Litterär walesare fyller hundra

Det är inte bara William Shakespeare som firas lite extra i år utan även den walesiske poeten och författaren Dylan Thomas som föddes för hundra år sedan i oktober. Jag måste medge att jag inte läst så mycket av honom eftersom jag mest läser fakta och romaner men jag borde egentligen göra det för de dikter jag sett är väldigt vackra och känslosamma.

Statyn i Swansea Foto: WikiCommons

Statyn i Swansea
Foto: WikiCommons

Dylan Thomas föddes i Swansea och bodde där hela sin tonårstid och redan då publicerades en del av hans dikter men han fick sitt genombrott 1934 med Light breaks where no sun shines som uppskattades av bland annat T.S. Eliot vilket gjorde att han tog sig till London. Här träffade han danserskan Caitlin Macnamara som han gifte sig md 1937 och de flyttade till Laugharne (uttalas ”Larne”) inte allt för långt från Swansea. Han hade redan hunnit bli alkholist under denna tid och äktenskapet verkar ha varit ganska destruktivt för båda. Thomas hade svårt med skrivardisciplinen och efter några år var familjen tillbaka i London där han fick jobb i filmindustrin och senare under 40-talet läste in mycket för BBC radio och tog andra uppdrag vilket gjorde honom mer känd hos allmänheten. Under 1948 återvände han till Laugharne och fick efter en tid det båthus som blivit känt som hans hem och där många kända verk skrivits i skrivarlyan i uthuset. Detta med att återvända hem till Wales igen och igen känns sympatiskt tycker jag och känner igen mig i hur man kan älska sin hembygd.

Som många konstnärssjälar var Dylan Thomas redan som barn lungsjuk och hade både bronkit och astma och det kan kanske ha varit detta som gjorde att han drack så mycket för att lindra andnöden men säkert också det som gjorde att alkoholismen gick extra hårt åt honom och under en av sina resor till USA 1953 avled han till slut i New York efter hårt drickande. Han är begravd på kyrkogården i Laugharne.

Vill ni se vad det finns att uppleva kring firandet av Thomas så tittar ni in på Dylan Thomas 100 eller på Dylan Thomas Centre i Swansea. Jag tror nog bara att skriva det här inlägget gjort mig sugen att leta upp några verk på nästa resa. Under tiden har jag letat fram den här fina filmen om hans Laugharne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: