En orgie i Union Jacks

Imorgon är det dags för Trooping the Colours, drottningens inofficiella födelsedag då hon inspekterar sina trupper från alla sina länder på Horse Guards Parade i London och får ta emot deras fanor (”colours”) innan hon leder dem upp till Buckingham Palace. Alla regementen hade olika färger på slagfälten så att de skulle vara lätta att känna igen. Regenten har firats på detta sätt sedan 1748 oavsett födelsedag (drottningens riktiga födelsedag är 21 april) och sedan 1820 har det med undantag av bland annat krigsåren firats årligen, sedan många år en lördag i juni. Ett finurligt sätt att både inspektera sin militära styrka och låta det synas för folket. Idag är prins Harry ofta involverad som familjens nuvarande aktiva militär. Oavsett om man är rojalist eller ej så är detta en klart anglofil upplevelse och dessutom ett måste för hästmänniskor. Jag har själv bara varit där en gång – 1987 som var det första året drottningen började åka vagn istället för att sitta till häst själv – men det var en fantastisk orgie i unionsflaggor och pamp. Här kommer ett kaosartat suddigt foto av Prinsessan Diana och drottningmodern från denna upplevelse och jag misstänker att det är prins William i mitten som väl var i femårsåldern.

Lady Di försvann lika fort som hon kommit

Lady Di försvann lika fort som hon kommit

Nu var jag inte världsbäst på rörligt foto på den tiden och kameran inte den jag har idag men för att få själva chansen att ta foton gäller det att komma tidigt som ni kan tänka er. Speciellt inbjudna samt de som tidigt fått biljetter genom lottning efter att ha ansökt i januari kan se själva inspektionen och paraderna nere på Horse Guards. Vi andra hör det dova trummandet och ett och annat rop där nerifrån medan vi väntar på att de ska bli färdiga och komma upp längs The Mall. Ställer man sig vid The Mall i god tid så har man alltså bra chans att se kungligheterna och ta finare bilder av putsade uniformer och hästar än detta. Själv stod jag på norra sidan, nära The Royal Society eftersom där finns höga kanter och socklar att stå på till skillnad från i St James’ Park.

Inspektionsdags

Inspektionsdags Foto: Visit London

Så här ser du sällan Horse Guards Parade Foto; Corporal Paul Shaw

Så här ser du sällan Horse Guards Parade
Foto; Corporal Paul Shaw

Väntan kan alltså bli lång så ha bekväma skor och ta med vatten om det är varmt. Till slut får du lön för mödan och där kommer de, drottningen i sin vagn följd av alla de andra och det känns nästan surrealistiskt och lite masspsykotiskt så man förstår lätt det där med vikten av parader för krigspropagandans skull ockå. När familjen kommit til Buckingham Palace så ställer de sig på balkongen och får en flygsalut av RAF. 

Hela härligheten kan ses på BBC imorgon för de av er som har den eller tittar på datorn genom FilmOn.com.

Det hela brukar gå lugnt till med mycket vältränade hästar som har två dagars övning bakom sig men det har också varit dramatik under Trooping the Colours. För några år sedan sprang en kille i bara unionskalsonger ut till drottningen men stoppades. Värst var annars kanske 1981 när en knäpp yngling sköt blanka skott mot drottningen som då fortfarande satt till häst. Hon har alltid älskat hästar och är en bra ryttare så det största problemet var vad det var för skott. Så här såg det ut och förövaren fick som hörs i filmen fem års fängelse:

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: