Londons järnvägsstationer

Det har visat sig att mitt i särklass mest lästa inlägg är det som handlar om att åka tåg och vad det kan kosta. Det slår både de populära inläggen om översvämningarna och de om engelska bakverk med hästlängder och alltså tänkte jag skriva mer om tågresor men vad vill ni läsa om? Inlägget om tåg har inga kommentarer på just tågresor så det skulle vara jättekul om ni som läst berättar vad ni undrar över mer. Jag förstår att det är uppskattat att någon reder ut röran i biljettdjungeln och att ett konkret och praktiskt restips får läsare men mer då?

Under tiden tänkte jag så här i en blogg om England reda ut det här med Londons järnvägsstationer för de flesta av er flyger nog till just Stansted, Gatwick eller Heathrow när ni först kommer till England och kanske vill ni då ta er vidare ut i landet. Det finns flera stationer i London eftersom varje järnvägsbolag byggde egna stationer till de sträckor de ägde. Senare förstatligades järnvägen och blev British Rail men nu är trafikbolagen återigen privata och detta avspeglar sig i stationerna igen som trafikeras av olika bolag. Alla stationer har minst två tunnelbanelinjer utom lilla Marylebone som har en men i gengäld är nära flera andra.

Mitt inlägg idag kommer att bli långt men hellre det än att dela det eftersom vissa bolag dyker upp på flera stationer. Biljettförsäljning samordnas som ni redan sett i mitt första tåginlägg på National Rail-sajten men jag länkar ändå till de olika bolagen här eftersom National Rail tar dig till dessa när du väl klickar in dig på bokningar. Deras sidor ger dessutom utflyktstips och har kartor över linjenät. Dessutom går det att köpa biljetter direkt på deras hemsidor om National Rail ligger nere eller som ibland, har fel på sökfunktionen.

Liverpool Street station är stationen på gatan med samma namn i de mer centrala delarna av östra London. Hit kommer du som tar Stansted Express men också tåg från Esbjergfärjan i Harwich via Manningtree. Här börjar East Main line till Norwich dit bolaget Abellio Greater Anglia kör och de tar dig också till Ipswich, historiska Cambridge och Ely samt Englands äldsta stad Colchester och badorter i Essex som Southend-on-Sea och Clacton. Stationen är omgiven av ett ganska trist kontorslandskap tycker jag men också nära hippa Shoreditch och diverse trevliga pubar.

King’s Cross station ligger i ett område som har fått sitt namn efter ett av korsen som sattes upp mellan Lincoln och Charing Cross i London för att markera vägen Edward I reste med sin avlidna drottning till hennes begravning. Det här är en av de riktigt stora stationerna för här börjar den stora East Coast Main line – stambanan upp till Edinburgh och Aberdeen via bland annat Peterborough, York/Leeds, Durham och Newcastle och detta just nu genom bolaget East Coast men Arriva-bolaget Grand Central finns också med några direktlinjer till Bradford och Sunderland och First har en direktlinje till Hull. Här går också flera pendeltåg i nord- och östlig riktning genom First Capital Connect. För ett par decennier sedan var området inte något jag ville gå omkring i ensam på kvällen så då lämnade jag sällan stationsområdet men nu har stationen byggts ut och fräschats upp liksom kvarteren runt omkring. Det gamla stationshotellet Great Northern Hotel har blivit boutiquehotell och runt hörnet hittar man ett av mina favorithotell i kedjan Premier Inns utbud inte minst för barnfamiljer. King’s Cross har massor av hyfsad snabbmat och inte minst en av mina favoritpubar i London: The Parcelyard.

Tvärs över gatan hittar man St Pancras Station med sitt torn som får sägas vara Londons allra vackraste och pampigaste station och som målats av många gånger. För några år sedan flyttade Eurostar sin terminal hit från Waterloo när snabbtågslinjen var utbyggd norr om Themsen så nu är det hit man kommer med tåg till London från Bryssel och Paris. Det är detta som gjort att de här kvarteren nu gått från ganska sunkiga till bland det dyraste man kan hitta i London och här öppnar fler och fler hotell, inte minst det svindyra och eleganta St Pancras Renaissance i den vackra viktorianska byggnaden. Även här finns ett Premier Inn snett över gatan men så nytt att jag inte hunnit testa det själv. Istället kan jag rekommendera stationens champagnebar. Förbindelsen under Themsen har också gjort att Southeastern kör en snabb linje härifrån ner till Kent för att dra nytta av nya, snabba spår med plats. Även på St Pancras hittar du First Capital Connect som kör tåg mellan Bedford/St Albans och Brighton via Gatwicks flygplats via diverse förorter och småstäder vilket är väldigt smidigt för den som flyger till Gatwick men ska vidare norrut eller har bokat hotell i norra delarna av staden. Det stora inrikesbolaget här är annars East Midlands med tåg till Luton, Nottingham, Leicester, Derby och Sheffield bland annat.

King's Cross

King’s Cross

St Pancras

St Pancras

Bara några kvarter längre västerut ligger den moderna kolossen Euston Station och här huserar Richard Bransons tågbolag Virgin Trains med sina ganska trevliga tåg vilka trafikerar West Coast Main line, den västligare stambanan till Glasgow och andra delar av Skottland via bland annat Chester och Oxenholme där man byter om man vill till Lake District. Virgin kör också tåg till Birmingham New Street, Manchester, Liverpool och norra Wales. Även London Midland kör till Birmingham, Northampton och andra städer i Midlands härifrån med mindre tåg. Euston är en riktigt ful station men den har en fördel i puben Euston Tap alldeles utanför för den som tycker om engelsk öl med variation. På puben kan man också vänta in Caledonian Sleeper som är nattåget till Skottland i regi av First Scot Rail.

Det är gångavstånd mellan King’s Cross, St Pancras och Euston och riktigt enkelt om man inte har tungt bagage.

Vi fortsätter västerut och kommer till den mycket mindre stationen Marylebone Station som ändå måste nämnas på grund av sina destinationer. Chiltern Railways hittar man här och de kör längs Chiltern Main line till Oxford och övrigt i området längs Themsen, perfekt för dagsutflykter för den som gillar Midsomer och Morse. Tågen fortsätter till till Stratford-on-Avon, Warwick och Birmingham och härifrån åker du också om du vill till Bicester Village Outlet och shoppa märkeskläder. 

Från Marylebone är det bara ett kort hopp bort till Paddington Station norr om Hyde Park och här är First Great Western det stora bolaget för härifrån startar den historiska stambanan Great Western Railway som går ända ner till Penzance i Cornwall och började byggas av den store ingenjören Isombard Kingdom Brunel så det vilar något extra järnvägsromantiskt över Paddington. Det är något visst att komma hit och se nattåget ner till Cornwall men det går bra att komma hit om man vill till Bristol, Bath, Cheltenham, Exeter, Windsor och södra Wales också. Snabbtåget Heathrow Express tar dig också hit från Heathrow om du föredrar det framför den längre tunnelbanefärden och kanske gör du det eftersom området vimlar av turisthotell i olika prisklasser. Inne på stationen sitter björnen Paddington staty eftersom han fått sitt namn av att han hittades här.

En ljuvlig syn på Paddington

En ljuvlig syn på Paddington

Härifrån får vi svänga ner mot Themsen där vi hittar Victoria Station, känd för Gatwick Express som tar många till och från Gatwick till ett lite dyrare pris än Bedfordtåget jag nämnde tidigare. Från Victoria tar man tåg om man ska ner till den östra sydkusten i Kent och Sussex med Southeastern. Victoria är också fem minuters promenad från Victoria Coach station där man hittar National Express och andra långfärdsbussar. För mig är det ett lite trist område där det inte händer så mycket så jag är sällan här om jag inte är på väg just med tåg någonstans. Förr kändes det mer spännande att komma hit när man tagit färja över engelska kanalen och hoppat på ett tåg i Dover.

Waterloo Station är även den ganska känd och tronar på södra sidan floden, alldeles vid London Eye med attraktioner och hotell. South West Trains kör tåg till Winchester, Salisbury, Southampton, Portsmouth, Bournemouth och Dorchester samt en otrolig mängd pendlarlinjer runt om i Surrey sydväst om London. Sett till antalet passagerare är detta den största stationen i hela Storbritannien och den är stor ser man när man väl tagit sig in i stationen som utåt ser mindre ut. Jag misstänker att det var all denna intensiva trafik som gjorde att man gärna flyttade Eurostar norrut när chansen att bygga helt ny järnväg dök upp men vi kom ofta hit när vi bodde i Bryssel så Waterloo gör mig nostalgisk. Hoppas bara att de snart gör något med den gamla terminalen som idag står öde.

Utöver de här mer kända stationerna så finns flera pendlarstationer som Charing Cross ett stenkast från Trafalgar Square, Canon Street och London Bridge samt inte minst Blackfriars Station som är den jag själv vill nämna lite extra eftersom tågen jag tidigare nämnde mellan Brighton och Bedford via Gatwick också stannar här och läget vid Themsen är bra så man förstår att det nya fräscha Premier Inn här ofta är utsålt. Härifrån går det att gå till flera trevliga ställen längs floden utan problem. En av hela Englands största stationer är också Clapham Junction söder om floden så både där och i olika delar av Croydon kan du också få byta tåg om du ska röra dig i de södra ytterområdena.

20140227_215518

Från Blackfriars perronger uppe på bron syns Tower Bridge

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: