Ett av Englands bästa bakverk

I mitt inlägg om mysiga Bakewell nämnde jag att Bakewell pudding är stadens stolthet och idag tänkte jag gå närmare in på den eftersom mina tidigare inlägg om bakverk varit väldigt populära och det här förutom sticky toffee pudding nog är det bästa jag vet bland brittiska sötsaker.

Går du in i vilket budgetbageri som helst på en engelsk High Street så garanterar jag att du hittar cherry Bakewells, det vill säga en liten mazarinliknande Bakewell tart med glasering och ett cocktailkörsbär som dekoration. De är i storlek perfekta för att köpa med till den som behöver något sött att bjuda på men egentligen inte så speciella. Ofta är det dessa människor tror att man pratar om när man nämner puddingen men det är det inte alls som ni ser på bilden här nere där frågan ställs på ett bageri i Bakewell som är stolt över bägge delarna.

Bakewell tarts eller pudding?

Bakewell tarts

Puddingen hittar du inte alls lika ofta på bagerier utan mest i så fall som dessert på någon restaurang med typiskt engelskt på menyn och gärna då i Midlands snarare än övriga delar av landet. I jämförelse med en Bakewell tart så är puddingen plattare och större och äts ofta med custard, den engelska vaniljsåsen eller grädde och allra helst fortfarande ugnsvarm. I Bakewell slåss The Original Bakewell Pudding Shop och Bloomers om vems recept som är det äldsta och jag som smakat båda kan säga att det är svårt att skilja dem åt men på det förstnämnda är det en hel upplevelse att sätta sig en trappa upp och få den serverad. The Old Original Pudding Shop har puddingar i alla möjliga storlekar så du behöver heller inte äta ihjäl dig (men det är lätt) och här finns en hel delikatessavdelning med lokalt öl och souvenirbutik med fina grejer för så stor är pudding-businessen här. Bloomers of Bakewell är mer stillsamt och satsar som motvikt på mer medelhavsdelikatesser att ta med dig på picknick upp i bergen runt omkring eller hem till stugan.

En pudding bakas av en vikt smördeg på vilken man lägger lite jordgubbs- eller hallonsylt innan den toppas med ägg, mandel, socker och smör och får sin karaktäristiska, mjuka mitt. Jag är galen i det mesta som innehåller mandel så jag är i sjunde himlen och allt sägs vara på grund av ett misstag som så många andra goda rätter. På värdshuset White Horse lär ägarinnan på 1860-talet ha tagit hand om gästerna medan en köksassistent fick färdigställa desserten. Han glömde hälla ägg och socker i degen och försökte rädda situationen genom att hälla det ovanpå allt sammans istället och succén var ett faktum säger legenden.

Bakewell pudding

Bakewell pudding

The Original Bakewell Pudding Company

The Original Bakewell Pudding Company

Bakewell pudding med vaniljsås hos

Bakewell pudding med vaniljsås hos The Original Pudding Shop

Bloomers

Bloomers

Legenden säger inget om varför både The Original Pudding Shop och Bloomers säger sig ha det äldsta receptet men på senare tid har de bägge tvingats samarbeta eftersom det krävs när man ska definiera en maträtt för att ansöka om skyddad regional status hos EU (som parmesanost och falukorv) och detta har de bägge insett att de skulle vinna mycket på. I Bakewell en solig sommardag finns det definitivt plats för båda och i min mage också – speciellt som det finns glutenfria versioner idag. Jag har dock ännu inte blivit så desperat att jag beställt hemleverans på nätet…

3 kommentarer

  1. De är inte alls dumma! Och som du säjer kan man äta mer än en också!! Mums!

    Gilla

    1. Ja de är galet goda tycker jag.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: