Romantisk slottsstad

Det är ju ingen hemlighet att jag älskar nordöstra och sydvästra England men det finns pärlor jag verkligen gillar på andra platser också och en sådan är lilla Arundel bara en knapp mil från havet i West Sussex. Det bor bara några tusen människor i den gamla marknadsstaden längs floden Arun men man kan lätt spendera en dag här strosandes runt och inte minst ta sig tid att besöka det berömda slottet.

Det tar en och en halv timme med tåg från Victoria i London till Arundel så det är en utmärkt dagsutflykt därifrån genom ett vackert landskap men sitter du i Sverige och vill sticka till England en helg och bo på en trevlig plats så går även det jättebra eftersom samma tåg stannar på Gatwicks flygplats på sin väg mellan London och Arundel.

arundel

Vackra Arundel

arundeltrain

Arundel från tåget

Sagoslottet Arundel Castle på sin höjd bakom staden är det som drar besökare och det är verkligen fantastiskt. Som ni kan tänka er här nära kanalkusten så påbörjades det 1067, ett år efter den normandiska invasionen när Roger de Montgomery fick titeln Earl av Arundel av Vilhelm Erövraren. Både Henry I och II och Richard I mer känd som Lejonhjärta har haft slottet i sin ägo efter detta men aldrig som någon större bas och sedan runt 400 år tillbaka är det hertigarna av Norfolk som huserar här.

Det första som möter dig på din väg in i slottet är dess tjocka murar – här talar vi ett riktigt sagoslott! Det förstördes visserligen delvis under 1600-talets inbördeskrig (och om detta finns en utställning i slottet) men renoverades och byggdes till under 17- och 1800-talen och idag kan du vandra genom fantastiska rum där många historiska personer sovit, inte minst drottning Victoria. Palatsbyggnaden är en njutning för den som tycker om vackra gamla möbler och konst och här hittar man också ett av mina favoritrum i hela England – det enastående slottsbiblioteket i Regency-stil från tidigt 1800-tal. Det var fotoförbud där men jag har faktiskt lånat en bild från slottets hemsida för jag måste få visa er. Hemsidan talar också om för er vilka filmer ni kan ha sett slottet i och om det händer något särskilt här för det är inte ovanligt med historiska festivaler och uppvisningar.

arundeltower

Arundels bastanta torn

arundelwalls

Innergården med en del av palatset

arundellibrary

Det fantastiska biblioteket  Foto: Arundel Castle

Har man barn med sig så lovar jag att de hellre springer runt i de äldre delarna av slottet och det borde du också göra för utsikten över landskapet är fenomenal. Arundel ligger på sydsidan av South Downs nationalpark som du tagit dig igenom med tåg för att komma hit och här ger kullarna vika för platta strandängar som floden slingrar sig igenom på sin väg mot Littlehampton och havet. Man ser också slottskyrkan Fitzalan Chapel från 1390 vilken fortfarande är katolsk och lustigt nog sitter ihop med den anglikanska St Nicholas kyrka från 1380. Bakom dem ståtar Arundel Cathedral som är katedral för Brighton och Arundels katolska stift.

Här uppifrån ser du också den vackra slottsträdgården du kan strosa i efter ditt besök. Inte minst White Garden är riktigt romantisk men här finns också växthus med exotisk frukt, köksträdgård, rosenträdgård och en massa annat som du hittar på hemsidan så beroende på tiden för ditt besök så finns det nästan alltid något som blommar. Vi kom en sen påsk och då höll den årliga tulpanfestivalen på. Pampigast är kanske dock Earl Thomas minnesträdgård. Strax innan inbördeskriget ägdes slottet av Earl Thomas som var en samlare mycket intresserad av antiken så den trädgård som anlagts i hans minne är därför inspirerad av detta och full av kolonner och portaler.

arundelriver

Vyn söderut (du skymtar floden)

arundelchurches

Fitzalan Chapel och Arundel Cathedral

arundelgarden

The Collector Earl’s Garden   Foto: Arundel Castle

Den äldsta delen av slottet är av så kallade motte-and-bailey typ (jag har aldrig hört något svenskt uttryck för detta) där en motte är en jordhög på vilket man bygger slottets kärna. Man tar  upp till ingången genom en lång trappa i typisk stil och belönas med en historisk utställning och fler fina vyer.

Efter rundvandring i slottet är det skönt att sitta ner och varför inte i slottscaféet som faktiskt är riktigt bra.

arundelkeep

Kärnan

arundelfromkeep

Känn dig medeltida!

Det är tur att Arundel är så litet för man är ganska mör efter slottsbesöket men en liten rundvandring i staden orkar man fortfarande. High Street går längs en ganska snäll backe ner från slottsmurarna med vackra hus som ofta är hotell och där den är som bredast ligger gamla värdshus som fått fortsätta sin historia medan man längst ner hittar slaktare och bokhandel och till slut floden och allt är mycket idylliskt. Vill man veta mer om staden så kan man besöka muséet på andra sidan slottet där det också finns vackra promenadvägar ut på landet men vi valde att stanna kvar i stadskärnan och hittade roliga Tarrant Street med udda butiker, gallerier, flera trevliga pubar och ett gammalt metodistkapell med antikmarknad som höll oss sysselsatta länge.

arundelhouse

Toppen av High Street

arundeltown

Nerför High Street

arundelantique

Tarrant Street

4 kommentarer

 1. Vilken härlig blogg! Och för mig som älskar Storbritannien är det ju perfekt läsning!

  Gilla

  1. Tack – så roligt. 🙂

   Gilla

 2. Jag har varit i Arundel några gånger nör vänner till mej bodde där. Har t o m varit på bröllop i Arundel Cathedral!

  Gilla

  1. Åh det måste ha varit vackert! Jag gillar verkligen Arundel.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: