Partiet som växte

Så här dagen efter EU-parlamentsvalet funderar anglofilen på vad som hänt. UK Independence Party, UKIP, har blivit största parti i det brittiska valet och slagit både Labour och de konservativa Tories och detta är historiskt om än inte särskilt oväntat. De får skicka hela 24 ledamöter till Bryssel. Det är ett parti som driver en anti-EU linje vilket hörs på namnet och det är de ju inte ensamma om i Europa – inte heller framgångarna med detta i årets val.

UKIP:s skäl för att vilja lämna EU är flera men bland annat att Storbritannien faktiskt fick ett ganska dåligt avtal när landet gick med i dåvarande EG och ofta betalar mer än många jämfört vad man får tillbaka. Dessutom är folk trötta på tillståndet i landet och missnöjesröstar så valresultatet går att förstå men det är ändå sensationellt. Som ni såg om ni tittade på SVT:s valvaka igår så intervjuades den brittiske statsvetaren Nicholas Aylott från Södertörns högskola om just det brittiska valet där man då inte hade så mycket siffror men ändå kunde gissa sig till detta resultat. Tyvärr fick han väldigt tråkiga frågor tycker jag även om jag förstår att det var i sluttampen av en valvaka och man inte hade hur mycket tid som helst. Han fick bara kort nämna att det inte bara är uppblåst kolonialism som ligger bakom detta utan även ekonomiska förklaringar men inte alls gå in särskilt mycket på vilka dessa var. Tänk om han istället fått berätta om målaren som frustrerat ser hur den östeuropeiske målaren är billigare och tar jobben han brukade få. Samme målare som knappt varit utomlands själv och som också ser hur hans konkurrent hamnar högt upp på väntelistan till kommunala hus medan hans egen barndomskamrat född och uppvuxen i staden fortfarande väntar på lägenhet efter flera månaders längre köande. Det är bland annat sådana väljare som har hittat svaret i UKIP. Jag vet, för jag känner flera. Hela tiden läser man om hur UKIP representerar den lilla människan till skillnad från privatskolornas kamratgrupperingar och tyvärr får jag hålla med om att de stora partiernas ledare helt verkar ha ignorerat hur väljarna tänker och tycker och levt i sin egen bubbla och då får de det här resultatet. Dessutom låg valdeltagandet på låga 32% om jag inte har fel så de som röstade i valet var verkligen de som ville protestera och så en hel del Tories för de kom ganska nära trots allt. Det är sorgligt att de stora partierna inte lagt mer krut på att informera om EU under sina år vid makten även om de har ett svårt jobb i ett land som har större relationer till samväldesländerna utanför.

Det är inte bara EU extremisterna i partiet har problem med.

Det är inte bara EU extremisterna i partiet har problem med.

En av UKIP:s fraser är ”it’s not race, it’s space” där de menar att de inte alls är de rasister de ofta anklagas för att vara utan att Storbritannien helt enkelt inte har plats för fler eftersom det råder bostadsbrist och sjukvårdsköerna är långa och medan själva tillstånden stämmer så är orsakerna andra. Man kan till exempel inte bara glömma att det är just invandrarna som tar de där lågbetalda jobben som inga engelsmän vill ha idag. Ser du dig runt på storjordbruken i Lincolnshire och Cornwall så inte är det britter som skjutsas iväg i minibussar ut på fälten tidiga morgnar för att skörda brysselkål för en löjligt låg lön som ingen annan skulle acceptera eller som bor tio personer i en barack. Inte heller är det britter som är frukostvärdinnor och vaktmästare på ditt budgethotell i London. Det går också att googla massor om vad enskilda partimedlemmar sagt för underligheter med pressen närvarande.
Partiledaren Nigel Farage har under sin tidigare tid som EU-parlamentariker hållit upprörda anföranden i EU parlamentet och i Bryssel har han ansetts en pinsamhet – ni kan själva se hans stil i klippet nedan men jag tror de får ge hans parti mycket mer spelrum efter detta. På senare tid har han kritiserats i brittisk press för att ha ett partikontor närmast gratis i en stuga i Sydengland medan han håvar in ett saftigt EU-bidrag för den och detta går lite stick i stäv med partiets ständiga skäll på alla ”finpolitiker” som bara roffar åt sig. Det är dock när webbmagasinet Politics som är populärt hos parlamentsledamöter och andra intresserade av politik plötsligt tar upp Magnus Nielsen som kandiderar för UKIP i West Hampstead som jag blir än mer mörkrädd. Nielsen som tidigare gjort diverse udda uttalanden kastar nu också ut förslaget att dra tillbaka rösträtten för medelklass och kvinnor. Han buntar ihop de här grupperna med kriminella och verkar tycka att värdet av att få rösta skulle öka om dessa tre grupper inte var involverade alls. Är han på riktigt???

Många Youtubeklipp är uppladdade av UKIP fans som älskar att njuta av hur Farage tvålar till EU:s höjdare och vill man veta mer om skandalerna han orsakat i EU-parlamentet så finns många av dem i klippet nedan, Frispråkig som få och av många beundrad för sin humor får han väljare även endast på grund av detta vilket ju är tråkigt för den som tycker att politiken ska vara avgörande. Avgör däremot själva nu hur långt ni tycker man får gå i internationella relationer…

2 kommentarer

  1. Han är på riktigt, det är det som är så sanslöst tragiskt. Jag undrar om folk insett vad de röstat på. Inte bara här utan i hela Europa.

    Gilla

    1. Sååå många missnöjda som inte orkar se samband och inga visioner hos de stora partierna i länder med ekonomisk kris.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: