När Dracula kom till England

Nu har vi vistats söderut i de senaste inläggen om sevärda platser så idag beger vi oss till mitt kära Yorkshire igen. Det är dags för mig att presentera en av mina absoluta favoritstäder i England, nämligen lilla Whitby vid Nordsjökusten – en plats som betyder väldigt mycket för oss i familjen.

Jag kom till Whitby första gången 1989 när jag stannade i York på min väg mellan Skottland och studier i London. Historiska York var ett måste att se på vägen för en anglofil och jag har alltid älskat havet så på den tiden var jag extremt intresserad av allt som rörde britternas historia till sjöss. Nelson och kapten Cook varvades med fiktiva historier om segelfartygens tid och en av mina bästa vänner, likaledes anglofila Miss I, kan fortfarande reta mig för min entusiasm. Det var därför ett måste att göra en dagstur till Whitby när jag väl läst att kapten Cook växte upp här och att staden var riktigt maritim. Jag reste dit och skyndade mig till Whitby Museum som jag fortfarande minns som ett riktigt trevligt museum om lokalhistoria. Valfångst har tidigare varit stort här och om detta får man se lite (mest om vad det betytt för staden snarare än otäcka beskrivningar av hur det gick till) men här finns också båtmodeller och geologi – Whitby är känt för sin ”jet stone”, en svart sten som blev mycket populär på den viktorianska tiden då dess svarta färg var perfekt till modet satt av drottning Victoria. Tycker man att jet är fint så finns det även ett Whitby Jet Heritage Centre och överallt i staden kan man köpa olika smycken i svart.

whcook

Stadens store son Cook är populär hos lokala måsar.

whwhales

Valben från vänstaden Barrow i Alaska

Bram Stoker skrev Dracula i slutet av 1800-talet, mitt i allt detta svarta mode, och lät faktiskt Dracula landstiga i just Whitby på sin resa från Transylvanien så Dracula Experience är kanske ett måste för entusiasten – själv har jag inte varit där. Allt detta har hur som helst gjort Whitby till lite av ett centrum för gothkulturen och Whitby Goth Weekend har blivit en period då det är svårt att hitta lediga Bed and breakfasts i staden.

Whitby är delat i två delar av floden Esk som skär igenom klipporna på bägge sidor. På norra sidan ligger badhotell och bed and breakfasts vägg i vägg i typisk engelsk stil i den yngre delen av staden med sina monument till Cook och valfångst. På andra sidan den vackra bron ligger de äldre delarna av staden med smala gränder med roliga namn (vem kan motstå Arguments Yard?) och maritima pubar. Här finns också just Captain Cook Memorial Museum i huset där man tror att han bodde som sjöfararnovis. Det är svårt att tänka sig stora skepp på denna lilla flod men här finns gott om olika båtturer för den som vill fiska eller bara vill ut på Nordsjön.

whcliff

Whitby Abbey på andra sidan floden

whbridge

Bron över Esk och Whitbys hamn varifrån James Cook seglade

Stadens mest dramatiska plats är ovanför gamla staden, på klippan där Dracula ska ha landstigit. Här ligger inte bara en kyrka som ständigt hotas av havet utan framför allt ruinerna av Whitby Abbey, grundad på 600-talet av Sankta Hilda och väldigt betydelsefull för den anglikanska kyrkan. Bara det att en kvinna grundat detta stora kloster är fascinerande även om det du ser idag mest är från 1200-talets benediktinerkloster. Utsikten här uppe ner över piren och staden är härlig om man kommer hit i bra väder. Själv kommer jag alltid antingen i värmebölja med soldis eller i värsta stormen på länge som ni ser av bilderna. För att ta sig upp till klosterruinen och dess välgjorda utställning som även handlar om regionen under 1600-talets inbördeskrig så gäller det att knata upp för 199 trappsteg om man inte har bil och tar en omväg runt staden men man blir alltså väl belönad där uppe och kan också hälsa på de åsnor som används till ridturer på den större stranden om de är lediga och uppe i sin hage.

whabbey

Whitby Abbey

whisteps

Favoritvyn i Whitby

När det gäller stränder finns det en mindre vid piren i gamla staden och så den större på andra sidan floden och så länge man ser upp för det snabbt inkommande tidvattnet så kan man ha det riktigt mysigt här nere och kanske köpa med sig strand-cricket eller andra spel från de små butikerna på väg dit. Den som inte vill bada kanske hellre njuter av de fish & chips Whitby är så känt för. Är det någonstans man ska äta det så är det här och mest känt är Magpie Café som vunnit priser för den fina fisken men precis som Elin hos Tre tjejer i köket tycker jag inte att den är den bästa. Grannen Quayside är den som vunnit pris för Englands bästa fish & chips 2014 och den vill jag minnas imponerade redan för några år sedan liksom en enklare ”chippie” vid bron.

whbeach

En gammal bild av stränderna

whmagpie

Prisbelönt fish & chips

Tycker ni att ni känner igen Whitby? Det kan ha att göra med att ni tittar på ”Heartbeat” som på svenska heter Tillbaka till Aidensfield. Byn det hela utspelar sig i heter Goathland och ligger några kilometer väster om Whitby men förtjänar sitt eget inlägg. Whitby förekommer däremot i serien när någon ska till sjukhus eller det är besök hos moster ”inne i staden”. Som ni ser är det alltså inte bara själva staden som förtjänar ett besök utan också byarna runt omkring. Kommer du hit från York så kan du ta Coastliner rakt över nationalparken North York Moors och jag lovar, mellan Pickering och Whitby sitter du bara och gapar åt landskapet. Whitby är som sagt en av mina favoritplater och jag hoppas att även du är lockad. Efter mitt första besök kom jag hit med pojkvännen en del 1996 och han hade som uppvuxen i York redan massor av familjeminnen från kusten men vi fick så många nya att vi fick återvända som gifta 2006 med vår dotter och nu är det ju helt klart dags igen 2016.

 

 

10 kommentarer

 1. Jättemysigt ställe! Vill gärna åka dit igen.

  Gilla

  1. Ja dit återvänder man gärna. Det är det maritimt, historiskt och naturskönt i en salig blandning ju.

   Gilla

 2. Men vilken tur att jag har hittat den här bloggen! Jag har ”alltid” velat göra en ordentlig rundresa i UK, och här har jag ju en fantastisk guide. 😀

  Gilla

  1. Tack! Så roligt att du gillar den. Är det något särskilt du vill läsa mer om så får du höra av dig fast jag har inte varit precis överallt.

   Gilla

   1. Jag har inte hunnit botanisera runt ordentligt på bloggen ännu… men jag är vansinnigt svag för trädgårdar. 😀

    Gilla

 3. Hm…ja det hade jag ju en förra söndagen men det kommer helt klart igen.

  Gilla

 4. Den här bloggen passar ju mig alldeles förträffligt! Vi planerar en rundresa med bil nästa år och samlar tips redan nu.

  Gilla

  1. Tack, så roligt! Då får du berätta om det är något särskilt ni vill läsa mer om.

   Gilla

 5. Yvonne · · Svara

  Det var ett bra tag sedan jag var i Whitby och denna bloggen är suverän. Kollat flyg Göteborg -Manchester och sedan är väl tåg som gäller till Whitby eller har du bättre förslag? Tacksam för tips!

  Gilla

  1. Tack. 🙂 Ja från Manchesters flygplats kommer du till Middlesborough direkt och får byta där men det är inte så jättemånga avgångar direkt till M’boro och det tar sin lilla stund. Ett alternativ är att åka direkttåget till York istället och där ta bussen den vackra vägen över heden om tiderna går att pussla ihop (eller du övernattar i York).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: