Ger de fingret till Westminster?

Kobra tillhör ett av mina favoritprogram trots att där just nu verkar vara 11 män och fyra kvinnor i redaktionen. Dess programledare Kristofer Lundström har dessutom åtminstone delvis vuxit upp i England och känns därför alltid trovärdig i brittiska inslag som det som nyligen visades om Skottland där det ska folkomröstas om självständighet den 18 september. Redan idag har Skottland ett eget parlament som beslutar mycket eget i juridik, skolfrågor och liknande men många vill alltså återgå till ett eget, fritt land.

Skottlands ganska fula parlamentsbyggnad i Edinburgh

Skottlands ganska fula parlamentsbyggnad i Edinburgh

Det är idag oklart vilken sida som kommer att stå som vinnare efter omröstningen och det är än mer oklart vad det faktiskt kommer att innebära om Skottland blir självständigt, inte bara för landet självt utan också för England och Wales. Till exempel måste man kika på indelningen i parlamentets underhus om man inte vill ha de konservativa kvar för tid och evighet i England verkar det som. Likaså är EU en stor fråga där man inte vet hur Storbritannien kommer att hanteras om det splittras. Vissa menar att Skottland skulle få ansöka om nytt medelemsskap och att detta inte alls skulle ha en given utgång eftersom Spanien och andra nationer med separatiströrelser skulle rösta nej. Andra menar att det är England som skulle få problem. Ytterligare en fråga är vem som skulle äga den Nordsjöolja som i huvudsak finns på skotskt vatten?

I Kobra kommer det fram att några av de som är mest positiva till skotsk självständighet är den skotska kultureliten och här frågar man sig hur det kan komma sig när det oftast är ett lands kulturelit som är så emot gränser och nationalistiskt fanbärande. En intressant frågeställning. Författaren Alan Bissett menar att det har mycket med språket att göra och jag kan hålla med om att skotska hjältar ofta varit just litterära storheter som Burns och Scott. Samtidigt fortsätter han med att säga att innan filmer som Trainspotting så var typisk brittisk film mest av typen Fyra bröllop och en begravning där huvudpersonerna hade liv som ingen kan känna igen sig i. Jag kan delvis hålla med om att det spottats ut många sådana feel-goodfilmer men då är vi inne på något som enligt mig inte har ett dugg med just Skottland att göra eftersom de sociala klyftorna är minst lika stora i England så där någonstans tappar jag hans resonemang även om jag inser att det är just sociala frågor som är det riktigt stora för de som vill ha självständighet. De vill kunna förbättra livet för den vanliga människan i Skottland. För att återgå till film så finns det ju faktiskt dessutom betydligt mer samhällskritisk engelsk film av till exempel Ken Loach som hållit på i flera decennier innan Trainspotting även om han fått smalare uppmärksamhet eftersom hans filmer är mer lågmälda. Nej, sorry Bissett men jag köper inte din teori för jag har sett allt för mycket av Nordenglands och Cornwalls låginkomstområden med de lägsta lönerna i hela Storbritannien.

Bissett fortsätter också med att reta sig på de stora partierna ”i London” som bara pratar om hur stolt brittiska de är och kör en massa flaggviftande och nationalism men är det någonstans jag alltid sett mer nationella flaggor så är det i Skottland tänker jag och retar mig själv på hur han är helt insnöad på London fast de jag vet som sympatiserar med UKIP och liknande nationella partier inte alls bor där utan i övriga Engand som helt verkar ha kommit bort i det skotska snacket trots att många där alltså lever med samma problematik gentemot London som skottarna och både Cornwall och Yorkshire har självständighetsivrare.

Musikern Steve Mason tar med Kobra på en tur i en skotsk atombunker och drar upp frågor som känns viktigare. Vem har svaret på hur det ska gå med alla brittiska kärnvapen som faktiskt finns just på baser i Skottlands vildmark? Jag minns själv sånger av Runrig och andra skotska band om all uran här uppe och Mason verkar tro att många skottar inte tar allt detta på allvar utan mest vill ta över allt i Skottland för att få ge fula fingret till Westminster oavsett om de är för eller emot atomkraft. Minns ni det skotska 80-talsbandet Del Amitri? Sångaren Justin Currie är inte alls imponerad av självständighetsrörelsen utan känner sig mer som en global medborgare som inte tror att skottar är bättre än andra även om han älskar sitt hemland. Han menar att kulturpersonligheterna snarare är egoister som vill bli stora i ett litet land och tror inte ett dugg på att något skulle bli bättre av självständighet.

Flera engelsmän närmast driver med skottarnas känslor och vill att ett självständigt Skottland ska få leta efter en egen kunglighet också eftersom drottning Elizabeth inte är av skotskt Stuartblod som regenterna var runt tiden för unionen. Letar man upp den Stuart som är närmast på tur efter en ointresserad tysk, ja då hittar man den spanska hertiginnan av Alba visar det sig i Kobra. Själv tänker jag mest efter att ha sett programmet att just rojalister inte är vad de som vill ha självständighet känns som.

Passa på att se Kobra medan det fortfarande ligger uppe på SVT. Annars kommer här en YouTube-variant till er som bor utomlands och som vi får se om den får ligga kvar:

 

En kommentar

  1. Ja, man har verkligen mycket att ta tag i där uppe i Skottland och utgången är oviss. Tror inte något liknande kommer att hända här i Wales, vi har ju inte oljan!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: