Omringad!

Tusentals besöker det mytomspunna Stonehenge varje år men få verkar medvetna om att världsarvets fulla namn är Stonehenge, Avebury and Associated Sites och att Avebury i distriktet Kennet en bit norrut är minst lika fascinerande.

Avebury

Avebury

Det första du ser när du kommer in i Avebury efter avtagsvägen från Marlborough är en lång, rak linje höga stenar. Detta är West Kennet Avenue som går mellan byn och platsen som tidigare hyste West Kennet Longbarrow, en sorts tempelbyggnad av vilket inget finns kvar. Imponerad av alla stenar anar du inte att du ska få se många, många fler när du kommit in i själva byn.

Avebury har inte bara en stencirkel utan faktiskt flera, eventuellt påbörjade redan 3300 före kristus och dessutom ett anlagt dike från runt 2500 före kristus. Allt detta gör att det dominerar hela byn på ett sätt jag aldrig sett andra fornlämningar göra – byn är fornlämningen. Det roligaste är att man dessutom kan gå omkring bland stenar och dike precis som man vill och här skiljer det sig dramatiskt från Stonehenge som man inte kommer nära. Att stå vid en sten och titta på flera andra längre bort ger en känsla av perspektiv och man fylls av en sorts vördnad inför de som anlagt detta och undrar vad de ville säga.

West Kennet Avenue

Stenar i rad längs West Kennet Avenue

 

Byn bland stenarna

Byn med stenar och diken

Vandra bland stenar

Vandra bland stenar

Stenar i alla storlekar

Stenar i alla storlekar

Som om det inte är nog med cirklar av stenar i byn så är den omgiven av andra lämningar. Silbury Hill från 2350 före kristus är Europas största hög och kan jämföras i storlek med Egyptens pyramider! Arkeologiska utgrävningar har inte kunnat ge svar på vad den använts som och några gravar har inte hittats men bara storleken är fascinerande och speciellt när man tänker på att den skapats under en tid när människan använde hjorthorn som spadar. Det är inte tillåtet att klättra upp på den men den imponerar ändå på någon som sett högar både i Uppsala och Västerås kan jag meddela. Silbury ser man på andra sidan huvudvägen och har man gott om tid så kan man promenera dit också om man nu inte har bil.

Silbury Hill i diset

Silbury Hill i diset

Van som man är vid att människor i Sverige har fornminnen i form av gravhögar och runstenar i sina trädgårdar i både Skåne och Mälardalen så är det ändå spännande att se att det finns sådant även i England där man mer är van vid slotts- och klosterruiner. I Avebury har det tidvis varit jobbigt för lokalbefolkningen att bo bland stenarna även om de var där först. När byn började kartläggas på 1700-talet upptäckte den historieintresserade prästen William Stukeley hur människor drog ner stenar i eldgropar för att hettan skulle splittra de stora stenarna och de skulle vara möjliga att använda som byggmaterial. Alltså har det en gång funnits ännu fler stenar och ändå är de otroligt många även idag. Om detta kan man få veta mycket mer på det lilla men informativa Alexander Keillermuséet samt i den stora lada som rymmer The Barn Gallery. Ladan hörde tidigare till Avebury Manor (i sig privatbostad men kan besökas vissa tider) och här visas hur människor kan ha levt och en del interaktivt om geologi och gravar vilket roade även vår då yngre dotter. Utanför finns ett café och en National Heritage-butik med böcker och fina saker samt, lite längre bort, herrgårdens otroligt vackra duvslag. Muséet har samma inträdesbiljett som ladan och var det jag själv tyckte var roligast med skelett, fynd från utgrävningarna och inte minst kartor över cirklarna och teorier om vad Silbury och stenarna kan ha använts till. Keiller var en av arkeologerna som var med och kartlade och renoverade området och struntade därmed i att följa i familjens fotspår och jobba i det kända marmeladföretaget.

Fornminne i trädgården

Fornminne i trädgården

Avebury Manor

Avebury Manor

Mitt i stencirkeln ligger bypuben The Red Lion som ser mysigare ut än den är men som fungerar bra för lunch eller en pint efter allt utforskande och hur coolt är det inte att sitta på en pub i ett världsarv. Stenarna är inte det enda att se i Avebury som faktiskt är en riktigt fin liten by men det tar sin tid att vandra runt bland dem och titta på utställningarna så många missar att vandra runt i byn med sin 1500-talskyrka och stugor med halmtak. Det enda som känns modernt är att gå på byns offentliga toalett…

The Red Lion i Avebury

The Red Lion i Avebury

 

Bykyrkan

Bykyrkan

 

Den vackra bykärnan med halmtak på stugorna

Den vackra bykärnan med halmtak på stugorna

 

De offentliga toaletterna var faktiskt inte så illa.

Toalettklotter finns även på landet.

4 kommentarer

 1. Scottish Moments Archive · · Svara

  Appropå Stonehenge.. Forskare vid university of buckingham tror nu tydligen att det är både äldre och byggt av andra än man trott . Läste det idag men hann inte läsa hela artikeln.

  Gilla

  1. Ja jag läste att det gjorde Stonehenge lika gammalt som kontinentala bosättningar och att det var en hel liten ”stad”. Hur spännande som helst.

   Gilla

 2. Yvonne · · Svara

  Vill bara säga när det gäller Avebury Manor så gick det ett program på svensk TV för inte så länge sedan där BBC visar en renovering av detta hus under endast 6 månader. Program värdar var bl.a Penelope Keith och Paul Martin.

  Gilla

  1. Tack för tipset!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: