Vem ska nu skrämma politiker?

De av oss som spenderat längre tid i Storbritannien har knappast undvikit den väldigt specielle programledaren Jeremy Paxman antingen i University Challenge eller i Newsnight som är den tuffare, brittiska versionen av Agenda. Newsnight har letts av Paxman i 25 år men nu ska han sluta i juni och detta har lett till roliga och intressanta artiklar i brittisk press. Framför allt är det konservativa The Telegraph som gör en stor sak av detta och länkar till Paxmans mest kontroversiella intervjuer med allt från amerikanska ministrar till popstjärnor.

Jeremy Paxman Foto: Peter Wright

Jeremy Paxman
Foto: Peter Wright

Jeremy Paxman uppträder ibland arrogant och kan låta konservativ men det arroganta kommer nog av en envishet att hela tiden dra fram svar och hans fina engelska kan vara resultatet av just engelskstudier i Cambridge även om jag inte alls vet hur han lät som ung. Han är uppvuxen i Leeds (stöder fortfarande Leeds United) med en industriarbetande far och en mor som var hemmafru så det är inte troligt att han lät som han gör idag. Däremot är det högst troligt att hans sätt att gå rakt på sak kommer från Yorkshire för jag som bott där kan säga att detta är ett väldigt typiskt drag där. Tidigare har han varit med i en stödförening till Labourpartiet men som journalist håller han sig hyfsat neutral, har fått flera priser för sitt arbete och hoppar på alla slags intervjuoffer med sin okompromissande stil. Han tål inte idiotiska eller luddiga svar och i tidningsartikeln jag länkat till finns just en lista på saker som garanterat får honom att gå i taket.

Det är inte bara TV Paxman har på sin meritförteckning utan han har också skrivit böcker om än med en hel del hjälp av andra. ”The English: A Portrait of a People” står på min läslista. The Victorians: Britain through the Paintings of the Age” blev en bestseller och faktiskt också en TV-serie om den viktorianska perioden medan ”Empire: What Ruling the World Did to the British” såklart handlar om det brittiska imperiet och hans senaste, ”Great Britain’s Great War” tar upp första världskriget lagom till hundraårsminnet av detta. Trots att han är republikan har han också skrivit en bok om den brittiska monarkin som nästan hyllade den helt ofrivilligt.

Thames Valley är fullt av mediakändisar med sin vackra natur och närhet till London och här bor även Paxman med hustru i ett hörn av Oxfordshire där de anklagats för att endast ha betalat strax under minimilön till rumänsk hemhjälp trots alla intervjuer om arbetares rättigheter och allt vackert prat. Det är sådant som retar de politiker han intervjuat och som klagar på att han rackar ner på dem och deras dubbelmoral men inte rannsakar sig själv.

Vem ska då efterträda Paxman? Tidningarna spekulerar och alla namn är antingen redan med i Newsnightredaktionen eller så är de radiopersonligheter  och BBC-folk som behöver en befordran. En del nyhetsuppläsare (t.ex. Krishnan Guru-Murthy och Jeremy Vine) känner jag igen men jag har aldrig sett dem i någon djuplodande intervju så jag har ingen egen favorit och för mig får det gärna bli någon av de kvinnliga förslagen efter 25 år med Paxman. Samtliga har stor TV-erfarenhet och verkar ha politiskt kunnande och jag hoppas de väljer rätt till detta så inflytelserika program. Storbritanniens politiker och mediakändisar slappnar nog hur som helst av en smula för ingen lär kunna gå helt i Paxmans skor.

Annonser

2 kommentarer

  1. Tyvärr, jag kommer inte att sakna honom. Vem som ska skrämma politikerna? Ja, vi har ju en som på sitt alldeles egna sätt i alla fall skrämmer utländska politiker, vår Boris Johnson, ha,ha!!!!

    Gilla

    1. Jag tycker han är rolig att se för han är påläst och låter sig inte dras med i politikernas bla bla svar. Vi skulle ha fler sådana i Sverige så hade debattprogrammen blivit intressantare. Nu blir det mest ankdamm.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: