Magisk mastodontroman

Jag älskar tegelstensromaner och gärna historiska sådana. Med Jonathan Strange and Mr Norrell fick jag båda delarna och det kan faktiskt vara den tjockaste bok jag någonsin läst eftersom det delvis är liten text också. Susanna Clarke har skrivit om magi på ett helt nytt sätt och även om jag inte sträckläste boken (jag fastnade strax innan mitten i ett parti där det blev mycket av detsamma) så tillhör den mina klara favoritböcker och det här kommer inte att bli det bästa jag skrivit för det är riktigt svårt att beskriva denna annorlunda bok med alla sina resonemang.
Mitt väldigt tummade exemplar.

Mitt väldigt tummade exemplar.

Boken börjar med att det teoretiska Yorks Sällskap av Lärda magiker möts för att diskutera om all magi dött ut. Med på mötet finns Mr Norrell som i sitt stora hus på Yorkshires landsbygd har ett bibliotek där han samlat en mängd teoretiska böcker om magi för att undanhålla dessa för andra. Mr Norrell får statyer i York Minster att tala (jag vet inte varför Clarke envisas med att skriva katedral när den har en helt annan titel men så är jag också petig med York) och blir därefter en eftertraktad magiker. Han flyttar till London och börjar hjälpa politiker och adelsmän praktiskt med allehanda magi. För att etablera sig hjälper han en Sir Pole med att uppväcka dennes fästmö från de döda genom riktigt gammal magi där han ingår ett avtal med ett väsen och det hela går inte riktigt som han tänkt sig men här vill jag inte avslöja mer.Traditionell engelsk magi sägs bygga på ett rike av väsen någonstans nära Nordengland med egen kung och gamla ritualer inkluderande naturen. Norrell anar att det inte vore det lättaste att släppa lös detta i England.

Jonathan Strange hör talas om Norrell och flyttar till London för att börja som hans adept. Han får lära sig massor av teoretisk magi men aldrig komma nära det kända biblioteket i Yorkshire utan får bara ta del av det Norrell har i London. Strange håller sig även han väl med adel och politiker och skickas ut i Napoleonkrigen för att hjälpa England att vinna slag med hjälp av magi och det är rätt roliga saker han hittar på för att försvåra för fransmän och andra i fält. Just under tiden i Spanien i mitten av boken lade jag undan den ett tag för det blev mycket av detsamma men inte ens detta gjorde till slut att jag kunde annat än älska historien. Det hela är så otroligt engelskt, inte minst när Lord Wellington frågar Strange ”can a magician kill a man by magic?” och Strange svarar ”I suppose a magician might, but a gentleman never could.” Under slaget vid Waterloo skriver Clarke om ”belgare” fast Belgien inte blev en nation förrän 1830 vilket jag tycker hennes historiska rådgivare borde ha talat om för henne och belgare har aldrig varit en homogen grupp men boken är ändå så full av egna tolkningar och magi att det där liksom försvinner i alla andra händelser för mig till slut.

Efter sina år utomlands är Strange mer äventyrlig än någonsin, har prövat en massa magi på egen hand och vill gärna komma i kontakt med de väsen som finns i gammal engelsk magi. Det är här det skär sig mellan honom och Norrell som bara vill lägga locket på och tycker det vore farligt att släppa lös allt det gamla och det är nu boken riktigt tar fart när Strange börjar vandra sina egna vägar som jag inte vill berätta om här. Det räcker med att säga att han hamnar både hemma i Shropshire och i Venedig och att även Lord Byron uppenbarar sig. Överhuvudtaget är alla dessa galenskaper och verkliga kändisar i boken något som gör den väldigt levande – lite som Hundraåringen men i helt annan miljö. Lägg till detta ett helt unikt användande av fotnoter boken igenom vilka ibland känns överdrivet långa men ofta bara roliga i sin påhittighet om magisk teori och gamla engelska magiker. Kvinnorna tar ingen jättestor plats i boken men det känns å andra sidan inte som om de gjorde det under det tidiga 1800-tal som boken utspelar sig i. De få kvinnor som förekommer är tack och lov intelligenta och livliga och inte några gråtmilda och stillasittande typer. Förövrigt både gillar och ogillar man flera i persongalleriet runt huvudpersonerna. Dessa har sina egna planer och mot slutet blir deras roller riktigt spännande.

Det jag verkligen gillar som en som själv har bott i Yorkshire är tonen av att Nordengland är det underbart magiska England. I verkligheten är det som en del av er vet så att många engelsmän rynkar på näsan åt ”obildade nordbor” och tror att allt bara är ödsliga hedar eller fabriksområden sedan den industriella revolutionen. Här har det blivit lite tvärtom och dessutom är boken full av resonemang om vad det generellt innebär att vara engelsk och vad som är bra respektive dåligt med denna engelskhet.

Har du också läst boken? Då kan du glädjas eller bäva för att den nu blir en TV-serie i sju delar. Jag vet inte när den ska sändas på BBC men den lär helt klart bli internationellt uppmärksammad på grund av boken. Inspelningar startade i bland annat York i höstas där det gamla fina området runt St William’s College och minstern fick tonvis med jord på gatorna för att se tidsenligt ut. Inspelningen har fortsatt i Wakefield, också det i Yorkshire, innan den flyttat vidare till Kroatien (som ju delvis ser ut som Venedig av historiska skäl) och Kanada som jag inte vet anledningen till men kanske för att där är mer orörd natur.Eddie Marsan spelar Norrell och som Strange syns Bertie Carvel som säger att han läste boken för några år sedan och att han sedan dess har uttalat en massa formler för att få spela Strange och några av dem har tydligen verkat.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: