Nottingham

Med risk för att du aldrig kommer att sluta nynna på Alan i dalens trudilutt om du åker hit så bör du ändå fundera på att besöka Nottingham av flera skäl. Det är alls inte Englands vackraste stad och det berömda slottet förstördes i 1600-talets inbördeskrig och ersattes av ett palats men det är vad som finns under slottet som fascinerar på många sätt.

20140416_120309

Vår i Nottingham

En gammal industristad längs floden Trent, kan det vara något? Ja, om stora delar av industrin utgjorts av bryggerinäring byggd på en medeltida värdshuskultur. Övrig industri har varit spets, cyklar och tobak och hela tiden sådant som många använder i vardagen snarare än komplicerad high tech och det känns på något vis fortfarande på stämningen. Att vandra runt i Nottingham är att se de fulaste köpcentra du någonsin sett varvat med jättevackra gamla marknadsbyggnader och urgamla pubar och apropå spets så är de gamla kvarteren runt Lace Market bland de mer sevärda men också Market Square som hör till Englands största torg och hyser det gamla stadshuset. I tidig oktober ordnas varje år den berömda Goose Fair – ett gigantiskt tivoli som lockar en mängd kringaktiviteter till sig men jag har aldrig hunnit dit själv.

20140416_115927

Market Square

20140416_120103

Stadshuset på Market Square

Nottinghams slott är kanske det som lockar flest turister med sin legend om Robin Hood. Huruvida han existerat på riktigt eller ej kan diskuteras men Sherwoodskogen finns (fast närmare Mansfield och Worksop än Nottingham idag) och sträckte sig på den tiden ända till Lincoln så där fanns gott om plats för fredlösa att gömma sig och många gjorde det. På slottet som idag är museum har man tagit fasta på detta och visar en utställning om Robin Hood som om han funnits men också om Nottinghams historia i största allmänhet och ett besök här är väldigt givande även om det medeltida slottet från den normandiska invasionen på 1000-talet ersatts av ett 1600-talspalats. Läget är fortfarande på en sandstensklippa med oslagbar utsikt över staden och trakten och slottet har ett väldigt trevligt café med platser på terrassen vid den där utsikten. Just det där med sandstensklippa är vad som gör allt så spännande för redan på medeltiden grävdes det ut gångar och hålrum i denna klippa till fångar, ölbryggning och jag vet inte allt och dessa grottlandskap går att besöka vissa tider. Förutom lokalhistoria visas här en hel del fin konst och jag fick se bekanta vyer i form av både danska Möns Klint och Land’s End i Cornwall. Min favorit på muséet var annars den jukebox där man gratis kan välja arbetarmusik från gruvor och industrier i hela Midlands – där hade jag kunnat stanna längre.

20140416_130532

Porthuset vid Nottinghams slott ser ut som man hoppas.

20140416_131152

Längst bort hade du tidigare sett en medeltida slottslänga med försvarstorn. Idag är området en vacker park.

20140416_131721

Nottinghams 1600-talsslott och museum

Utanför slottet finns en plats kantad av trevliga restauranger med sol hela dagen om vädret är bra men även kvarteren runt omkring dräller av intressanta ställen för mat och dryck och det kan hända att man fastnar här, speciellt om man också vill besöka Museum of Nottingham Life vid Brewhouse Yard runt hörnet vilket kompletterar slottet perfekt och är ett måste för den som älskar muséer om vardagslivets umbäranden. Bredvid muséet ligger Ye Olde Trip to Jerusalem som jag skrev om häromsistens och som är ett definitivt måste med sin del i grottsystemet och alla sina spöken. Detta är faktiskt inte den enda lastgamla puben i Nottingham med utgrävda källargångar utan också en av grannpubarna, den mindre turistiga Old Salutation Inn stoltserar med detta och låter dig besöka källaren gratis.

20140416_130732

Mysiga pubar och restauranger vid slottet

20140416_122156

Old Salutation Inn. Ytterligare en av Englands äldsta pubar

20140416_145342

Nottinghams sandstensgrottor ser ut som något ur Star Wars

Typiskt för en gammal engelsk industristad är ju kanaler och Nottingham utgör inget undantag. Idag finns det nere vid Canal Street inte långt från stationen flera gamla kanalmagasin som gjorts om till barer och restauranger och jag älskar Canalhouse som har urusel mat men massor av Real ale och fina öl från runt om i världen och framför allt har den en del av kanalen inne i byggnaden med egen kanalbåt vilket bara det är underbart även om man en fin dag hellre sitter ute.

20140416_174750

Nottingham Canal med sina uteserveringar

20140416_190752

Hemma hos Notts County på Meadow Lane

Sport är en stor del av Nottingham med de två fotbollsklubbarna County och Forest på vardera sidan floden men ändå med sina hemmaplaner närmare varandra än några andra klubbar i England. En testarena för cricket och nationella arenor i både simning och skridsko gör denna universitetsstad extra livlig. Står man uppe på slottet och tittar ut så ser man Ratcliffe on Soar, ett av Europas största kolkraftverk och det är ingen speciellt vacker syn men kommer man nära det så ser man mest vackra Old Wood nere vid Trent och hela trakten dräller av små fickor av riktigt vacker natur även om den aldrig blir så storslagen som på många andra ställen.

Ingen blir väl särskilt förvånad över att en gammal industristad har haft Labourstyre i generationer och i just Nottingham har detta lett till stora satsningar på allmänna kommunikationer. Spårvagn från stationen och mängder av bussar och till skillnad från flera andra brittiska städer med ett biljettsystem som är harmoniserat. Min väninna som är uppvuxen här har svårt att tänka sig att bo någon annanstans i England så länge hon inte har råd med en gård. Skulle hon flytta är det istället till Sverige säger hon och vi skrattar åt hur vi älskar saker med varandras länder.

Annonser

2 kommentarer

  1. När jag hade semester för några år sen och mina kollegor undrade vad jag skulle göra och jag berättade om mitt planerade besök till Nottingham sa de varför då 🙂 engelsmännen underskattar ofta sin egen kultur, speciellt här i norr. Nottingham är en jättespännande stan! Besöket på fängelset med galen fångvaktare som levde sej in väldigt är bland det roligaste jag nånsin gjort.

    Gilla

    1. Ja jag har ju läst ditt inlägg därifrån. Dottern hade inte uppskattat fängelset och vi skulle hinna träffa kompisar som kommer därifrån nu sist men Nottingham kan man besöka många gånger. De engelsmän jag känner tycker om sin kultur men nix, inte de gamla industristäderna. Fast min kompis som är uppvuxen i Nottingham är faktiskt jättestolt över den. Hon vet vad där finns.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: