Brittisk luftkvalitet

Idag är det underbart väder över stora delar av Sverige och jag tänker att då är det inte så många som läser min mindre upplyftande text som ändå måste ut någon gång även om det är just det här inlägget som behöver flest läsare.

Det är kanske inte så konstigt att gigantiska London har den värsta luften i Storbritannien men vad som förvånar är kanske att den är allra värst vid Buckingham Palace, ofta med kvävedioxidnivåer fyra gånger över EU:s gränsvärde. Drottningen kanske vet detta eftersom hon redan spenderar så mycket tid i Windsor istället men det tål att tänka på för vaktparaden om de inte helst istället vill glömma detta faktum. London har de 50 värst förorenade platserna i landet och bland övriga adresser där du kan märka detta hittar du kända platser som Oxford Street, Trafalgar Square, Knightsbridge och Park Lane (avundas inte höjdarna i sina lyxhotell där alltså). Just Oxford Street är vi nog många shoppare som sett buss efter buss sega sig fram längs så det förvånar nog inte lika mycket som Buckingham Palace.
Londondimma  Foto: George Tsiagalakis

Londondimma
Foto: George Tsiagalakis

Strax innan påsk drabbades som ni säkert sett både Paris och London av smog vilken i och för sig uppstod på grund av väder och vind och inkluderade sand från Sahara men som definitivt visade och kapslade in all dålig luft under ett lock. Sådana dagar stiger luftföroreningarna till farliga nivåer och redan 2013 hade London sammanlagt åtta farliga dagar. Var i övriga landet kan det då bli jobbigt att andas ibland? Inte helt förvånande är det Englands andra stad Birmingham (sex dagar) samt industristäderna i Nordengland som ligger värst till med hela sex farliga dagar för Sheffield och fem dagar vardera för Liverpool och Manchester medan West Yorkshires städer (främst Leeds/Bradford) klumpas ihop till ett enda problemområde med fyra dagar. Till saken hör att geografin säkert också bidrar eftersom det är städer mellan kullar där dålig luft lagras lättare. Det här kanske förklarar varför det lite plattare Newcastle bara hade en farlig dag trots att det brukar bli smutsigare österut på grund av de ofta västliga vindarna. Även Glasgow klarar sig med en dag, kanske på grund av vädret på Skottlands västkust men Belfast hade däremot två dagar.

Längre söderut är Nottingham med ett av Europas största kolkraftverk värst med fyra dagar och Leicester har en dag medan man över gränsen in i Wales hittar Swansea med två dagar. Helt utan anmärkning finns huvudstäderna Cardiff och Edinburgh men också Bristol där industrin ersatts av studenter och media men det förvånar ändå lite. Portsmouth är ytterligare en storstad som klarar sig bra.
N.T. Stobbs foto av den stora smogen 1952.

N.T. Stobbs foto av den stora smogen 1952.

Det är miljödepartementet DEFRA som har bakgrundsdata för den som vill veta mer och kanske lider av andningssvårigheter. Vill man titta mer specifikt på London så har mitt eget tidigare lärosäte King’s College sidan LondonAir. Mycket beror såklart på den täta trafiken och även om luften känns något bättre efter biltullarnas införande för några år sedan så flyter den ofta långsamt – dessutom är de fina svarta taxibilarna undantagna alla möjliga regler vilket märks framför allt i London även om de som tillverkats på senare år är renare. Det hjälper heller inte att många brittiska tåg fortfarande är dieseldrivna och inte minst står på och puttrar länge på stationerna. Jag själv led senast i förra veckan när hela min vagn fylldes av diesel innan tåget ens lämnat Lincoln där jag klev på. Slutligen är koleldandet både bland hushåll (man känner doften runt hela Nordengland på vintrarna) och kraftverken stora bovar. Nej, ren luft får ni jobba mycket på kära britter.
Imorgon blir det mer upplyftande med ett nedslag på en plats i Storbritannien igen.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: