Engelsk damfotboll

Det finns massor av svenska bloggar om den engelska ligan Premier League men få skriver om damfotbollen (Spelare12 är en, Johan Rydén en annan och så den alltid aktuelle Reiner med sin Hattrick). Detta tänkte jag göra idag eftersom min dotter är både engelsk och fotbollsspelare/tränare och ständigt slits mentalt mellan sina två länder i sitt karriärtänk på fotbollssidan.

20130712_213214

Mot Spanien i EM i Linköping 2013 gick det inte hela vägen

Redan 1984 när Sverige slog England och tog EM-guld med bland andra Pia Sundhage i laget var Sverige den bättre nationen och än idag når vi högre och har en ungdomssatsning som heter duga men England är definitivt på frammarsch, inte minst sedan bildandet av Women’s Super League FA WSL som 2011 ersatte Women’s Premier League och som har många inhemska engelska spelare även om det varvas med internationella precis som i Sverige. Det fina med WSL är att säsongen sträcker sig in i sommaren när Premier League redan är avgjort vilket gör att sporten blir synligare när den slipper slåss om TV tid med männen. Detta märks redan på matcherna – jag har själv nyligen sett Notts County mot Arsenal en vanlig onsdagskväll och varit en av 1583 på läktarna vilket vi inte alltid har i Sverige där Tyresös publiksiffror varit de bästa men där vi ofta kämpar med detta. Visst har England betydligt fler fotbollsintresserade, kända storklubbar och en större befolkning men där jag satt på läktaren kändes det som hemma med familjer överallt och en känsla att komma nära spelarna efter matchen och ändå satt där tusentals fler och tittade och fansen sjöng och trummade som bara Umeås gör i Sverige.

received_m_mid_1397857571857_d2bbe7c362afc88251_0

Arsenals Kelly Smith Foto: Alice Golding

FA WSL har en första och en andraliga och i den första hittar man förutom just Arsenal och Notts County (tidigare Lincoln) också Birmingham, Bristol Academy, Chelsea (med svenska Emma Wilhelmsson i skrivande stund), Manchester City (åh, om det ändå varit dotterns älskade United), Liverpool och Everton. Snart går de sista matcherna i årets Champions League av stapeln och både Arsenal och Birmingham är kvar men båda har sett stora ändringar i sina lag så det spörs att se hur det går för dem framöver när mästarna Wolfsburg är kvar i leken liksom det lite skärrade Tyresö och alltid aktuella Potsdam bland andra. I FA WSL verkar Liverpool höra till favoriterna i år så det kanske är de vi ser i Champions League nästa år men precis som svenska lag kommer de engelska att få jobba med formen där eftersom ligan spelas april till oktober och inte tidigare under vintern som på kontinenten. I andraligan i WSL finns bland andra Doncaster Belles som ofta hållit sig framme genom åren samt Millwall, Reading, Sunderland, Aston Villa och några andra lag. Säsongen är tidig men Reading verkar satsa framåt av deras hemsida att döma och jag hoppas det lyckas. Allt som för damfotbollen framåt gör mig glad och då är jag inte något otroligt fotbollsfan men jag har engagerat mig tillräckligt länge i en damallsvensk klubb för att se skillnaderna mellan herrar och damer, både de bra och de dåliga.

Annonser

2 kommentarer

  1. Ja, det lär nog fortfarnde ta tid innan dam- och herrfotboll är jämställda. I Sverige började väl mer eller mindre damfotbollen i början av 1970-talet. Tror UKvar senare.

    Gilla

    1. Inte förrän 90-talet kom mer organiserat spel tror jag.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: