Englands äldsta pub går igen

Skrev jag inte om Englands äldsta pub för inte så länge sedan? Låg den inte i St Albans utanför London? Jo visst, men som jag redan då skrev så finns det en handful pubar som vill lägga anspråk på denna titel så idag ska det handla om nästa som jag äntligen besökt efter att ha haft det på min lista av brittiskt sevärt i över 20 år. Om Ye Olde Fighting Cocks är mysig och lantlig så känns Ye Olde Trip to Jerusalem i Nottingham istället mysig och dramatisk.

 

Inklämt vid bergets fot

Inklämt vid bergets fot

Som synes står det 1189 på fasaden men det finns inget belägg för just detta år som något slags startdatum utan man vet bara att här har funnits ett värdshus i många hundra år. Det kan ha varit ett värdshus redan på Richard Lejonhjärtas tid även om han själv  mest vistades utanför England men namnet speglar just hans tid av korståg till Jerusalem och den romantiska bilden av puben säger att riddare samlades här innan avfärd. Att namnet har ”trip” i sig ska däremot inte nödvändigtvis betyda själva resan utan det är ett gammalt ord för ett stopp på en resa. Hur det nu ligger till med pubens historia så är den lastgammal och runt om i rummen kan man läsa om dess historia. Runt 1089 började det berömda slottet i Nottingham byggas och detta på en klippa av sandsten där man märkte att det gick att gräva ut grottor. Puben ligger nedanför klippan så vad var mer naturligt än att dra nytta av den mjuka stenen även här? Huvudbyggnaden idag är runt 300 år gammal men de inkluderar bakre rum med olika halvtrappor in i sandstenen och under puben finns det hålrum lika gamla som slottet vilka använts som bryggeri.

Grottliknande rum

Grottliknande rum

Den förbannade galeonen

Den förbannade galeonen

Puben lever i mycket på sin historia

Puben lever i mycket på sin historia

Än idag sägs det spöka i ett av hålrummen under ett av pubens smårum. Man ska kunna höra ljud där nerifrån och i det lilla rummet ovanför lägger sig ibland en doft av tobak och förnimmelsen av att någon rör vid en. Detta är inte det enda märkliga på The Trip utan i ett av sandstensrummen står en gammal och otroligt dammig skeppsmodell. Den dammas överhuvudtaget inte längre sedan de tre senaste personerna som försökt har mött en allt för tidig död. Istället har den satts i en glasmonter så att dammet inte ska ramla ner i gästernas glas. Själv kände jag efter en titt här inne att jag skulle slå mig ner i något av de andra rummen där stämningen inte var lika tät och gick ner till baren igen. Idag ägs puben av Greene King nere i Suffolk vilket är ovanligt i den här trakten men har att göra med att de köpte upp och lade ner det gamla Hardys and Hansonsbryggeriet i Kimberley som tidigare drev pubar i Nottinghamshire. Greene King har fortsatt att brygga vissa specialöl efter sina uppköp och därför kan man här och på en handfull pubar till i trakten hitta Olde Trip, en snäll och drickbar ale. Personalen som driver puben just nu är väldigt trevlig och rolig vilket inte alls hade behövt vara fallet på en sådan här populär pub men man märker att de lever i skuggan av tänket på alla spöken. Under vårt besök gick handtaget på en slägga mitt itu när de försökte sätta upp ett tält på innergården och det var inte det enda som gått fel för dem den veckan. Vi åt inget under vårt besök så jag kan inte säga något om matkvaliteten men du kan äta här hela dagen och det finns lite av varje.

Spökjakt, någon?

Spökjakt, någon? Är det blå i bilden kanske inte ljuset utan tobaksrök…? 

God ale

God ale

5 kommentarer

 1. Birgitta · · Svara

  Låter spännande !

  Gilla

  1. Ja det är en speciell atmosfär.

   Gilla

 2. Vilken härlig beskrivning! Där jag är nu är det mer strandbarer som gäller!

  Gilla

 3. Ja detta stället ska jag ju definitivt besöka. Hoppas jag träffar på spöket 😉

  Gilla

  1. Oavsett vem du träffar är det en annorlunda pub och Robin & co har säkert krupit i grottsystemet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: