Gräv inte grävlingens grav

Det är tvära kast i den här bloggen som många av er nu vet. Idag vill jag varna känsliga läsare för att läsa vidare för det kommer att handla om jakt. I Sverige är ju vargfrågan väldigt infekterad med ständiga debatter om skyddsjakt. Förflyttar man sig till Storbritannien är det grävlingar som är på tapeten trots att även de är nationellt skyddade liksom vargen härhemma. Varför känner man sig då tvingad att döda detta vackra djur? Jo det handlar om att det kan sprida tuberkulos hos nötboskap (bTB) och är det något man är livrädd för så är det ännu fler sjuka djur efter mul- och klövsjuka och galna kosjukan. Alla utbrott av dessa har gjort att det finns ovanligt många vegetarianer i landet både av djuretiska- och hälsoskäl och nu är det den stackars grävlingen som skapar panik eftersom tuberkulos även kan överföras till människan men hittills inte gjort det i stor utsträckning eftersom man kontrollerar relevanta livsmedel.
Är det inte ett av de finaste vilda djur som finns? Foto: Wikipedia

Är det inte ett av de finaste vilda djur som finns?
Foto: Wikipedia

Sedan 80-talet har sjukdomen spridit sig till fler och fler platser och speciellt i sydvästra England har den ökat på sistone vilket tros bero just på det stora utbrottet mul- och klövsjuka 2001 då bönderna fick köpa ny boskap varav flera redan var smittade (detta kontrollerade man alltså inte lika bra). Man beräknar idag att 4-6% av grävlingarna är infekterade. I Cornwall är det vanligt att läsa om grävlingsdebatten i media och sedan oktober har det varit tillåtet med skyddsjakt i Somerset och Gloucestershire för att testa om det är värt det. The Badger Trust som arbetar för grävlingars väl rasar och menar att det naturligtvis inte hjälper utan att det är förbättrade arbetsmetoder på gårdarna som behövs. Organisationen ordnar demonstrationer i berörda områden och trots att jag är på deras sida kan jag inte rå för att det ser ut lite som ur Morden i Midsomer med medelklassmänniskor utklädda till grävlingar (och det hjälper ju inte att de i serien alltid pratar om Badgers Drift). På sin sida har de färsk statistik från bland annat Wales som visar att tuberkulosen gått ner i antal förra året – alltså redan innan skyddsjakten inleddes.
Rädda grävlingen!

Rädda grävlingen!

De som vill fortsätta jakten har nu dragit upp nyheten att även vanliga huskatter som varit i kontakt med grävlingar kan sprida bTB till sina ägare och detta blev en nyhet under mitt senaste besök i England men det var frågan om ett par fall totalt. Jag förstår däremot bönderna som måste avliva en hel hjord om de får in ett smittat djur och det problematiska med att vaccinera boskap verkar vara att vaccinet då ger utslag just på tuberkulostesterna inför livsmedelsproduktionen så då stämmer inte de och detta är därför förbjudet inom EU i väntan på ett bättre vaccin om något decennium. Vaccinera grävlingar har man också försökt men det fungerar förstås bara på icke smittade djur som först måste fångas in eftersom vaccinet måste ges intravenöst. Dyrt blir det också och bara speciellt licensierade får utföra vaccinationerna på grävling men det har fungerat hyfsat i Wales så jag är på Badger Trusts sida. Regeringen har också den nu i april stoppat utökningen av programmet från dagens två grevskap till ytterligare tio eftersom man inte sett tillräcklig framgång men däremot fortsätter jakten i de två där den börjat. Mer om hur det är i Gloucestershire och på andra platser kan man läsa om på The Wildlife Trust.
Frågan hur man bäst jagar grävling är också den infekterad. Prinsessan Anne som jag alltid haft ett gott öga till som hästmänniska har tydligen gått ut i media med att det fungerar bra att gasa ihjäl djuren men Badger Trust menar att det inte alls gör det. Ett grävlingsgryt är fullt av gångar och hål och därmed är det inte effektivt alls. Ofta andas grävlingen in för lite gas och blir hjärnskadad istället. Otrolig metod för ett land som jag alltid tycker verkar älska sina djur lika mycket som sina barn.
Det susar i säven. Låt det slippa susa i gryten.

Det susar i säven. Låt det slippa susa i gryten.i

Även hästar, hundar, rådjur och getter kan smittas. Ska vi börja jaga allt vi har? Kanske kan samtliga vilda djur i England flyttas till Skottland som sedan 2009 är förklarat tuberkulosfritt men jag misstänker att trängseln snart skulle leda till problem. Grävlingarna kan iallafall andas ut där uppe medan man i England får hålla till godo med en protestsång men den förenar å andra sidan både Slash från Guns n’Roses och Sir David Attenborough.

 

Vill ni veta hur mycket pengar som spenderats på grävlingsjakt och höra mer av Attenborough och om hur panikslagna grävlingar flyr (de kan röra sig över relativt stora områden) och smittar ner andra kolonier i ren panik så titta på länken nedan som också berättar att ett nytt grävlingsvaccin är på gång.

Annonser

One comment

  1. Ja, det är inte lätt varken för grävlingarna eller lantbrukarna här. Hög densitet av människor blir intensivt lantbruk och det går inte alltid väl ihop. När de började tala om katter som smittobärare på radion trodde jag att nu är det klippt igen, men de poängterade att det gällt en katt och det verkade blåsa över ganska snabbt. Såg prinsessan Annes uttalanden på Countryfile i söndags, kanske följer hon övriga familjens tradition av mindre väl valda ord i vissa sammanhang.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: