Viktorianska fantasier

Idag blir det ett inlägg om en lätt excentrisk och ganska ny butik som jag upptäckte på en blogg och det blev en ursäkt så god som någon att återvända till min gamla hemstad York. Redan cirkushästen i skyltfönstret sätter tonen (svårfotograferat i solen) och där inne blir det det ena märkliga efter det andra. De trevliga ägarna har fotoförbud så det här är det enda ni får se av mig från The Imaginarium men hemsidan har bilder av interiören.

20131030_120608

Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig men redan den surrealistiska och cirkusaktiga bakgrundsmusiken satte tonen. I en lokal som var mindre än jag trott fanns det plats för oerhörda mängder saker under kristallkronorna. Det var här jag först såg Ali Millers originella teservis som finns med i TV-serien Sherlock och nästan allt är skapat av brittiska designers vilket är roligt. Ringar och halsband med djur av And Mary fanns det många och konstföremål som ser ut att vara hämtade ur något viktorianskt bibliotek (jag fick vibbar av samlingarna på Huseby utanför Växjö för er som varit där). Den i brittisk naturvurm alltid närvarande haren förekom både som skulpturer i olika material och på tavlor och andra tryck och tillsammans med andra djur och tillsammans med musiken därinne kändes det lite Alice i Underlandet. Ett kuriosakabinett av sällan skådat slag i butiksvärlden och tonårsdottern stod inte ut med cirkuskänslan utan gick ut. Själv tyckte jag mest att det var lite för många ljus på bekostnad av annat dekorativt men visst finns det även kuddar, vackra bestick, fina filtar av Bronte, galna lampor (också de ibland med djurtema), en och annan klänning i vintagestil och diverse porslin. I kassan står en specialdesignad uggla som pratar med dig om du trycker på en knapp och hur många butiker stoltserar med sådant?

Min största behållning var ändå dekorationen i sig. Hade jag varit butiksägare hade jag verkligen inspirerats här där djursmyckena hänger över gamla böcker uppslagna på olika djur på zoo, det är lagom dämpat ljus för stämningen och man bara väntar på att någon ska hälla upp en whisky åt en och att man får kliva in i en bok av A.S. Byatt eller kanske något av Stevenson från det mer makabra i Edinburghs historia, allt matchat av den där musiken. Det här är genialisk dekoration på hög nivå där allt är genomtänkt och även om du tycker att en del saker är mer fula än fina så vill du köpa saker ändå. Du sugs in i magin på Blake Street.

4 kommentarer

  1. Ja du skulle nog gilla den.

   Gilla

 1. Vilket härligt ställe! Känns något mellan affär och museum!

  Gilla

  1. Ja faktiskt. Det mesta är nytt men det ställs verkligen ut för att synas.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: