Romare, martyrer och marknad

Staden St Albans måste vara en av de mest underskattade när det gäller dagsturer från London. Bara drygt tre mil norrut och med tåg från St Pancras på 20 minuter är det obegripligt att inte fler hittar hit men jag antar att det är för att staden inte marknadsför sig på Londons hotell och för att folk är upptagna med Windsor, Oxford, Cambridge, Stonehenge, Brighton och Bath. Först därefter börjar de tänka på annat och jag har varit likadan. Därför vill jag nu få er att inte göra mitt misstag och vänta lika länge. Faktum är att det till och med skulle kunna vara ett boendealternativ för de av er som redan sett en hel del av London. Här får ni betydligt mer av det riktiga England och kan ändå lätt åka till storstaden en dag.
Klocktornet från tidigt 1400-tal är Englands enda kvarvarande från Medeltiden.

Klocktornet från tidigt 1400-tal är Englands enda kvarvarande från medeltiden.

Att ta tåget hit betyder en kvarts promenad från stationen in till centrum och det är tur att man sett katedralen på sin kulle redan från tåget för annars kan man undra vad som är så speciellt den lite slitna vägen innan man kommer upp till Chequer Street och Market Place som på lördagarna har en underbar marknad med jätteskålar frukt och grönsaker för ett pund som får en att skämmas för svenska snabbköp. Här finns också ost, surdegsbröd, arméuniformer och annat i en salig blandning och hela stadskärnan i denna stad med cirka 60 000 invånare är full av butiker, restauranger och real ale-pubar som The Boot Inn som visar att invånarna uppskattar och har råd med ett gott liv. Många pendlar såklart den korta distansen in till London med lönerna där.
Marknaden

Marknaden

Staden började sin historia riktigt tidigt och den keltiska stammen catuvellauni hade bland annat ett basläger här. Stor blev staden däremot under romartiden då den var näst störst efter London och känd som Verulamium. Nedanför den kulle där centrum ligger idag och på andra sidan ån Ver kan man idag besöka romarmuséet med samma namn och få veta mer om den perioden och beundra upphittade mosaiker. Man kan också vandra runt på ängarna med sina lämningar och föreställa sig hur det kan ha sett ut här vid det första stoppet längs Watling Street – romarnas väg mellan London och Nordengland och här kunde jag ha spenderat mycket mer tid om jag kommit under högsäsong så det kommer bli ett eget inlägg om detta.
Romersk mosaik från Verulamium

Romersk mosaik från Verulamium

St Albans är uppkallad efter Englands första martyr som lär ha levt på två- eller trehundratalet. Den hedniske Alban gömde den kristne prästen Amphibalus undan romarna under en tid av förföljelse och blev så imponerad av sin gäst att han lät sig kristnas. När romarna till slut bankade på dörren gav han upp sig själv istället för prästen och när romarna förstod detta bad de honom att offra till gudarna och komma till sans men Alban hade ju vid det laget endast en gud och inte ens tortyr kunde få honom att ändra ståndpunkt utan han avrättades istället och blev senare helgonförklarad. Idag kan man se hans skrin i St Albans katedral som också hyser Amphibalus skrin men i betydligt sämre skick efter Henry VIII:s klosterupplösning eftersom katedralen då var kloster och mycket förstördes. Den är stadens största sevärdhet och blev katedral 1877. Jag tycker själv att det är något kontinentalt över den och kanske är det det att den är lång (näst längst i England efter Winchester) och dessutom ganska låg så längden syns verkligen. Invändigt är den ganska enkel men med ett underbart tak i navet och flera gamla pelarmålningar av stort värde.
St Albans katedral

St Albans katedral

Porthuset

Porthuset

Verulamium knyts samman med staden St Albans uppe på sin kulle genom byn St Michael som idag vuxit ihop med den och som har ett par mysiga pubar på huvudgatan som ser ut som rena landet. Mitt förslag är att se katedralen och därefter vandra ner till Englands äldsta pub som jag skrev om häromdagen. Därifrån går man längs ån och fårhagen bort till Verulamium och så tillbaka upp till stadskärnan längs välmående Fishpool Street. En fantastisk runda som låter dig se både romerska lämningar och vad jag förmodar är ett gammalt diligensvärdshus. Har du tur och kommer vid rätt tidspunkt kan du också få se kungsfiskare flyga runt bland svanarna nere vid ån.
En avkopplande promenad längs ån Ver

En avkopplande promenad längs ån Ver

 

St Michael

St Michael

The Six Bells real ale pub i St Michael

The Six Bells real ale pub i St Michael

Fishpool Street

Fishpool Street

20140301_161942

Fishpool Street

Förmodligen ett gammalt diligensvärdshus. FIshpool Street

Förmodligen ett gammalt diligensvärdshus. Fishpool Street

8 kommentarer

 1. Detta var ett synnerligen trevligt tips. Känner lusten att åka och upptäcka St Albans. Har varit i London massor av gånger men aldrig fått för mig att besöka St Albans. Nu vill jag. Tack!

  Gilla

  1. Så roligt! Det tog mig åratal innan jag äntligen kom dit.

   Gilla

 2. Christel · · Svara

  Kul med bloggpost om St Albans. Har en dotter där som jobbar som au pair och jag håller med om att det verkligen är en liten pärla!

  Gilla

  1. Ja Christel jag förstår inte att det är så få som hittar dit. Visst hör man turister men mest i katedralen.

   Gilla

 3. Intressant!!!! Roligt att få veta mer om St Alban!

  Gilla

  1. Ja hit ska du (också) ta dig, hehe.

   Gilla

 4. Scottish Moments Archive · · Svara

  Vilket bra tips! Gillar tips på sånt man inte hittar till annars!
  http://www.scottishmoments.com

  Gilla

  1. Tack! Jag försöker att slänga in lite sådant bland en massa Windsor och Cornwall, hihi. Det är egentligen sådant här som är roligast att skriva.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: