Skipton – bäst i Storbritannien

Nyligen valdes Skipton till den bästa brittiska staden att bo i och först blev jag lite förvånad för staden känns ändå typiskt nordengelsk med kvarter efter kvarter av radhus på kullar och vädret är ju inte det allra bästa uppe i Penninerna men så tänkte jag efter och kom på att jag själv faktiskt kunnat tänka mig att bo just här en gång i världen. Jag spenderade en marknadsdag i Skipton med en massa pensionärer från York och bara det att här finns en ordentlig och regelbunden marknad är ett rejält plus även om det gör det i alla brittiska städer med självaktning.

Det blir inte mer Yorkshire

Det blir inte mer Yorkshire

Skipton ligger norr om Bradford och en av anledningarna till utnämningen förutom låg kriminalitet och bra skolor är de goda kommunikationerna inte minst till Bradford och Leeds där man alltså enkelt kan jobba medan man drar nytta av de lägre huspriserna och mysigare stämningen i Skipton som dessutom ligger alldeles på gränsen till nationalparken Yorkshire Dales som jag redan skrivit om och kommer att fortsätta skriva om i all evighet för den är en av mina absoluta favoriter. Här får ni några av mina gamla bilder varvat med lånade så ser ni själva varför staden är värd ett besök.

Yorkshire Dales Foto: Lord Harris, Wikipedia

Yorkshire Dales
Foto: Lord Harris, Wikipedia

Vid Carleton alldeles utanför Skipton Foto: Immanuel Giel

Vid Carleton alldeles utanför Skipton
Foto: Immanuel Giel

 

Jag skrev ju om en massa radhus i inledningen men stadskärnan är full av en helt annan bebyggelse och högst uppe vid marknadsplatsen tronar Skipton Castle som förvisso inte är särskilt stort men ett ett av de där bastanta gamla stenslotten som Yorkshire är så fullt av och dessutom ovanligt intakt. Byggt 1090 och som så många andra slott i krokarna just för att försvara trakten mot de vilda skottarna. Här huserade familjen Clifford som ägt många slott i trakten och personligen har jag snöat in lite på den starka Lady Anne som levde 1558-1605 är särskilt intressant som beskyddarinna av författare och litteratur. Slottsbyggandet i Skipton ledde helt normalt till att den lilla byn som fanns här blev stad med egna marknadsrättigheter och i det kulliga landskapet producerades massor av ull som var otroligt viktigt även som exportvara på medeltiden så Skipton blev en rik stad och har faktiskt lyckats förbli ganska välmående och konservativ. Faktum är att stadens namn även det har med får att göra eftersom Skip kommer från sceap som i dagens ”sheep”. Den som går på marknad idag hittar inte så mycket ull just här men däremot ovanligt många pubar att vila fötterna på tycker jag och nu finns här även det lokala bryggeriet Copper Dragon som öppnat några till. 

Skipton Castle vid marknadsplatsen

Slottets bastanta porthus mitt i staden.

Skipton Castle

Skipton Castle
Foto: Michael Steele

Floden Aire som börjar vid Malham inne i Yorkshire Dales rinner strax utanför staden på sin väg mot Bradford och Leeds och det här är alltså hemmatrakter för hundrasen airedale som föddes upp till utterjakt i alla vattendrag här. I centrum hittar man Leeds and Liverpool Canal med en massa mysiga kanalbåtar och den årliga Skipton Waterways Festival vilket gör att det för mig känns mer som nordväst med sina nät av kanaler än det mer lantliga norra Yorkshire men gränsen dem emellan går alltså just här och det i sig är en intressant kombination för den som är van vid antingen det mer tätbefolkade och industriella West Yorkshire eller storjordbrukens och nationalparkernas North Yorkshire.

Leeds och Liverpoolkanalen

Leeds och Liverpoolkanalen

Kanalbåtsfestival Foto: Ronhjones

Kanalbåtsfestival
Foto: Ronhjones

Om man är intresserad av natur finns här alltså alla möjligheter att ta sig till grottor och berg i Malham eller den vackra byn Grassington i Yorkshire Dales medan historienörden inte behöver nöja sig med slottet utan också kan besöka de romantiska ruinerna av det gamla 1100-talsklostret Bolton Abbey i den vackra dalen Wharfedale och åka ånglokståg längs Embsay and Bolton Abbey Railway. Den matintresserade med bra framförhållning kan passa på att äta på The Burlington på Devonshire Arms med sin Michelinstjärna. Jag har inte gjort det (än) men redan för ett par år sedan skrev Elin om det på bloggen Tre tjejer i köket.
Embsay och Bolton Abbey ångloksbana Foto: G-Man

Embsay och Bolton Abbey ångloksbana
Foto: G-Man

7 kommentarer

 1. Så otroligt vackert!

  Gilla

  1. Har du varit något i Nordengland? Så många fina ställen.

   Gilla

   1. Nej, jag har dessvärre inte varit det. Det år dock ett givet måste att åka dit. 🙂

    Gilla

   2. Ja då ser du snart ännu vackrare ställen än Skipton. Jag har skrivit om Richmond som jag verkligen rekommenderar. Landsbygden är enastående i Swaledale alldeles utanför och staden är mysig. Kombinera gärna med York du som gillar historia.

    Gilla

 2. Ser väldigt mysigt ut.

  Gilla

  1. Ja du bor ju nära…ingen ursäkt. 😀

   Gilla

 3. […] Skipton är en bedårande söt stad känd för sina kanalbåtar, så vi hade lite picknick nere vid kanalen. Det där med kanalbåtar är för övrigt på min bucketlist – att någon gång få ta med barnen på en kanalbåtssemester. Det verkar så otroligt mysigt! Läs gärna mer om Skipton hos Bara Brittiskt! […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: