Inga hinder är för stora

Minns ni listan av skotska singlar häromveckan? Trea bland herrarna på listan hittade vi Scott Brash och han är inte bara singel och framgångsrik hästhoppare utan just nu etta i världen i hoppning. Därför förtjänar Brash ett inlägg eftersom jag vet att inte bara jag utan många läsare är hästintresserade.

På Ursula XII i Wien. Foto: Ailura

På Ursula XII i Wien.
Foto: Ailura

Som hästnördarna bland oss vet så vann Brash lagguld i hoppning med det brittiska laget i London 2012 på hästen Hello Sanctos och efter detta har det fortsatt att gå bra för hela det brittiska laget – så bra att Scott Brash just nu ligger etta på världsrankingen i hoppning och Ben Maher tvåa. Efter OS-guldet har han fått en MBE, d.v.s. blivit Member of the Order of the British Empire så nu kan han faktiskt bli din riddare på riktigt om du drömmer om sådana.

Scott växte upp i Peebles vid floden Tweed i Skottland som jag faktiskt inte har varit i men det har Fiona på Scottish Moments så in där och kika. Han bor kvar där ännu och driver sitt stall och du kan ju alltid låtsas att du vill köpa någon av hästarna till salu men chansen är stor att Scott själv inte är hemma när du kommer utan ute på världsarenorna någonstans.

Att Brash alls började med hästar var för att hans pappa i byggbranschen köpte ponnier till honom och hans storasyster så att de skulle ha något att göra och inte hamna i dåligt sällskap. Redan som sjuåring hoppade han därför på ponnyklubben och älskade vinnarkänslan men föredrog länge fotbollen och var retad för ridningen hos kompisarna trots att Peebles är ett stort hästdistrikt. Till slut vann hästarna över fotbollen och hans talang visade sig mer och mer under tiden som Young Rider vilket ledde till att de hästintresserade Lord Harris (som bland annat sitter i styrelsen för Arsenal) och Lord Kirkham med fruar bad om råd när Hello Sanctos skulle köpas in av dem till det brittiska OS-laget – något du kan läsa mer om i Hello Sanctos-länken ovan för att jag gärna ville ha med bilden där. Brash parades ihop med hästen själv efter att ha gett sitt ok till köpet och Harris var övertygad om att paret skulle vara guldkandidater.

Efter OS-guldet intervjuade BBC ett lag som inte hunnit äta lunch under dagen och som efter segern dragits med till en bar där glas efter glas av champagne bjöds dem och det är därför kanske inte så konstigt att Scott Brash är mest känd för sitt uttalande om vad OS-medaljen kunde få leda till – bättre raggningsresultat. Senare sa han till pressen att föräldrarna förmodligen skäms för det där uttalandet men att andra mest tycker att det var roligt. Han erkänner också att den som till slut vinner hans hjärta måste ha extrem förståelse för hans hästliv eftersom det enda han vill göra när han inte hoppar själv är att undervisa andra i det.

Vill du se hur Scott har det på jobbet – den mer glamorösa sidan av det alltså – så har Horse and Hound ett fint bildspel. Om du vill se vardagen istället så finns den i den här filmen där man ser vad alla som intervjuat honom säger – han har båda fötterna på jorden. är alltid mån om sina hästskötare och verkar egentligen rätt blyg. Filmen avslutas med Scotts önskan om att bli etta på världsrankingen. Nu är han det.

 

2 kommentarer

 1. Scottish Moments Archive · · Svara

  Testing testing 🙂
  Åh! Jag älskar hästar! Och Peebles! Vilken vinnande kombination :))

  Gilla

  1. Ja det hade ju varit någon för dig om du inte varit upptagen, haha.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: