Engelsk mat och så lite kaviar

För några dagar sedan förlorade världen en människa med otrolig kunskap om brittisk mat och detta kan naturligtvis inte gå obemärkt förbi på en blogg som har engelsk mat som stort ämne. Clarissa Dickson Wright, känd för oss svenskar som den ena i duon matlagningsserien Two Fat Ladies, gick bort i Edinburgh i lördags, 66 år gammal vilket ju inte är någon ålder idag men så hade hon också ett tufft liv vilket den som vill veta mer om kan läsa i självbiografin Spilling the Beans. Mamman var av australiensisk överklass och gick bort alldeles för tidigt och Clarissa förklarar delvis den alkoholism hon brottades med i flera år med detta. Pappan var kirurg hos kungahuset och det var han säkert bra på men han verkar ha varit fullkomligt avskyvärd mot sina barn och tvingade bland annat Clarissa att äta morötter med sniglar kvar på så jag tycker det är ett under att hon gick över till matlagning efter år som framgångsrik jurist.

Har ni tänkt på hur Henry VIII:s reformation påverkade det engelska köket? Även där har Clarissa rett ut trådarna i boken ”A History of English Food” som står på min långa kölista av brittisk litteratur. Jennifer Paterson, hennes motorcykelkörande parhäst i serien, dog redan 1999, bara en månad efter en cancerdiagnos. Dagen innan hon avled bad hon Clarissa att komma till sjukhuset med en burk kaviar men hann dö innan den åts så Clarissa åt den efter begravningen – ett sant radarpar.

Efter Jennifers död gjorde Clarissa en egen TV-serie om engelsk matkultur och nedan följer mitt favoritavsnitt, jag som älskar engelsk fläskstek gjord på rätt vis och på gris som haft ett bra liv. Här förklarar en passionerad Clarissa som redan ser lite sjuk ut ilsket varför de gamla lantraserna försvunnit efter andra världskriget och grisuppfödningen ser ut som den gör vilket är hur sorgligt som helst både för djur och konsumenter (och påminner mig om situationen vi är i idag med GMO-frågan). Samtidigt kommer uppmuntrande besök hos människor som beslutat att de tröttnat på snabbköpsfläsk och föder upp egna, fantastiska grisar och återigen får vi längta efter de där lokala slakterierna vi inte sett i Sverige på evigheter när hon besöker Lincolnshire. Detta varvas med fantastisk matlagning med underbara kommentarer som ”hear how lovely the crackling is” och ”the advantage of being my size is that when you lean on a garlic clove, it stays leaned on”. Inte minst det sista receptet måste prövas och dessutom är det rent LCHF vilket gör just mig glad. Allt påminner mig om den Sunday dinner jag skrev om häromveckan.”Eat that meat!” som hon själv skulle sagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: