Har du råd att köpa hus i Storbritannien?

Radioprogrammet Sommar är en favorit och en gång lyssnade jag på Andres Lokkos sommarprat, ni vet han i Killinggänget som också är musikjournalist. Jag lyssnade för att det visat sig att han också är lite av en anglofil men det får jag återkomma till någon annan gång. Poängen i det här inlägget är att han under sina år i London upptäckte hur svårt det var att ha råd med hus och att i London var han rena underklassen när det kommer till husköp och just detta har jag också upptäckt. Nu är jag inte sugen på att bo i London igen även om jag älskar staden men jag skulle alltså inte ens kunna bo i eget hus om jag inte möjligtvis hyrde något ett tag. Om jag haft ett välbetalt jobb i City kanske jag kunde köpa men det är så långt ifrån min karriärlängtan man kan komma och inte ens då har man råd med så värst mycket annat än ett hus minst en timmes pendling åt något håll eller med urusel standard. Pendlingen skapar stress och den roliga men sunkiga studenttiden med delat hus och svart snor av allt diesel i luften är över för min del.
Lloyds Bank har nu tillsammans med Halifax gjort en undersökning om huspriserna i Storbritannien och var du får mest och minst för din lön. För elva gånger över en brittisk medellön kan du köpa hus i Oxford medan du bara behöver tre gånger lönen för ett hus i skotska Stirling som jag kan meddela är en mycket trevlig liten stad. Londonderry i Nordirland hamnade på samma plats men även Glasgow finns bland de billigaste städerna att köpa hus i liksom Belfast, Lisburn, Bradford, Lancaster , Durham och Salford (utanför Manchester och lite förvånande därför). Alla uppe i norr alltså och här kostar inte bara husen utan även annat mycket mindre än nere i söder men självklart är både transport- och karriärmöjligheter liksom det sociala klimatet i några av de här städerna något man får ta med i beräkningen även om Londons alla förorter inte heller alltid är så trevliga och man får läsa på om stadsdelarnas respektive problematik. Tillbaka till listan så har Bradford sina spänningar men där skulle jag kunna bo i någon hyfsad stadsdel och vackra Durham med bra transporter och underbar historia skulle jag inte tveka att bosätta mig i alls. Det enda som var dyrt i norr var min gamla hemstad York vilket inte förvånar den som bott där och sett hur fler och fler akademiker och Londonbor flyttar in på grund av de snabba transporterna till London och detta liksom all turism har trissat upp priserna en hel del även om de inte alls liknar söderns.
Köpa hus i England? Foto: Robin Drayton

Köpa hus i England?
Foto: Robin Drayton

På andra plats efter Oxford på listan över dyraste städer för husköp hamnade Winchester och det förvånar mig inte. En gammal historisk stad med bra avstånd till London med tåg. London har delats upp i sina olika kommuner i tabellen så högst där hamnade Westminster. Dyraste fastigheterna i hela landet men detta vägs upp av husköparnas höga löner här. Bath förvånar mig inte alls att den ligger på listan – ytterligare en underbar gammal stad med något längre till London men med Bristol vägg i vägg. Även Brighton är dyrt och här bor väl alla de studenter och musiker som staden är känd för i skruttiga hyreshus de delar med andra snarare än egna hus. Chichester, Cambridge, Salisbury och Southampton var andra på den dyra listan och konstigt nog finns där även Cornwalls huvudstad Truro. Lönerna i Cornwall ligger i snitt 25% under de nationella och jag kan bara anta att detta är vad som gör det. Befolkningen fortsätter att ha låga löner fast de flyttar till sin huvudstad med sin arbetsmarknad – jag har själv sneglat på både hus och jobb där för att jämföra med mitt kära St Ives där husen förövrigt hör till de allra dyraste i landet (men nu handlade undersökningen bara om större städer). Wales finns inte representerat alls och det tror jag är för att Cardiff, Swansea och några andra ligger på mellannivå och resten helt enkelt är för små städer.
Svenskar som flyttar till Storbritannien gör det ju oftast för att de fått ett jobb eller en studieplats någonstans och då spelar den här informationen kanske mindre roll men är man anglofil och vet i vilka landsändar man trivs så blir det intressant läsning och det brukar säga en del om kostnaderna generellt som sagt.Huspriserna i Storbritannien ligger fortfarande sisådär 10% under vad de gjorde innan finanskrisen men de stiger nu eftersom efterfrågan har ökat. Ingen tycks rädd för ränteökningar.

6 kommentarer

 1. Ja du, det är inte billigt att köpa hur här och alla ska köpa. Hyra eller lägenheter är inte populärt. Det gäller att kliva upp på ”the property ladder” så fort som möjligt. En helt annan kultur än i Sverige!

  Gilla

  1. Ja det var ju Thatcher som drog igång kulturen med att alla skulle kunna äga hus.

   Gilla

 2. Ylva Andersson · · Svara

  Tack för en super spännande blogg! Jag skulle vilja köpa ett B&B i England, men jag skulle vilja börja med att hyra ett ställe som jag sedan kunde köpa. Jag skulle gärna vilja ha tips om detta och på någon bra sida för att köpa/hyra hus i England.

  Gilla

  1. Tack själv! Kul att du gillar bloggen.
   Jag kanske borde skriva om husköp. En bra sida för prisjämförelser och dregel över vackra hus är http://www.rightmove.co.uk

   Gilla

 3. Karin Vidmark · · Svara

  Hur hittar man överhuvudtaget boende om man ska jobba i Cambridge i minst ett år?
  Har du någon aning om ungefär vilken timlön som är normalt? Svårt att hitta information så här på distans..
  Mvh Karin

  Gilla

  1. Lönen beror ju lite på vad du tänkt jobba med och om du är tillsvidareanställd eller bara en ”temp” från agentur osv.
   Cambridge har ganska dyrt boende jämfört med Oxford tycker jag det verkar som (för att jämföra med en annan känd universitetsstad). Kan du tänka dig att pendla så finns det ju många fler möjligheter men då missar man ju såklart charmen med universitetsstadens atmosfär.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: