I am the Eggman

Alla känner vi till The Beatles så varför skulle jag skriva ett inlägg om dem? Jo för att de helt enkelt är överlägsna. Mina favoritband är The Men They Couldn’t Hang och The Silencers och därefter kommer resten vilket är en salig blandning brittiskt, svenskt, traditonell jazz, filmmusik och annat men så lyssnar jag på The Beatles och…tja…det tar ju en till en helt annan dimension oavsett vad man annars lyssnar på. Mina två favoritband har fötterna fast planterade i den brittiska myllan och sjunger om brittisk historia eller folkrock med keltiska toner och det är underbart. The Beatles däremot har inga texter om gruvarbetare, smugglare, järnvägsmän eller första världskriget. Ändå behöver man bara sätta på i stort sett vad som helst av dem så känner man en oerhörd känsla av England. Deras musik kunde inte ha gjorts någon annanstans eller hur?

”Sitting on a cornflake, waiting for the van to come”.  Man kan vara påtänd och man kan vara ett geni eller i det här fallet lite av båda. I am the Walrus är onekligen en av de knäppaste låtarna men just därför så oerhört engelsk. Lennon har själv sagt att han tog fel på karaktär i Lewis Carrolls dikt ”The Walrus and the Carpenter” och egentligen ville skriva om snickaren som var den bättre personligheten men att det var tur att han inte gjorde det eftersom ”I am the Carpenter” inte hade haft samma knäppa klang. Att låten alls blev så galen hade att göra med att en elev på Lennons gamla skola skrev till honom att deras engelsklärare bett dem att analysera Beatles texter. Lennon tyckte detta var så roligt att han inte kunde låta bli att skriva en helt galen text som  alls inte skulle gå att tolka.

I låten finns ju också ”sitting in an English garden waiting for the sun…if the sun don’t come you get a tan from standing in the English rain”. För mig är detta den engelska folksjälen och då har jag ändå inte ens nämnt själva musiken som är både känslosam och trallvänlig om vartannat. Hur många band hör man inte idag som påverkats av dem eftersom de är så enastående? Det här måste vara ett band som alla anglofiler har gemensamt på sin lyssnarlista oavsett musiksmak i övrigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: