Ett alternativ till Lake District

Visst är Lake District underbart men det är också väldigt turistigt och trängseln stor under högsäsong. Dessutom känns det ofta som om både mat och boende är dyrare än det behöver vara. Har du bil så finns det faktiskt ett väldigt bra alternativ i samma trakt. Du måste inte ha bil men det underlättar väsentligt. Upptäck trakten kring Sedbergh med vandringslederna runt bergen Howgills och med dalgången Garsdale.

Det här är gränstrakter där Cumbria möter County Durham och North Yorkshire och stora delar av området tillhörde faktiskt Yorkshire tills den ökända länsreformen 1974. Mycket blev då Cumbria över en natt vilket kan förklara varför det idag inkluderas i Yorkshire Dales nationalpark men detta beror också på att naturen är densamma. Även Yorkshire Dales har många besökare men inte riktigt samma tryck som Lake District eftersom bergen inte är lika höga och det saknas sjöar. De som kommer tenderar också att hålla sig längre söder- och österut i de mer berömda dalarna med sin service och sina slott. Alltså lämnas till exempel Garsdale till dig med undantag för några vandrare och turister längs den vackra järnvägen Settle till Carlisle. Varför inte basera dig i centralorten Sedbergh med puben Dalesman Inn och göra dagsturer runt i omgivningarna med sina karaktäristiska stenmurar och fårhagar. På vissa ställen går fåren fritt längs vägen vid de vilda hedarna och du kör över färister för att hålla dem på plats. Skulle längtan efter sjöarna bli för stor så är det en dryg halvtimme dit och så kan du återvända till din lite tystare by på kvällen. Marknadsstaden Hawes dit det har blivit många besök är också ett givet besöksmål med sin Wensleydaleost.

Du kan också basera dig i Kirkby Lonsdale, känt för Ruskins View som Turner målat  och för den vackra stenbron Devil’s Bridge. Kirkby Stephen där vandringsleden Coast to Coast passerar har fler besökare under högsäsong på grund av detta men också den har fantastisk natur. I trakten finns också det lite ödsligt belägna Chapel-le-Dale som utslängt på heden. Du hittar din egen favorit beroende på hur livligt du vill ha det i en ganska stillsam utomhustrakt. Här kommer en film från en av mina brittiska favoritvägar – Sedbergh till Hawes – så ser ni vad jag menar även om ni inte orkar titta på hela.

 

 

2 kommentarer

  1. Har faktiskt varit väldigt lite i dessa delar. Varit i Emmerdale- och Aidensfield country, Lake District, men ser nu att det kanske kan vara värt ett nytt besök!!!!

    Gilla

    1. Emmerdale är på gränsen till Yorkshire Dales men alltså mer söderut. Goathland (Aidensfield) ligger i nästa nationalpark kommer du kanske ihåg – North York Moors som ju är österut och där är naturen annorlunda. Mer platåer med små dalar än breda dalar och höga berg. Vackert är det överallt så du har massor kvar att se. Många slott också men det har ni ju själva övervgränsen. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: