Rädda London till varje pris

Är det översvämningar i London undrar många som hittar hit och där kan jag bara svara ”både ja och nej”. I centrala London är det inga översvämningar och business as usual men däremot är det som tidigare sagt svårt att ta sig till och från London från många ställen just nu och idag läste jag i tidningen att Purley drabbats av översvämningar vilka om de fortsätter kan påverka de av oss som ofta väljer Gatwicks flygplats eftersom tågen därifrån in till London går via Purley. När jag flög till Gatwick vid nyår var det redan då ganska blött i hagarna just däromkring och nu verkar det alltså skapa större problem inte helt överraskande så man kan nog vänta sig förseningar.

Heathrow har en mängd dammar på sin ena sida och ligger riktigt nära Themsen men har faktiskt klarat sig bra. Flygplatsledningen verkar säkra på att den ska klara sig eftersom den ligger högre upp än omgivningen och nu är jag ingen ingenjör men jag ser hur husen i de lägre delarna av Somerset nu inte översvämmas av vatten som forsar in genom dörrar och fönster utan istället genom att det trycks uppåt i marken och börjar sippra in genom människors golv. Hur högt behöver något ligga för att inte drabbas av detta med de vattenmängder vi nu har att göra med? Svara gärna vad ni tror ni som kan sådant här. Norra London är backigt liksom de södra ytterområdena men det är väldigt platt i de centrala delarna såsom East End och Southwark.

En av orsakerna till att London inte övervämmats är den berömda Thames Barrier nedströms östra London som stängt floden varje gång översvämning hotar. Den stod klar 1982 och en femtedel av alla gånger den varit stängd har varit under de senaste två månaderna vilket säger en del om det hot som faktiskt finns mot även London just nu. Barriären skyddar mot extra högt tidvatten och nu undrar ni kanske vad det har att göra med regnandet? Jo, Themsen har bara tidvatten upp till Teddington utanför västra London. Där finns ett antal slussar och ett så kallat överfallsvärn (som vi har hemma i våra vattenverk ibland och får bygga laxtrappor förbi). Ta gärna båt till Hampton Court Palace någon gång (av flera skäl) så får ni se detta. Det är Thames Barrier i kombination med Teddington som gör att överflödsvattnet nu får plats i den ”bassäng” som blir i själva London. Hade man släppt in mer vatten hade man fått översvämningar även i London men staden måste hållas torr för att undvika än mer kaos. Ni som kan London inser att detta är vad som gör det relativt torrt i Richmond och Barnes där många svenskar bor.

Thames Barrier kan ses på båttur via Greenwich. Foto: Andy Roberts

Thames Barrier kan ses på båttur via Greenwich. Foto: Andy Roberts

Daily Mail har dragit igång en populistisk kampanj för att få de brittiska biståndspengarna till andra länder ska bli kvar hemma men detta har Cameron bestämt sagt nej till med åsikten att Storbritannien är tillräckligt rikt för att ta hand om båda delarna vilket han har helt rätt i enligt mig. Det är frustrerande att se hur en del människor inte kan se helhet och sammanhang i världsfrågor, speciellt de som inte själva sitter mitt i översvämningarna utan bara skriver under ändå. Britterna får själva hjälp från Nederländerna just nu med pumpar och kunskap och holländarna har skakat på huvudet åt att man inte kommit med fler preventiva åtgärder genom åren för det är ingen nyhet att det svämmar över längs engelska floder eller att man är ett tätbefolkat land med många städer just vid dessa floder. Apropå preventiva åtgärder så har Themsen inte muddrats på den värst berörda sträckan på grund av att där finns en ovanlig sorts mussla som skulle kunna hotas vilket idag upprör många men återigen, om man har en helhetssyn och tänker att man ändrar ett helt ekosystem genom att ta bort den där musslan så blir det en annan bild och det är den bilden de som stoppat muddringen har sett. Många har flyttat till Thames Valley för att få en livskvalitet de inte hade i London och det innebär att de vill se hägrar fiska de där musslorna och jag lovar att det blir protester om fågellivet försvinner. Likaså renar musslor vatten genom sin filtrering vilket borde hjälpa även Themsen med övergödningsproblem. Alltså är det betydligt mer komplicerat än att bara slänga i ett mudderverk. Det här kommer att debatteras mycket framöver.

Idag är det Worcesters tur att slå rekord när det gäller översvämningar och flera samhällen längs floden Severn hotas. Annars pratas det mest om gårdagen då hela stambanan mellan London och Glasgow stängdes ner efter fruktansvärda stormvindar i Wales och nordvästra England. Passagerare som skulle norrut fick använda sina biljetter på östra stambanan istället men många fastnade på tåg och tvingades evakueras. Till slut tweetade Virgin Trains ”Abandon travel” till alla som inte redan gett sig av. Väderkaoset har spridit sig till de norra delarna av Storbritannien där de på grund av högländer också får snö men vackra bilder från Derbyshire och County Durham finns därför hos Daily Mail som också visar människor i vinden i Manchester och London.

Mitt i detta så kommer det upp historier om allt det där vi gillar med britterna och deras ordning i kaos. Det tycks sensationellt att Premier Leaguematchen mellan Manchester City och Sunderland fick ställas in på grund av vinden för det har aldrig hänt förr. I Staines-on-Thames ser man att en läkare hjälper patienter på ett hotell eftersom hans praktik svämmat över och hotellet samlar även andra som behöver en mugg te efter ett slitigt arbete med evakuering, sandsäckar och jag vet inte allt.

Tänker jag skriva om översvämningarna hela veckan? Kanske. Ni är många som undrar vad som händer och medan svensk media nu faktiskt rapporterar en hel del och intervjuar bönder i Somerset så kompletterar jag förhoppningsvis med historier för er som vill ha fler detaljer än de ger. Har jag tid så är det inget som säger att jag inte slänger in två inlägg på en dag om översvämningarna fortsätter så att ni får variation. Just nu ligger det ytterligare tre stormar ute på Atlanten på väg in och de här ser faktiskt ut att ta en något nordligare bana så vem vet var de slår till. Under tiden kan ni kika på den här kartan för att se alla varningar och var det är som värst för jag ser att en del av er letar kartor.

Storminlägget innan detta hittar ni här.

Annons

2 kommentarer

  1. Ja, ska det aldrig ta slut!!! Nya storm och regnvarningar i Wales!!!!

    Gilla

    1. Cornwall faller samman. På ett ställe har klippor motsvarande tre OS-pooler rasat. 😦

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: