Themsen svämmar över

Inte hade jag tänkt när jag började blogga att jag skulle få hjälp på traven av en naturkatastrof men det är just vad som hänt. Jag har nu fler besökare som hittar hit genom att googla ”översvämningar i England” än någonsin och därför blir det ännu mer om detta idag – speciellt eftersom de sprider sig.

Svensk media är fortsatt tyst med undantag av några TV-klipp vid väderleksrapporterna och ett kort TT-meddelande som låg ute häromkvällen i massor av tidningar utan vidare kommentarer. Ändå är det nu Themsen som svämmar över och därmed drabbar det många fler utlandssvenskar boende i Londonområdet samt inte minst London självt så småningom och ekonomin i den här mycket rikare delen av England. Imorse hörde jag lite på radion men har knappt sett något i tidningarna. Googlar jag nyheter så hittar jag mest mig själv jag också faktiskt.

Idag skriver brittisk media att fastigheter i byar nära Heathrows flygplats evakuerats vilket låter oroväckande. Just sträckan längs Themsen uppströms från Richmond väster om London och upp till Windsor är svårt drabbad men också Marlow som jag berättat om häromsistens ligger illa till. Den som vill se otroliga bilder och en karta kan studera sensationslystna Daily Mail. I en annan av deras artiklar om översvämningarna visas en bild av Datchet som ligger precis bortom Heathrow…

Rapporter från städer som Newbury, Oxford, Gloucester och Tewkesbury och den kringliggande landsbygden visar på mer långvarigt kaos med tusentals evakuerade. Många av städernas vattenverk har nu svämmats över och börjat lägga av vilket innebär två saker. Dels har vattenreningsverken svårt att rena vilket gör att förorenat vatten hamnar i övriga vattenvägar där det inte ska vara och myndigheterna fasar nu för spridning av kräksjuka och liknande – man tror att man läser om Bangladesh men det är alltså Gloucestershire! Dels har vattenverken svårt att leverera dricksvatten till städerna och militär har kallats in för att dela ut vattenflaskor. Förtvivlade djurhem uppmanas att släppa ut djuren eftersom vattnet bara räcker till människor. Välgörenhetsorganisationen RSPCA ber om pengar till kustens strandade sälar men har nu också fått hjälpa till att evakuera hästar och andra stora djur i inlandet.

Samtliga områden har nu – precis som Sydvästra England tidigare haft – också problem med att avloppen i husen inte fungerar utan svämmar över och skapar fler hälsorisker. Järnvägarna har haft problem sedan stormen i julas men nu än mer så och framför allt fler av förortslinjerna in till London än tidigare så där blir det kanske snart tomt på kontoren eftersom vägar i området också är översvämmade och man inte ska ge sig ut i bil utan att kunna alternativa vägar i trakten. Genom Twitter och Facebook ser jag idag hur det råder kaos på Paddington då bara fyra tåg i timmen går till och från Reading som är en stor knutpunkt. Banverket NetworkRail varnar om översvämmade signalledningar och tågbolaget First Great Western ber alla som inte måste till London att stanna hemma.

Politikerna har inte ägnat sig åt den pajkastning jag trodde utan oppositionsledaren Miliband har till och med sagt att det vore helt fel att utnyttja en nationell katastrof till detta. Cameron flyger till Cornwall på besök och lämnar vice premiärministern Clegg (som varit bättre att skicka till Cornwall där majoriteten röstar på hans Liberal Democrats men de kanske inte ville riskera något) att tackla ilskan många utsatta människor nu riktar mot naturvårdsverket (The Environment Agency of England and Wales) som många menar kunde gjort så mycket mer preventivt arbete på 90-talet. Jag avundas inte deras informationsavdelning i dessa dagar. Till skillnad från Sverige så är det också verket som kommer med översvämningsvarningar och skickar ut personal till drabbade platser och de måste vara väldigt tåliga idag.

Medan politikerna har enats är folket alltså desto mer uppretat. Ingen tror att de ska få se några pengar och alla kräver nu att nationens utrikesbidrag tillfälligt ska stoppas och pengarna användas på hemmaplan. De som evakuerat sina hem kräver också militär hjälp att skydda dem från plundring och folk stjäl varandras sandsäckar. Vill ni se fler rapporter så rekommenderar jag BBC News med filmklipp från drabbade områden och intervjuer med myndigheter och politiker.

Vill du läsa mina tidigare inlägg om översvämningarna så finns de här och i Inga tåg väster om Plymouth och dessa blir tyvärr nog inte de sista.

Mitt i allt elände hittar man ändå människor som John Lee som just nu inte kan jobba på grund av översvämningarna och därför istället kör runt i sin fyrhjulsdrivna bil och hjälper människor på landsbygden med mediciner och annat.  Ibland undrar man hur han tar sig fram.

UPPDATERING: Rapport 19.30 när jag kom hem visade äntligen en längre sändning. De kan fortfarande inte stava till Storbritannien däremot, ehum.

2 kommentarer

  1. Tack för uppdateringarna! Bra att du håller koll på läget för jag är inte så bra att hänga med i nyheterna hela tiden. Men då kan jag ju läsa här! Bra!

    Gilla

    1. Haha, jag sitter som klistrad för jag har ju sett Somerset med egna ögon och det var för en månad sedan och redan då var jag chockad…sedan verkar jag fylla ett behov. Svensk media har först igår börjat rapportera på allvar.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: