Broarna i Bourton-on-the-Water

Från hertigen av Gloucester till själva Gloucestershire för något lite mer lättsmält än gårdagen. The Cotswolds är en samling åsar (det är svårt att kalla dem berg om man jämför med längre norrut i landet) i huvudsak i just Gloucestershire och Oxfordshire med lite spill över till granngrevskapen. Det är ett område känt för sin naturskönhet och utsett till så kallad ”Area of Outstanding Natural Beauty” och den som vill kan vandra den 16 mil långa Cotswold Way mellan byar och småstäder – alla med roliga och historiska namn som Chipping Campden, Upper Slaughter och Bourton-on-the-Water och det är om den sistnämnda det här ska handla.

bourton

Bourton on the Water. Foto: WikiCommons

Det här är en av de mer turistiga byarna i det redan ganska välbesökta området men man förstår genast varför. Hela trakten är full av underbart honungsgula och nästan skimrande grå hus men Bourton har också en liten bäck som rinner längs hela centrum och bara namnet, Windrush, är väldigt romantiskt. Över bäcken går det små stenbroar här och var där man knappt kan gå två i bredd och byn kallas Cotswolds Venedig. High Street och Victoria Street är kantade av tea rooms, gallerier och annat myspys och allt är inbäddat i grönska. Det här är det välmående England, det rika England, långt från kommunala höghus. Rent visuellt älskar jag Bourton och stämningen är betydligt mer avslappnad än i några av de snobbigare byarna för hit kommer busslaster av pensionärer på dagstur från någon annanstans och jag får nog kalla detta en av mina Cotswold-favoriter trots alla besökare men allt i Cotswolds känns ändå väldigt tillrättalagt för mig. Som att gå omkring i ett jättelikt friluftsmuseum. Om det är det gulliga England med blommiga tekoppar och Miss Marple-känsla du är ute efter har du kommit helt rätt och ibland njuter även jag av detta. Nästan ingen i min bekantskapskrets skulle förvisso ha råd att bo i någon av de där honungsgula stugorna – snarare möjligtvis i en bungalow för 150 000 pund i utkanten av byn.
Väldigt romantiskt. Foto: WikiCommons

Väldigt romantiskt. Foto: WikiCommons

En av de stora sevärdheterna i Bourton är motormuséet som bara det är värt att komma hit för. Cotswold Motoring Museum ligger för det första i ett hus som vem som helst skulle vilja driva museum i och här finns något för alla – inte bara motorfantasten. Muséet vinner turistpriser och har många gröna pluppar på TripAdvisor så det är inte bara jag som tycker detta. Visst, det står fina bilar på rad som på många andra ställen men också en del orenoverade som ger karaktär åt allt och i byggnaden blir alla gamla engelska skyltar och en mängd andra attiraljer kring bilarnas epoker väldigt levande. Det stora dragplåstret är bilen Brum från TV-serien för barn på 90-talet som jag tror visades även i Sverige en kort period. Barn har förövrigt roligt här med både fågelpark och miniatyr-Cotswolds i byn men i centrum får man vara lite vaksam på den ganska täta trafiken all turism drar hit dagtid under högsäsong. En oerhört pittoresk plats i världen förutom dem. Jag hade gärna visat egna foton men vädret var uruselt under vår dag här så de är väldans tråkiga och jag visar hellre all den där soligt honungsgula charmen.

Radiostyrda bilen Brum. Foto: WikiCommons

Radiostyrda bilen Brum. Foto: WikiCommons

4 kommentarer

 1. Vackert, inte så långt från där jag bor. Mycket väl värt ett besök!!!

  Gilla

  1. Ja dit ska du åka. Det finns massor av fint i krokarna. Broadway är en annan fin by.

   Gilla

 2. Dit vill jag! gillar typisk engelsk charm med blommiga tekoppar osv hihi

  Gilla

  1. Ja man gör ju det ibland och då är detta hur puttinuttigt som helst.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: