Inga tåg väster om Plymouth

Så löd uppdateringen på nyheternas live-flöde plötsligt igår kväll och det gav mig en besynnerlig känsla i hela kroppen. Efter Plymouth kör tågen långsamt men majestätiskt högt över floden Tamar in i Cornwall och nu gick det plötsligt inte på grund av nedfallna träd.

Idag hade jag helt andra bloggplaner men så väldigt många verkar just nu ha hittat hit genom att googla ”översvämning Somerset” och liknande att jag känner att jag måste tillfredsställa ett väderbehov. Speciellt eftersom den värsta stormen på länge har rasat i Cornwall och Devon sedan i helgen och nu även tagit sig upp till delar av Wales vad jag förstår. Som jag skrev i mitt inlägg om nyårsveckan så hade vi redan då översvämningar på grund av högt tidvatten i St Ives och dessa har varit än värre de senaste dagarna. En vän som bor där har filmat hur vårt älskade surfcafé inte längre har något trädäck utanför och jag har svårt att ta in vattennivåerna jag ser på hans bilder medan en av våra favoritpubar lagt ut en film om hur stenar spolats upp på trottoaren utanför och dagligen uppdaterar oss på Facebook om att det ändå är ”business as usual”. Ändå har St Ives kommit lindrigt undan dels eftersom det ligger på norra kusten och dels lite mer skyddat jämfört med Newquay och andra städer som drabbats tidigare där och staden har haft tur med vindarna också. Betydligt värre är det på sydkusten och i skrivande stund ligger det ute en varning hela vägen från Land’s End till Plymouth. Cornwallborna har vaknat upp till en morgon av nedfallna träd, inställda tåg, översvämningar av aldrig tidigare skådat slag, avspärrade huvudgator, stora hål i gatorna och utmattade och förvirrade sälungar uppkastade på land. För att ni ska kunna sova inatt så kan jag meddela att sälarna oftast tas till Cornish Seal Sanctuary i Gweek utanför Helston.

Under veckan har en fransk fiskebåt gått på grund på klipporna men besättningen hann evakueras. Evakuerade gjorde man även flera personer i en by i östra Cornwall där vågorna kastade upp stora stenbumlingar som krossade fönster. För några dagar sedan fick vi höra att just idag skulle Cornwall drabbas av världens högsta vågor och så blev det också runt Penzance. Polisen har varnat människor för att gå för nära klippkanter eftersom vågorna slår högt över dessa. Tack och lov har ingen hittills följt med ut i vattnet vilket flera gjorde under nyårshelgen och början av januari när det såg ut så här i byn Sennen nära Land’s End.

Stormen Hercules i Sennen. Foto: Ricky Salter.

Stormen Hercules i Sennen.
Foto: Ricky Salter.

I Kingsand i sydöstra Cornwall håller nu ett klocktorn på att rasa ner i vattnet. Ett hörn av byggnaden är redan förstört och den vanligtvis så lugna halvön känd för herrgården Antony där Alice i Underlandet spelades in är nu något helt annat. Stressat ser invånare hur fönster går sönder och dörrar blåser bort över gatorna. Samtidigt ser jag oroväckande rapporter om att medan tidvattnet nu är något lägre i Cornwall så har regnandet ökat över Somerset som redan vid nyår var en enda stor sjö och det talas nu om evakuering av byar efter att naturvårdsverket gett upp att försöka hejda flödet. Även Dorset är drabbat av både regn och piskande vågor med piren i Lyme Regis i fokus har gett en del coola bilder mitt i allt elände. Klart är att alla som intervjuas i media säger samma sak – de har aldrig sett något liknande. Dessvärre verkar BBC:s vädertjänst tro att det fortsätter februari ut.

Imorse hände dessutom det som verkligen inte fick ske – inlägget kan nu byta namn till Inga tåg väster om Exeter. Havet eroderade den skyddsbank där järnvägen går i Dawlish som jag visade i den här underbara sommarfilmen en gång. Sten har kastats upp på gatorna och spåren hänger nu i luften. All järnvägstrafik kommer därmed att vara stängd väster om Exeter vilket innebär vidare till Plymouth och hela Cornwall i minst ett par månader framåt! Det här är inget annat än en katastrof eftersom jobben är få i Cornwall och de som vill bo där utan att jobba med turism eller fiske ofta veckopendlar till London med tåget som sin ekonomiska livlina och många pendlar också timmen mellan Plymouth och Exeter med sitt universitet.

I Cornwall kräver politikerna nu ekonomisk hjälp från regeringen och prioritering av järnvägsreparationen och David Cameron satt tidigare i krismöte på 10 Downing Street och har lovat pengar men vi kommer säkert se dagar av politiska debatter tror jag. Miliband kommer att anklaga Cameron för att ha investerat för lite i förebyggande åtgärder tidigare och Cameron i sin tur kommer att anklaga de som i hans ögon är miljömuppar för att ha stoppat muddrande av sand på havsbottnar och i floder vid sårbara städer. Just nu har Cameron lovat att alla ska få all hjälp de behöver och det är inget människor i sydväst nödvändigtvis litar på heller. Många efterlyser dessutom hjälp nu och inte om flera veckor men lokal räddningstjänst får oerhört mycket beröm.

I svensk media har jag bara sett en artikel vid tretiden i Dagens Nyheter som mest nämnde regnet i Somerset och prins Charles besök där men inte ett pip i övrigt annat än i Rapports väderprognos där vi fick höra att det var översvämningar. Inget alls om förödelsen överallt och desperata bönder och pendlare. Det var visst viktigare med bränsleuppgifter för bilar och vinter-OS idag än att fem miljoner människor blir lite blöta om fötterna.
Här kan du se hur det har sett ut i Porthleven i Cornwall för inte allt för många timmar sedan. Som om havet kokar.
Annonser

3 kommentarer

 1. Oj det där har jag ju missat. De första översvämningarna som kom var ju på nyheterna här i vietnam, ja det borde ju vara via BBC News. Gillar verkligen blandningen på dina inlägg 🙂

  Gilla

  1. Tack – jag försöker variera mig. 😀
   Det är riktigt jobbigt där nere och nu säger väderrapporter att kommande helg blir likadan.

   Gilla

 2. Nyheterna de senaste veckorna har genomsyrats av översvämningar här och där, vid havet och inne i landet Inte så konstigt det regnar varje dag, inte hela dagen, men bra nära. Hemskt!!!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: