Churchill och wiltonmattorna

Du kanske har hört talas om wiltonmattor men aldrig riktigt tänkt på varifrån de kommer? Du kanske vill se ett historiskt palats eller bara ge barnen en upplevelse? Shoppa loss? Då kan det hända att Wilton är något för dig – byn som gett Wiltshire sitt namn.

wilton

Wilton

Visst hade jag sett de berömda mattorna i möbelaffärer tidigare men aldrig riktigt reflekterat över varifrån de kom. Wilton ligger bara några kilometer utanför Salisbury som jag skrev om häromdagen och broschyrerna i staden är fulla med reklam om byn så vi blev nyfikna och när vädret inte kändes riktigt bra för Bournemouth så blev det en tur hit istället och det är jag jätteglad för eftersom vi verkligen överraskades. Det är lätt att ta sig hit även med buss förbi Salisburys galoppbana på ägorna till byns palats.

Vi började med Wilton House (öppet under sommarhalvåret) eftersom vi inte visste hur lång tid ett besök skulle ta och vädret visade sig bra just då så vi hoppades på strosande i parken. Dock började vi med huset och allra först den separata utställningen i palatsets gamla ridhus vilken visar historien om Wilton House. På platsen låg från början ett kloster och därefter ett Tudorpalats som tyvärr brann ner men man har återskapat ett roligt kök i Tudorstil. Det är också här man lär sig att Wilton House under andra världskriget var bas för Churchill under planerandet av invasionen av Normandie.

wiltentr

Wilton House från entrésidan.

Wilton House är inte det vackraste palats jag sett men i gengäld har insidan en mängd skatter. Här finns bland annat flera tavlor av till exempel Rubens och Rembrandt – inte minst min favorit som är Rembrandts porträtt av sin mor. På Wilton House bor earlen av Pembroke och hans far var filmproducent så det har spelats in många filmer här vilket kan förklara varför du känner igen huset. Särskilt just interiörer har använts i till exempel Stolthet och fördom (från 2005 och i övrigt på Chatsworth), Mrs Brown och The Madness of King George och Wilton House har ofta fått spela Windsor medan trädgården har använts i Blackadder. Den kände arkitekten Inigo Jones har varit inblandad i stora delar av den byggnad man ser idag och hans influenser av italiensk palladio syns både här och där, inte minst i den södra fasaden och i trädgården.

Det går bra att köpa inträdesbiljett till bara parken med sin rosenträdgård, orientaliska trädgård och Whispering Seat där man kan viska till varanda i olika ändar av stenbänken. Många köper trädgårdsbiljett bara för att ha picknick i den vackra miljön vid ån Nadder på vars andra flodstrand kor betar idylliskt. Här möts man av fantastiska skapelser av vilka den palladiska bron är den mest imponerande och väldigt romantisk. Den är byggd som Palladios egen originaldesign av Rialtobron så här kan man se det som aldrig blev av i Venedig. Det finns också en gigantisk lekplats där barnen kan ha kul i timmar och med en helt okej cafeteria i närheten. Wilton House har som så många andra stora palats fått hitta på allt möjligt för att tjäna pengar till drift och skatter så en mängd evenemang såsom häst- och biltävlingar och antikmässor går också att hitta i kalendern på hemsidan.

wiltho

wiltpalladio

Palladian Bridge

wiltpark

wiltplay

Adventure Playground

Det här räcker ju mer än väl till en utflykt men om man nu är i Wilton så varför inte ta en titt även på den överraskande byn. Du tror kanske att du sett allt italienskinfluerat för dagen men se då tror du fel för mitt i Wilton står en kyrka som får dig att tro att du klivit ut ur Wiltshire och in i Veneto. Kyrkan bygdes på 1840-talet för att ersätta den gamla St Mary’s vars ruiner man ser alldeles i närheten och det var såklart familjen på Wilton House som hade ett finger med i utseendet. Stenen är importerad från delar av Sydeuropa och allt ser väldigt udda ut i en engelsk by men fin är den.

wiltitalian

St Mary’s and St Nicholas

wiltchurch

St Mary’s i Wilton

Wilton var en riktigt stor stad på medeltiden men är idag en betydligt mindre plats och detta beror på att man i Salisbury byggde sin katedral och därmed även en ny bro över floden Avon så byn hamnade bortom allfartsvägarna. På 1600-talet vävdes det mycket runt om i Europa och även i Wilton och för att ge byborna nya kuskaper lät dåvarande earlen Pembroke på 1740-talet ta in franska mattvävare och det var så Wilton hamnade på kartan för sina mattor även om produktionen gått lite upp och ner. Idag kan du handla mattor hos Wilton Carpets outlet mitt i byn. Där finns också Wilton Shopping Village i mattfabrikens gamla lokaler där min favorit är Cotton Traders med underbart sköna och fina t-shirts i tjock bomull. Den som inte är ett dugg kulturintresserad har alltså helt andra anledningar att ta sig hit.

wiltcarp

Wiltonmattor

wiltoutlet

Den gamla mattfabriken med sin outlet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: