Windsor Castle

En av Englands allra största sevärdheter är Windsor Castle – världens äldsta slott som fortfarande bebos av kungligheter. Här bor drottning Elizabeth II när hon inte är på Buckingham Palace, Balmoral eller Sandringham. Ofta är hon här under helgerna när hon vill ha nära till London men slippa storstaden samt till exempel vid påsk men det är tusentals turister också eftersom det här är en lätt dagsutflykt från London som i sin tur invaderas av besökare under påsken. Du ser när hon är här eftersom den kungliga flaggan är hissad.
winds

Maffig entré

winds2

Drottningen är hemma

Jag förvånades över hur nära stadskärnan slottets ingång är även om jag visste att det låg i själva staden men det är för att man går in och därefter igenom en säkerhetskontroll innan man får gå vidare in på området. Köerna sträckte sig runt hörnet och ner mot stadens kyrka men det gick ändå ganska fort även om jag rekommenderar att man kommer tidigt för slottsområdet är enormt och det tar många timmar om man vill se allt. Rena flygplatsproceduren med väskor som öppnas och scanners att gå igenom. Jag vet inte om det vi fick uppleva var extra strikt eftersom drottningen är hemma eller om det är samma procedur oavsett. Man erbjuds dyra men fina guideböcker och ditt och datt innan man äntligen är inne och kan plocka till sig en audioguide (finns även för barn) där prins Charles hälsar välkommen och får börja gå vägen upp mot det maffiga slottet som man sett på bild så många gånger.

Jag som är intresserad av engelsk historia såg kanske fram emot besöket lite mer än de andra men hela familjen fick ut massor av besöket eftersom man ser fina paradvåningar och en mängd intressant. Vilhelm Erövraren lät påbörja slottet på 1000-talet och allt sedan Henry I:s tid har kungligheter bott här regelbundet och jag vet inte hur många historiska romaner jag läst där de samlats här för jakter och diplomatfester. Att slottet byggdes just här har att göra med närheten till Themsen som måste bevakas. Tidigare var det ju enklast att ta sig fram på floder när vägarna var dåliga och här kunde man segla rakt in till London och palatsen där. Inte minst Henry VIII och Elizabeth I vistades på Windsor ofta och lät bygga om mycket av det medeltida. Under 1600-talets inbördeskrig hölls Charles I fången just här och det känns konstigt att denna väldigt rojalistiska plats hölls av parlamentarikerna men så var det.
stgeorge
winds4

Just här känns det som ett medeltida komplex.

Dagens slott har också en byggnad för statsrummen där drottningen underhåller gäster. Den påbörjades tidigt 1800-tal på Charles II:s tidigare grund när Windsor återigen började användas mer regelbundet av kungligheter efter att 1700-talskungarna föredragit andra slott. Jag har inga foton inifrån och misstänker att det är för att det rådde fotoförbud men maffigt var det med mängder av möbler i rokoko och barock stil och snirkligt gotiska detaljer i byggnaden. Det jag gillar mest med palats är deras matsalar med fantastiska dukningar med drakar, guld och kandelabrar i en strid ström.
winds3
winds5

Kom ihåg att det bor en statschef här.

Windsor är alltså gigantiskt och vid den lägre innergården kommer man till min personliga höjdpunkt, gotiska St Georges kapell, påbörjat 1348. Jag är galen i det mesta som rör Richard III och här ligger hans bror Edward IV begravd så det var väldigt speciellt att komma hit. Richard lät också ta hit Henry VI som sedan dess vilar här (och dessutom föddes på Windsor) och om man är insnöad på engelsk historia i övrigt så är Jane Seymour, Henry VIII och Charles I alla begravda här liksom de flesta senare kungar. Dessutom fascinerades jag av kapellet i sig eftersom det är ritat och inrett som en katedral men mycket mindre och därmed intimare – en väldigt annorlunda känsla med den gotiska arkitekturen och alla historiska fanor. Strumpebandsorden möts här också årligen.
winds6

Alldeles där nere ligger stadskärnan

winds7

St Georges Kapell

Det finns egentligen hur mycket som helst att skriva om Windsor och saker jag inte har nämnt såsom utsikten ner över Eton från slottsklippan, känslan av att gå i de maffiga trapporna i statsrummen där så många gått…Däremot vill jag tipsa om att inte komma hit hungrig för det finns inte så mycket som ett tea room inne på Windsor. Vi spekulerade i om det kan vara för att logistiken blir för jobbig med allt säkerhetstänk och avfall eller om det är så att slottet genererar en mängd besökare och att man då hellre vill att staden utanför ska få tjäna på service. Det finns verkligen många trevliga pubar och andra matställen alldeles utanför slottets murar så när man väl har kommit ut behöver man inte svälta.

Har man extra tid i Windsor och speciellt om man kommer under sommarhalvåret så tycker jag man ska kosta på sig att strosa i slottsparken också. Känd för sina rådjur och ridturer ger den en extra historisk känsla även om här inte finns något av medeltida skog kvar men den har fantastiska vyer tillbaka mot slottet och vill man så kan man åka häst och vagn. Annars kan man nöja sig med att kika in i butikerna inne i stadskärnan – ju närmare slottet desto mer puttinuttiga – eller försöka tajma vaktavlösningen för en sådan finns det såklart här också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

<span>%d</span> bloggare gillar detta: