Vackra Chester

Idag bär det av till nordvästra England som jag inte tror att jag skrivit så mycket om än. Chester är en välkänd historisk stad med berömt zoo och huvudstad i Cheshire. Hit är det verkligen synd att inte fler svenskar hittar för det kunde inte vara enklare att ta sig hit från Manchesters flyglats och många av Manchesters fotbollsspelare bor i stora hus i trakten. Turister kommer men mest inhemska och amerikaner och andra som läst om hur fint det är. Jag har bara varit här på en dagstur men vill jättegärna se mer.

crashlanded

Foto: Crashlanded

Som den språkkunniga säkert observerat så är Chester ett romerskt namn och visst var romarna här. De byggde till och med en amfiteater nere vid floden Dee vilken är den största man hittat i England. Chester kommer av ”castrum” som var ett ord för fort och romarna själva kallade det Deva Victrix. Romarna byggde också en stadsmur och idag är mycket av tegel och inte alls lika imponerande som i York men det du ser idag är den gamla sträckningen av romarnas palissad och muren är fortfarande den äldsta stadsmuren utan större ändringar de senaste århundradena. Några delar är tillagda under 1600-talets inbördeskrig som skyttetorn. Tar du en promenad på murarna en fin dag så ser du bort till bergen i Wales inte alls långt bort. Längs delar av muren går idag Shropshire Union Canal. Chester har också en katedral grundad som kyrka på saxarnas tid och senare ett benediktinerkloster men som besparades de värsta härjningarna under Henry VIII:s klosterupplösning eftersom kungen verkar ha tyckt om klostret.

Chester_amphitheatre

Amfiteatern. Foto: Nadia, WikiCommons

chesterwall

Stadsmuren

Floden Dee är riktigt mysig att strosa längs för här är det grönt och fint med flera gamla broar och mitt i centrum hittar man stadens roddklubb – det kan inte bli mer engelskt. Blir du sugen så kan du hyra båt själv. Här är ganska livligt ibland också eftersom Chester är en universitetsstad.

River_Dee_Chester_England

Tycker du om att shoppa men hatar köpcentra? Då är Chester den idealiska staden för dig för här finns de kända ”Rows” som gjort staden så känd och som jag tycker är det mest unika med den. Gamla ståtliga korsvirkeshus där bottenvåningen har butiker mot gatorna men där det sedan går att ta trappor upp till en slags trottoar ovanför bottenvåningen med fler butiker inanför (liknar de du kan ha sett om du varit i Bern men i korsvirke istället för sten). Man tror att husen på medeltiden byggdes ovanpå romerska lämningar och därför blivit så speciella och även om det inte återstår så mycket medeltida timmer idag så är det enastående byggnader. Att julshoppa här måste vara en dröm!

foregate

Foregate Street. Foto: Brenda Tompkins

johnsturner

Bra skydd när det regnar är husen också. Foto: John S Turner

2 kommentarer

  1. Ser mysigt ut!

    Gilla

    1. Ja du har ju tåg direkt till Manchester på ingen tid alls. Bara att byta sista sträckan. Fantastisk arkitektur.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: