Översvämningar i England och Wales

De senaste veckorna har det regnat ovanligt mycket i England och Wales och nu är det faktiskt riktigt illa på sina ställen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här kommer stormen Hercules

Svensk media har visat de spektakulära vågorna i tidningar och på TV som kom längs kusterna i Wales och sydvästra England när det dessutom stormade runt nyår. De har däremot inte sagt särskilt mycket om hur i stort sett hela Somerset flyter bort. Medan kusterna har fått förändrade sandstränder, Aberystwyth i Wales hamnmurar trasats sönder och stora, kända klippblock kluvits itu i både Cornwall och Dorset så är det ändå inlandet som fått den mer långsiktiga katastrofen för de boende.

Det är vanligt med översvämningar i England. Runt februari varje år brukar till exempel floden Ouse genom York svämma över när snön smälter i Yorkshire Dales och rinner ner i de floder som senare utmynnar i Ouse uppströms staden. England & Wales naturvårdsverk Environment Agency har därför en så kallad floodline med telefonnummer man kan ringa och deras hemsida har massor om flodskydd, varningar och annat. Det engelska landskapet har många floder som ofta svämmar över och speciellt de som påverkas av tidvatten så man är alltså van men trots detta är det nu riktigt illa eftersom marken inte kan ta emot mer vatten någonstans alls.

När jag i sena december landade på Gatwick trodde jag faktiskt att det skulle se värre ut men det var väldigt utspritt i det sydöstra hörnet och värre i Kent och nere vid floden Arun än runt flygplatsen. Tåget in till London visade en del översvämmade fält med träd mitt i vattnet men det kändes inte så extremt ändå. Nästa dag satte vi oss på tåget och plötsligt upptäckte jag kolkraftverket i Didcot som vi verkligen inte brukar se på väg till Cornwall. Vi märkte att vi måste ha blivit omledda och jodå, borta var galoppbanan i Newbury och den vita hästen i Westbury som man brukar passera och snart kom istället den bekanta synen av Bath utanför tågfönstret. Från Bristol fick vi ta vägen strax utanför Exmoors nationalpark innan vi äntligen kunde komma ut på den vanliga stambanan västerut men det slutade inte bara för att vi var tillbaka på rätt väg utan efter Exeter hade vackra Powderhams slott som man ser från tåget plötsligt fått en egen vallgrav fast sjö skulle nog vara en bättre beskrivning. Jag fick veta av en bekant att tågen inte gått alls till och från Exeter bara några dagar innan så vi hade tur.

Nere i Cornwall var det lugnt tills dagarna efter nyår då stormen Hercules nådde oss och även om vi inte hade värre regn än vanligt utan massor av solsken så vaknade vi ett par morgnar av riktigt kraftigt hagel och åska och sedan kom tidvattnet – och vilket tidvatten. Redan på dagen innan riktigt högvatten hetsade barn varandra vid båtarnas iläggningsramper och det gick att se föräldrar som var mer och mindre oroade. Jag har sett extremt tidvatten i  Yorkshire sommaren 2006 men det här var mycket mer. St Ives hamn ligger lågt med sandstrandsbotten och det händer att det svämmar över så pubar, restauranger och butiker har alla sandsäckar men nu var det mycket. Polisen fick stänga av gator nere i hamnen och blev själva offer för tidvattenvågorna i denna process där de blev översköljda medan de körde bort både folk och bilar. Det drar till sig mängder av våghalsar det här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här kommer tidvattnet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man blir lätt blöt

20140103_190200

Man gör ju sin plikt (taget genom ett restaurangfönster)

På hemvägen kunde vi åka normalbanan större delen av resan men inte riktigt hela och genom Somerset såg det förfärligt ut. Jag har aldrig sett så mycket vatten på land! Får och hästar stod uppe på höjder i sina översvämmade hagar och det var kilometer efter kilometer med vatten. Jag har tidigare skrivit inlägg om RNLI och de har verkligen haft att göra med att evakuera folk i gummiflottar längs floderna i Gloucestershire, Somerset och Dorset samt och i delar av Wales. Hur det går med böndernas vårsådd återstår att se.

Nyheterna fortsatte berätta om klippor som rasat och så här några dagar senare har geologerna blivit väldigt oroade för Dorset. Berömda Chesil Beach är helt förändrad men det farliga är istället vandringslederna längs South West Coast Path här. Ett av mina första inlägg handlade om Jurassic Coast och klipporna längs den rasar ibland om våren så att sträckor får stängas av och fossilletandet vänta men i år fasar man för att hela kusten är underminerad vilket skulle vara ett stort slag för Dorsets turism.

Här nedan en film som visar både RNLI, Somersets nya utseende och mycket mer av nyårskaoset. Sedan det här inlägget skrevs har dessutom översvämningar och rekordvågor fortsatt att härja och jag har skrivit mer om detta i inläggen  Inga tåg väster om Plymouth och Themsen svämmar över.

Annonser

One comment

  1. lenadyche · · Svara

    ja, fy det var hemskt!!! Och så många människor som fick sina hem förstörda!!! Usch!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: