Matstaden Melton Mowbray

Storbritannien är fullt av gamla marknadsstäder i trevlig storlek att vandra runt i och insupa atmosfären mer än något annat. En sådan stad är Melton Mowbray i Leicestershire som definitivt hör till mina favoriter eftersom den dessutom är känd både för ridsport och mat. Det lite udda namnet kommer av kombinationen Melton (sammandragning av ”Middletown”) och familjenamnet Mowbray eftersom denna ägde land i trakten. Den mest kända produkten härifrån är Pork pie och det blir knappast mer engelskt än den i matväg så den kommer få sitt eget inlägg framöver men det är hit du ska åka om du vill smaka äkta vara för här görs de hantverksmässigt.

IMAG1140

Redan på stationen ser man matglädjen.

Stilton som jag också kommer att återkomma till får tillverkas endast i tre grevskap och detta är ett av dem så två kända tillverkare finns här och krämig ost lider du därför inte heller brist på. Ta dig en sväng runt i centrum och botanisera hos kända Ye Olde Pork Pie shop (med mängder av andra delikatesser än paj) och ostbutiker, slaktare och bagerier innan du vilar fötterna med lite picknick i parken nedanför kyrkan eller tar en pint på puben Anne of Cleves som heter som den gör eftersom Henry VIII:s fru med samma namn fick det i present av kungen även om hon nog aldrig vistades här. Det har också ägts av Thomas Cromwell så det finns historia här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marknadsdags på torget i Melton Mowbray

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kyrkan St Mary’s.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anne of Cleves

Melton som det kallas häromkring ligger i östra Midlands som inte är något stort turistdistrikt och det är roligt i sig tycker jag. Det beror inte på att det är tråkigt eller fult här utan på att England har så mycket annat att se. Kullarna här är lite mindre dramatiska men lämpar sig utmärkt för ridning och rävjakt blev därför jättestort här eftersom flera jakthundslag ”Hunts” fanns i trakten och de behövde staden som neutral mötesplats. Det hela började i mitten av 1700-talet men exploderade när järnvägen kom på 1800-talet och man kunde ta med sin egen häst på tåget istället för att hyra en. Alla dessa ryttare behövde service och en pork pie blev utmärkt mat att ta med i sadeln. Om både rävjakt, stilton, fornfynd och annan historia kan man få veta mer på stadens lilla men intressanta museum som är alldeles gratis. Redan romarna var här eftersom Melton ligger nära deras baser i Lincoln och Leicester och även vikingarna slog sig ner i trakten vilket man ser på alla byar som slutar just på ”by” här utanför. Senare blev staden indragen i 1600-talets inbördeskrig som parlamentarisk garnison men med dubbla lojaliteter i trakten. Det blev en hel del blodsspillan men som stad klarade sig Melton utan en massa bombardemang. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Melton Carnegie Museum

Ett uttryck du kanske hört på engelska är ”to paint the town red” när man festar rejält. Detta myntades här i Melton när markisen av Waterford på jaktvecka med sitt sällskap råkade hitta burkar med rödfärg och gav sig ut och målade staden på fyllan och när man promenerar runt här kan man nästan tänka sig händelsen för så lite har förändrats här. Melton Mowbray Market längs Scalford Road inte långt från den gamla stadskärnan säljer allt från tjurar till antikt beroende på tidpunkt och små butiker längs High Street har en massa roligt du inte vet att du behöver. Bara en kvart med tåg från Leicester som du enkelt når från London har du ingen ursäkt att inte komma hit om du älskar mat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: