Brittiska aristokrater – framtiden för Blenheim

Blenheim Palace utanför Oxford är ett av Englands allra största besöksmål. Här föddes Winston Churchill eftersom detta är klanen Churchills säte som ägs av hertigarna av Marlborough. Allt är dock inte perfekt märker man när man ser TV-programmet Brittiska aristokrater som Kunskapskanalen köpt in.

sunny

11e Hertigen av Marlborough för några år sedan.
Foto: WikiCommons

Den elfte hertigen Spencer-Churchill har haft stora problem med sin äldste son Jamie, kallad Blandford efter sin titel, som använt allehanda droger. Så stora problem att det hela blivit ett rättsfall vilket lett till att Blenheim nu fått en förvaltning som har sista ordet i hur fastigheten sköts. Dock har hertigen sedan godkänt Jamie som arvtagare och på sistone tycks de ha blivit vänner igen och inspekterar ägorna tillsammans. Jamie verkar omtyckt av alla och den alltid spekulerande pressen undrar om det är tiden i fängelse som gjort att han kan umgås med alla samhällsklasser på ett avslappnat sätt. Personligen tror jag överklassen är   avslappnad i sig själv, säker på sin ställning till skillnad från den som kommit upp sig senare i livet. Jag undrar i början av programmet hur det kunde gå så fel för Jamie men hans far verkar när man tittar på programmet ha stora kontrollbehov som kanske spillt över på familjen under hans barndom och när man luskar i brittisk press så ser man att hertigen så gott som aldrig besökte Jamie sedan han som liten skickats till den kända privatskolan Harrow. Inte undra på att man tar till alla medel för att få uppmärksamhet tänker jag. Jag undrar annars mest om Jamie vet var man köper rakhyvlar och det hade varit intressant att få någon kommentar av hans fru, den walesiska keramikern Edla som separerade från honom men till skillnad från första frun faktiskt gav honom en andra chans och borde känna honom väl vid det här laget.

blandford

Jamie 1989 såg lite annorlunda ut.
Foto: Allan Warren

Historikern Hugo Vickers påpekar i programmet att inte mindre än sju hertigar haft problem med depression och att många har haft ovanligt många fruar. Tittar vi på den nuvarande hertigen med sina fyra så stämmer det ju. Jag hade förövrigt ingen aning om att hans tredje fru var Sveriges ambassadörs i Brasilien dotter som spenderade sin barndoms somrar på Stjärntorp i Östergötland. Världen är liten och jag hade gärna läst vad anglofila Cecilia Hagen har att säga om all detta. Hon verkar ha mer koll på aristokratin än jag har.

År 2007 träffade hertigen sin nuvarande hustru, den iranskfödda indiskan Lily Mahtani som verkar ha muntrat upp den buttre gubben kolossalt så att hans smeknamn Sunny nu är mer passande. Ett namn som förövrigt kommer från hans andra titel, Earl av Sunderland, som följer med familjen Spencer sedan 1600-talet. Kanske blir man heller inte den allra gladaste människa när äldste sonen som skulle överta titlarna dog redan som treåring och man dessutom förlorar ytterligare ett barn senare i livet, bara månader gammalt. Titeln är alltså kvar hos hertigen för att senare hamna hos Jamie följt av hans polospelande son George.

Intressant är också att se hur premiärminister David Cameron, parlamentsledamot för lokala Witney, har mycket bra kontakt med hertigen och ofta dyker upp på invigningar och annat på Blenheim men inte vill visa detta offentligt. Cameron är ju konservativ och har en mamma från adelssläkt så det är egentligen inte alls förvånande men ändå underligt hur han är så försiktig med detta som om det vore hemligt i ett land känt för sin ettriga press.f

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: