Nya flygförbindelser till Nordengland

Blir det ett flyginlägg idag igen? Ja, för idag kan vi som bor i Sydsverige glädjas åt nyheten om ännu en ny flygförbindelse till norra England. Det är SAS som från mars nästa år börjar flyga från Köpenhamn till Leeds/Bradford i Yorkshire. Visserligen kan man redan idag flyga till Manchester med vidare goda tågförbindelser till både York, Leeds och Skottland men det är ändå betydelsefullt för hela Nordengland eftersom det visar att SAS nu tycker att marknaden är stor nog för detta även efter att de i oktober lanserade sin nya linje till Humberside (Hull, också det i Yorkshire). Med tanke på att jag skrev om York häromdagen så är det roligt att läsa att SAS:s manager för Västeuropa kallar York för landets vikingahuvudstad och säger att hela Yorkshire har ”starka kulturella band med Skandinavien.” Detta är ju som ni läsare vet helt korrekt.

sas

Foto: WikiCommons

Det är alltså inte bara affärsresorna till Leeds som lett till den här utvecklingen utan också turismen enligt SAS. Även från Leeds går det tåg till Skottland och då längs ostkusten via Newcastle (som SAS också flyger till nu) vilket det inte gör från Manchester. Man är nära historiska York och naturen runt Leeds är fantastisk medan området väster om Bradford är Brontësystrarnas hemtrakt.

Ytterligare en fördel är att det från Leeds blir lättare att nå de delar av östra Midlands som inte ligger längs stambanan från London eller har direkttåg från huvudstaden på annat sätt. Om man som jag reser ofta till Lincoln så sparar man efter inräknad flygplatstransfer till endera staden nästan en timme jämfört med att flyga till London. Från Humberside är det sämre lokal transport ner till Midlands (men utmärkt om du hyr bil) men desto bättre runt i Yorkshire med tåg till York men också både tåg och bussar upp längs den vackra Yorkshirekusten. I Hull (Europas kulturhuvudstad 2017) är lokalpolitikerna såklart överlyckliga över linjen och även vi skandinaver borde kunna få fler engelska besökare.

Till att börja med kommer man att flyga två gånger i veckan till Leeds, måndagar och fredagar. Till Humberside däremot går det redan att flyga alla dagar utom tisdagar och lördagar. Nu är det bara att hoppas att priset lockar också och att linjen används. Tyvärr är ju SAS ofta dyrast utom när de rear ut biljetter och förbindelsen Humberside-Köpenhamn kan bli dubbelt så dyr som budgetflyg till London plus tåg till exempelvis York men priserna kan faktiskt vara ganska okej med lite framförhållning i jämförelse med att också betala tåg från London. Det utlovades att man skulle kunna boka Leeds/Bradford idag men det verkar man inte kunna så jag kan inte se något prisförslag. Hur som helst får Norwegian och de andra gärna snegla hitåt när de ser hur det går för SAS. Tänk om de skulle börja flyga till Robin Hood Airport i Doncaster. Vilken dröm!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: