Sunday Roast i Malmö

Sunday lunch, Sunday dinner, Sunday Roast. Namnen kan variera beroende på när på dagen och var och hur du äter detta men på söndagarna har britterna sin motsvarighet till fredagsmys i form av en söndagmiddag. Varje familj har sin version med sina tillbehör. Man varierar gärna lite så att man inte äter samma varje vecka men håller sig ändå till vissa favoriter och det är vanligt att gå hem till en familjemedlem och äta och umgås. Lika populärt är att gå till puben eller någon restaurangt. Vissa pubar serverar mat hela söndagen medan andra har sina specifika tider för köket vilket brukar vara 12-15 och 18-21 med vissa variationer så det är ingen höjdare att försöka hitta en pub på landet 15-18 om man är hungrig för då kan det bli smörgås eller pork pie i baren istället.

Idag åt jag min Sunday Roast på restaurang Stereo i Dockan i Malmö vars engelska söndagskoncept jag hörde talas om för några månader sedan och äntligen hade jag en ledig söndag att testa det. Restaurangen är mest känd som en lunchrestaurang för kontoren i närheten och ser ut därefter med ganska enkel inredning utan något mysigt i pubstil men i gengäld med ena sidan ut mot Dockans småbåtshamn. Idag var fönstren inte putsade och det brukar de alltid ha någon som hinner med innan öppningsdags i England men vi satte oss ändå ditåt eftersom det är det som är charmen med Dockan även om den hörnan är längre från köket här.

Det finns en sittning 12.30 och en 14.30 och vi valde den första men maten var inte riktigt klar då eftersom kocken ville veta att allt skulle gå att hålla varmt så vi började med den av den jättetrevliga personalen erbjudna sillen och knäckebrödet. En minst sagt udda kombination med Sunday Roast men vi är ju ändå i Sverige så OK. Laxsillen var väldigt god. Därefter blev det dags för det ”carvery” som är hela grejen på söndagar och här blev vi inte besvikna med undantag för värmehållningen som kunde varit bättre på en del saker och det påpekade ju även personalen att de jobbade med så det är de medvetna om. Man kan välja mellan honungsglaserad skinka, kalkon och ryggbiff och ryggbiffen var verkligen superb! Perfekt stekt rosa i lagom tjocka skivor som smälte i munnen. Till detta fanns rostade morötter i två varianter, palsternacka, gröna bönor och vad jag tror var pumpa samt ugnsrostad potatis och potatismos och fänkål. Det enda jag saknade var brysselkål som är populärt i min familj.

Sunday roast

Fänkålen blev jag glatt överraskad av för det är inte så vanligt just till Sunday dinner men väldigt gott och passande. De rostade potatisarna kunde kanske fått vara sådana där riktigt krispiga halvor där potatisen rostats helt mjuk inuti men det var ändå inget fel på den här varianten. Potatismoset tog mig direkt till England eftersom det inte var helt slätt utan mer ”stampat” som det brukar vara där och dessutom smaksatt med lite timjan. Jag provade aldrig kalkonen men tog en bit av skinkan som var ganska svensk i sin framtoning men det beror kanske på köttleverantör också och det var inget fel på smaken, den var bara mindre engelsk. Ryggbiffen tog jag fler skivor av och för 159 kronor per person kändes bara detta som valuta för pengarna.

Köksmästaren Scott Pointon är engelsman och den som introducerat idén. Tyvärr verkar han inte ha spritt det hela till den engelska expatvärlden i Malmö för de var inte här. Att det heller inte drällde av svenskar har jag lättare att förstå eftersom man sällan går ut på söndagar, iallafall inte i Malmö men jag är övertygad om att fler hade varit här om man annonserat mer för som det är nu är det mest hemsidan som syns tillsammans med en och annan rabatt för den som prenumeranter på Sydsvenskan. Kanske hade det passat bättre med lokaler i närheten av de pubar i city som inte ens bryr sig om att servera mat på söndagar fast de kallar sig pubar och har hur mycket bra brittisk öl som helst? I Dockan är det som om lokalbefolkningen är av typen som själva gärna lagar söndagmiddag eller så tar de sig till något elegantare. Apropå just öl så fanns det flera trevliga sorter här och husets vin var det heller inget fel på men det är klart att man kanske inte sitter här och tar ett par pints innan man börjar äta som man gör i England. Hade folk gjort det hade det nog lockat fler och lyckas de få lite liv i stället så kommer jag gärna tillbaka.

Uppdatering oktober 2014: Idag finns här inte längre någon Sunday dinner. Istället finns en brunch vilken säkert är god den också men inte engelsk. Till skillnad från t.ex. Greasy Spoon i Stockholm så hör de här inte av sig när man skriver om dem heller fast jag ser att de läst mitt inlägg. Gissa vart jag går tillbaka trots att jag alltså inte fick bord på Söder första gången.

Annonser

2 kommentarer

  1. lenadyche · · Svara

    Sunday Lunch, en institution i UK, antingen hemma eller på puben. En underbar beskrivning!

    Gilla

    1. Tack. Ja det var ju egentligen rätt viktigt i Sverige också förr men tycks ha tappats bort.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: