Bristol – huvudstad i sydväst

Av de engelska städerna med över en halv miljon invånare har Bristol tagit platsen som min favorit och det är inte så konstigt alls. Dels har den dramatisk natur där den ligger längs floden Avon med sin ravin och dels älskar jag maritima miljöer och Bristol är en av Englands stora sjöfartsstäder med sin stora hamn vid Bristol Channel och floden Severns utflöde i denna. Har du sett London och vill ha en storstadsresa (regionen har över en miljon invånare) så ta dig hit. Det kunde inte vara enklare med tåg från London eller för den delen EasyJet från Kastrup som kan bli riktigt billigt.

llandogertrow

Puben The Llandoger Trow

Bristol var en gång högst i rank efter London, York och Norwich (katedralen är inte lika imponerande som deras) och det var den industriella revolutionen längre norrut som satte punkt för stadens storhet men då hade den redan gjort stora avtryck som maritimt centrum och det måste ha varit dramatiskt under 1700-talet när så kallade pressgäng gick runt på pubar och skumma gator och lurade in folk i flottans service. Tänk att nyktra till och finna sig ute till sjöss!

Isombard Kingdom Brunel heter en man som är känd inte bara för Paddington Station och stambanan västerut från London utan också för en massa annan stor ingenjörskonst och s/s Great Britain är en av hans skapelser som går att se i hamnen som museiskepp. Länge världens största passagerarfartyg är hon det första att kombinera järnskrov och propeller. Hamnen är ett roligt område och Floating Harbour heter den del som reglerats med slussar och därmed inte märker av Avons tidvatten. Här finns Watershed som är en av mina favoriter – ett kulturcentrum med alternativbio, bar och en massa evenemang. Alla studenter i området ger kvarteren en levande stämning. Överhuvudtaget är media och kultur stort i Bristol. Tillsammans med veterinärmedicin är media något av det mest populära att studera och flera  kända bolag har huvudkontor här – inte minst Aardman Studios som skapar Wallace & Gromit. I Bristol finns också flera teatrar och mycket av det som sätts upp i London kommer hit ganska snart. Gatuartisterna du ser med sina enhjulingar, facklor och trollerikonster i Covent Garden i London och på Edinburghfestivalen kan mycket väl ha startat sina karriärer här också. Den som inte är lika road av kultur hittar den gamla kända puben Llandoger Trow inne i det annars ganska moderna city med sin shopping som också inkluderar den fina inomhusmarknaden St Nicholas.

Både barn och vuxna har kul på vetenskapscentret @Bristol där man kan lära sig massor om världen omkring oss och vi spenderade minst tre timmar här. Annars är ravinen längs Avon fantastisk om man vill se mängder av lokal flora och fauna för den är ganska ovanlig i mikroklimatet som råder där och här finns också stadens observatorium. Ett måste är annars att stanna uppe på toppen och korsa den fantastiska Clifton Suspension Bridge – en bro som få andra och Bristols stora symbol. Det suger i magen även på den som inte är höjdrädd när man går här en blåsig dag men coolt är det och ravinen som påminner om ett Rhendalen i miniatyr är storslagen.

clifton

Efter ett besök här uppe kan man med fördel stanna kvar uppe i kvarteren i Clifton med sin blandning av studenter och gamla lokala familjer med pengar. Här finns hippa barer och lugna parker om vartannat och husen ser distinkt engelska ut men ändå inte för här finns balkonger som närmast påminner om någon västindisk koloni. Bara en av alla överraskningar Bristol bjuder på och du blir nog inte förvånad om jag säger att pengarna som skapat vad som först var en egen by här uppe på berget kommer från tobak och slavhandel. Den som älskade TV-serien Huset Eliott ska också veta att flera scener spelats in här uppe.

cliftonarea

Visst ligger både Exeter och Plymouth längre västerut men Bristol är ändå så pass mycket större att den ses som huvudstaden i hela sydvästra England och vill du absolut till något mindre i slutet av dagen så är historiska Bath bara ett par mil bort med lokalbuss men först tycker jag du ska ge Bristol några dagar. Du kan ju alltid komma hit under Bristol International Balloon Fiesta – det har jag alltid velat göra.

2 kommentarer

  1. lenadyche · · Svara

    Inte så långt från mej. Flög in på Bristol Airport igår och åkte under Clifton Suspension Bridge!

    Gilla

  2. […] easyJet att börja flyga mellan Arlanda och Bristol. Toppen för alla som vill se mer av roliga Bristol, Bath, Devon eller Södra Wales men också Cotswolds. Från Köpenhamn har linjen funnits i många […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: