Vackra välmående Marlow

Många undrar över dagsturer från London och när man sett givna städer som Brighton och Oxford så varför inte bege sig till Marlow, en av de små pittoreska städerna längs Themsen. Ständigt på listor över Englands dyraste städer att bo i är detta en stad för de välbärgade och det märks. Varje engelsk High Street är full av välgörenhetsorganisationernas secondhandaffärer men här är de fyllda av märkeskläder och till ett betydligt högre pris än vanligt.

Marlow

Marlow

Staden ståtar också med restauranger av toppkvalitet. Nere vid Themsen ligger The Compleat Angler med trädgård nere vid vattnet och inne i bykärnan hittar man The Hand and Flowersden första pub att någonsin få inte bara en utan två Michelinstjärnor. Boka nu om du vill ha bord i september 2014 för annars får du nöja dig med Tom Kerridges kokbok istället eller se honom på TV. Även Michelinkocken Heston Blumenthal bor i Marlow men hans restaurang ligger däremot i Brey en bit bort. Detta är inte de enda kändisarna för går man över den berömda bron över Themsen mitt i stan så hamnar man i Bisham där Robbie Williams lär bo i ett av husen nere vid vattnet.

Oemotståndlig stuga vid Themsens strand.

Oemotståndlig stuga vid Themsen.

Det var det där med bron ja. Marlow Bridge från 1832 är en mindre variant av Szechenyi, den berömda kedjebron i Budapest eftersom båda ritats av William Terney Clark. Han provbyggde en liten bro här och det gick så bra att han fick bygga en stor i Ungern. Idag kan man promenera över den utan problem medan den inte är dimensionerad för modern biltrafik så bilarna får vackert vänta in varandra i de olika riktningarna. Från bron ser man ner till Marlows slussar som man också kan promenera till på Thames Path som man hittar vid kyrkogården. Man belönas med den fina vyn på mitt första kort och kan också passa på att dregla över fastigheter med egna båthus och en massa detaljer. Jag kan tänka mig att det är full rulle här under sommaren med roddtävlingar och regattor och roddaren Steve Redgrave som tagit fyra OS-guld och ett brons i fem OS på raken och därmed nästan blivit nationalhelgon är inte helt förvånande uppvuxen i Marlow. Har du läst Jerome K. Jeromes Tre män i en båt? Jodå, han har också bott här en kort period och livet på Themsen blev ju det han skrev bäst om. Själv kan du ta en tur på floden sommartid.

Viss längtan tillbaka till Budapest infinner sig.

Viss längtan tillbaka till Budapest infinner sig.

Marlow är en otroligt charmig stad omgiven av Chilterns rullande skogklädda kullar med sitt djurliv och jag har till exempel aldrig sett så många glador någonstans tidigare – de cirklar verkligen rakt över centrum också. Staden har vunnit titeln Buckinghamshires vackraste bykärna flera år på senare tid. Till och med kafékedjan Costa har här en anslagstavla med lokala annonser och allt verkar omtänksamt och ordnat men det finns samtidigt sidor av klassamhället som blir synliga utan att man behöver läsa annonserna i mäklarfönstren. Ingen köar till bussen som jag är van vid i andra delar av England och alla dessa ”sorry” som folk genuint strör omkring sig på andra platser verkar inte finnas här när man stöter till varandra. Man är artig men men på ett mer tillknäppt och kontrollerat sätt och själv kände jag att jag valt helt rätt klädsel som besökte Marlow i en exklusiv tröja från St Ives. Att semestra i ganska dyra Cornwall snarare än på en engelsk bar i Benidorm verkade rätt för att smälta in här. Låt dock inte en eventuell avsaknad av rätt kläder hindra dig att njuta av alla roliga affärer och restauranger längs High Street och insupa en riktig engelsk småstadsatmosfär av typen du ser i engelska deckare. Det är förövrigt mer alldagligt i både positiv och negativ mening ju längre bort från Themsen och High Street du kommer. Apropå deckare så är hela trakten förövrigt känd för att ha figurerat flitigt i Morden i Midsomer men det kommer jag att återkomma till i ett eget inlägg.

Det tar en dryg timme hit med tåg från London (Paddington) med ett inräknat byte i Maidenhead till den lilla linjen ut hit så det är en perfekt dagstur men vill du så kan du såklart övernatta här också. Typiskt nog är även budgetkedjan Premier Inn (som här lyckats få tag på en gammal pub mitt i kärnan och inte någon gammal kontorsbyggnad) dyrare än vanligt och det går lika bra att bo i High Wycombe sex kilometer bort med bra bussförbindelser men då missar man kanske kvällspromenaderna längs Themsen och själva känslan av det välmående England.

Välmående och vackert.

Välmående och vackert.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: