Frågesport på hög nivå

Jag är en frågesportsjunkie och ingen gång är jag gladare än när jag lyckas pricka in University Challenge  – frågesporten där universitet från hela Storbritannien tävlar mot varandra. Programmet leds av den torre men humoristiske journalisten Jeremy Paxman som även leder intervjuprogrammet Newsnight om aktuella samhällsfrågor. Paxman kan låta närmast irriterad om ett lag ger ett urdumt svar på vad han tycker är en enkel fråga men också sympatiskt utbrista ”bad luck” när någon kommit med en bra gissning. Bäst av allt är när Jesus College i antingen Oxford eller Cambridge är med för då hör man ofta ett ”no, no Jesus!” från en icke imponerad Paxman när det blir fel.

Studenterna är uttagna i lag och kan plugga helt olika ämnen även om en del universitet har väldigt nischade utbildningar och det blir lag därefter med bara medicin och kemi eller bara engelska. Tyvärr är det inte helt oväntat en majoritet manliga studenter men det är kanske tävlingsinstinkten som kommer fram. Programmet har med vissa uppehåll gått sedan 1962 med Bamber Gascoigne som förste programledare innan Paxman tog över. Det går nu på BBC2 och frågorna är oftast jättesvåra även för en akademiker vilket jag gillar. Det gäller att svara rätt på första frågan i en omgång så får man bonusfrågor att ta extrapoäng på och det kan vara både rena faktafrågor och ordlekar som ger svar så man måste verkligen visa på tankeskärpa och allmänbildning. Jag vill minnas att det gick något tävlingsprogram för universitet med Jonas Hallberg som programledare i Sverige en gång i världen som också det var kul men inte fullt så frågeorienterat vilket jag gärna hade sett. Jag vet att vi inte har lika många universitet och högskolor i Sverige men nog borde vi kunna få igång något. Under tiden kommer här första delen av tre av ett avsnitt med Jesus Oxford mot Emmanuel Cambridge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: