Den lilla katedralstaden Wells

Idag har turen kommit till Somerset i Sydvästra England där man hittar en av de minsta katedralstäder man kan tänka sig i form av lilla men sevärda Wells. Den har status av ”city” i England trots sin litenhet (runt 10 000 invånare) eftersom katedralstäder ofta har sådan titel och de av er som är stora fans av Black Adder kanske minns episoden då de var så rädda för biskopen av Bath och Wells som alltså hade sitt säte här i stadens stora slottsliknande biskopspalats. En rofylld plats att vandra runt vid idag och titta på svanarna i vallgraven vilka ringer i en klocka när de är hungriga. Besöker man 1300-talspalatset så kan man se två av de tre Andreaskällor som gett staden dess namn – den tredje finns på marknadplatsen alldeles utanför där det är marknad minst en gång i veckan.

Biskopspalatset

Biskopspalatset

En kyrka av betydelse har funnits här sedan saxarnas tid runt år 704 och dagens katedral har delar kvar ända från 900-talet även om den huvudsakligen är från 1100-talet. Den är mycket känd inte minst för sina takbågar och då i synnerhet saxbågarna som håller upp det centrala tornet och som inte liknar något annat jag sett i en engelsk katedral. En gång i kvarten får man också se katedralurets riddare komma ut i den astrologiska klockan och rida runt ett varv. Utanför katedralen med sin fasad av 300 medeltida statyer finns kvarter med katedralskola (känd för sina musikklasser) och inte minst vackra Vicars’ Close som sägs vara den äldsta bevarade gatan med bostadshus i Europa. Hur det är med den saken vet jag inte men vackert är det även om de präster husen byggdes för kanske inte hann uppskatta dem för skönheten.

Wells katedral

Wells katedral

 

Vicars' Close

Vicars’ Close

Har man sett sig mätt på kyrkliga skatter så ligger Somersets museum alldeles i närheten med all möjlig regional information om arkeologi, geologi, får och cider men dit hann jag inte själv. Staden är utmärkt som bas för turer i området eftersom det är nära till både Cheddar med sitt ravinlandskap och till historiska Glastonbury. Tyvärr kommer man inte hit med tåg längre men det går bussar till järnvägsstaden Taunton men framför allt också till Bristol och Bath och tar man buss från de sistnämnda så får man en vacker tur över kullarna Mendips med sina små byar med pubar. Apropå pubar så är Somerset ett stort ciderlandskap med sina äppelodlingar så även Wells har sin beskärda del och gör man staden till bas så finns det flera gamla mysiga diligensvärdshus att bo på. Själva bodde vi över de gamla stallarna på White Hart Inn alldeles vid katedralen och det gör jag gärna om. Våra rum tvärs över gården var förmodligen de mest moderna och bekväma men huvudbyggnaden var i gengäld riktigt mysig.

White Hart Inn

White Hart Inn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: