Indiskt i Birmingham

De som känner mig vet att jag älskar indisk mat så när jag skulle till Birmingham var jag tvungen att börja googla efter rekommendationer eftersom staden är en av de mest kända i hela England när det gäller detta. Lustigt nog var det inte något i Birminghams berömda ”balti triangle” med mängder av restauranger jag fastnade för utan istället Asha’s alldeles nära vårt hotell mitt i smeten. Detta är nu inte vilket curry house som helst utan recept och koncept är skapade av bollywoodstjärnan Asha Boshle, den nu 80-åriga dam som sjungit i mängder av filmer men som också älskar matlagning. Hon blev känd i Nordeuropa genom gruppen Cornershops hyllning – poplåten Brimful of Asha som släpptes 1999.

20131026_182224

Asha själv bor kvar i Indien men har öppnat restauranger på flera ställen även i Mellanöstern. Hittills är restaurangen i Birmingham den enda i England men jag läste på webben att den kända fish & chipskedjan Harry Ramsden har köpt in sig på rättigheterna och vill expandera så kanske ska man skynda sig hit igen så gott som det var.

Vi började med poppadums vilka här var fyra olika versioner och serverades med de fyra tillbehören på bild av vilka mintsåsen var mest överraskande. Engelsk mintsås gillar jag inte alls men däremot indiska och den här var fenomenalt len. Min huvudrätt blev lammfärs med aubergine eftersom jag älskar båda och lamm var lite av husets specialitet. Jag blev inte besviken och det blev inte de andra heller med en vegetarisk curry och en chicken tikka masala som inte alls var så alldaglig utan med tjock sås full av härligheter och med en förvånande kick. Till efterrätt blev det för min del en gulab, de runda nästan donut-aktiga bollarna med kardemumma i kryddig varm mjölk. Mums!

asha

Stämningen här är speciell. Priset avskräcker de som vill äta gigantiska naan för en ynka summa och det gör du garanterat bättre ute i Balti triangle för här är det mer åt fine dining hållet. Samtidigt är det en atmosfär av cool lounge med ganska dämpat ljus över allt utom matborden och indisk musik på lagom ljudnivå i bakgrunden. Gästerna är en blandning människor och väldigt många var indiska familjer på födelsedagsmiddagar med hela generationer vid borden. Ett tecken så gott som något på bra mat. Stället är också känt för sina cocktails med saffran och annat kul som ger lyx åt upplevelsen. Det blir däremot aldrig snobbigt och servicen är perfekt med ständig närvaro men utan den där överdrivna uppmärksamheten som ibland finns på indiska restauranger. Här smälter servitörerna bara in i sina coola gråbruna tröjor och du som gäst smälter också så länge du har så pass på kontot att du kan ge dig hän. Galna priser är det inte men högre än medel och du kommer vilja testa mycket…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: