När brittisk fotboll kom till Sverige

Aftonbladets fotbollsbloggare Robert Laul skriver idag ett intressant inlägg inte bara för fotbollsintresserade. I Jonsered – en brittisk ö i Sverige  kan man läsa hur den lilla orten Jonsered utanför Göteborg blev den bruksort den är känd som idag tack vare skottarna William Gibson och hans svåger Alexander Keiller – den sistnämnde ett känt namn för de av oss som vuxit upp i Göteborg där så mycket kommit till tack vare skottar som Carnegie, Dickson och Chalmers förutom Keiller.

Laul berättar hur Jonsereds samhälle byggdes upp i brittisk stil och det kan kanske förklara varför jag alltid under uppväxt gillat orten och under min mest hästgalna period i tonåren tänkt att om jag skaffat häst skulle jag gärna haft den där ute. Det ser faktiskt rätt brittiskt ut i sin oordnade ordning. En kombination som bara tycks fungera i brittisk stadsplanering på grund av allt privat jordägande.

Fotbollens utveckling i Storbritannien har Laul full koll på och berättar att även privatskolorna började med fotboll på 1800-talet och då är det kanske inte konstigt att kolonin av inflytelserika britter i Göteborg påverkade sin omgivning tänker jag eftersom till exempel Carnegie hade gått på Eton. Nu var det dock inte nödvändigtvis bruksherrarna själva som ledde fotbollsutvecklingen vilket ni kan se nedan.

Den som besökt världsarvet Saltaire i Yorkshire, Port Sunlight utanför Liverpool eller andra brittiska industrimuséer vid gamla fabriker vet att de stora bruksherrarna lade stor vikt vid arbetarnas moral och byggde kyrkor och skolor på sina fabriksområden som blev hela byar. Pub var oftast det enda som saknades eftersom arbetarna hellre skulle hålla sig i kyrkan. Denna utveckling hände även i Jonsered skriver Laul och berättar om britter som kom till Sverige för att utbilda arbetarna i maskinteknik och därmed på fritiden också tog med fotboll hit i en större skala eftersom de trots allt också hade en del fritid. På så sätt blev sporten större här och spreds till inte bara Göteborg utan även andra hamnstäder och tittar man på de stora gamla klubbarna i Sverige idag så visst finns de flesta i hamnstäder. Jag köper teorin rakt av Laul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: