Heliga Birgitta och Syon House

Syon House såg jag en gång från en båt på Themsen på väg till Hampton Court och tänkte att ”oj, det där får jag undersöka någon gång”. I vintras blev det av för då hade Premier Inn rea på hotell i utkanten av London och vi satsade på Brentford (som Premier Inn kallar London Kew eftersom Kew Gardens ligger på andra sidan Themsen) där vi hittade en fantastisk indisk restaurang men mer om det i ett eget inlägg. Har du en halv dag över i London och har sett de stora sevärdheterna så är Syon House definitivt värt att ta sig till. Vi promenerade från Brentfords centrum dit det går bussar från mer centrala Hammersmith och det tog oss kanske 20 minuter.

Syon House

Det känns ganska litet från utsidan men den stora entréhallen består av klassiska skulpturer och sätter stämningen innan man går vidare in i sov- och sällskapsrum. Ganska omgående kommer man till en trappa ner i källaren vilken leder till en utställning om slottets historia och det var här jag fick min stora överraskning för det visade sig att slottet grundades som Syon Abbey, ett kloster 1415 i Twickenham längre upp längs Themsen och att detta var under birgittinerorden – alltså vår egen Heliga Birgitta. Nog för att jag visste att hon är större utomlands än hemma i Sverige men jag hade inte väntat mig att hitta spår just här längs Themsen. Redan 1431 fick klostret flytta på grund av översvämningar på flodängarna längre upp och här blev det sedan riktigt välmående innan Henry VIII stängde ner alla kloster under sin klosterupplösning på 1500-talet. Henry är ju annars känd för sina många fruar och en av dem – Catherine Howard – satt fängslad här 1541 innan sin avrättning på Towern.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Draklampa vid porten

Utställningen var väldigt intressant och visade även kartor över birgittinerordens utbredning i Europa. Nere i källaren fanns också slottets kylrum med gammal köksinredning vilket alltid fascinerat mig som gillar matens historia. Väl uppe igen gick vi igenom flera av Robert Adams vackra 1700-talsrum på bottenvåningen innan vi tog oss an övervåningen med sovrum vilka använts i filmen Gosford Park. Det finns alltså något för alla här om man har det minsta intresse av engelsk historia och konst.

Slottet ägs av hertigen av Northumberland vilket betyder en del för mig som bott i York och är intresserad av Nordenglands medeltidshistoria där familjen Percy spelade en enorm roll i krig mot skottarna men idag är hertigen en mer fredlig typ. Han äger även imponerande Alnwick Castle i just Northumberland vilket idag nog mest är känt från Harry Potterfilmerna och kanske är det där han lägger sina pengar för hans Londonresidens känns något slitet och i behov av lite TLC och renovering. Trots detta är det alltså en väldigt intressant plats att besöka och den som gillar konst, textilhistoria och trädgård blir inte besviken. Här finns ett orangeri och inte minst en handelsträdgård med en väldig massa rosor som man kan botanisera i efter en kopp te.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Orangeriet

Annonser

One comment

  1. […] har redan bloggat om Syon House som var en av anledningarna till att vi var här. Heliga Birgitta är stor utanför Sveriges […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: