Mysiga Ilfracombe

Ikväll ska det handla om Ilfracombe, en liten småstad längs norra Devons vackra kust. Jag hade länge velat se den här delen av Sydvästra England när det äntligen blev av i somras och Ilfracombe med sina drygt 10 000 invånare blev vår bas. Vi ville ha någonstans vid havet som var tillräckligt stort för att underhålla två tonårstjejer men smått nog att kännas tryggt och med bra kommunikationer till våra utflykter. Ilfracombe hade allt det där och var dessutom vackrare än jag hade trott. Hit ska jag absolut tillbaka och se det jag inte hann av trakten.

Det ska sägas att det tar ett tag att komma hit om du inte har bil. Från Exeter där Londontågen stannar på sin väg mot Cornwall tar det en timme och tjugo minuter med tåg till Barnstaple varifrån man sedan tar lokalbuss i en dryg halvtimme till. Barnstaple är alltså också ett alternativ som bas och dessutom trevligt det också men då missar man att bo vid havet. Ett annat sätt att ta sig hit utan bil är att ta National Expressbussar som går direkt från t.ex. London vilket kan vara skönt om man har bagage med sig och dessutom är det billigare men det tar i gengäld några timmar längre.

 

ilfracombe

Fore Street, Ilfracombe

Jag hade på förhand läst att Ilfracombe skulle kännas lite slitet efter turismens storhetstid på 50-talet men på senare år har staden rustats upp en del igen och läget är verkligen enastående med den gröna klippan Hillsborough på andra sidan hamnen och fantastiska solnedgångar från lite varstans. Det finns dessutom en vandringsled längs kusten och rakt in genom staden och det går bra att gå de korta och centrala sträckorna av den eller bara ner till de kända viktorianska stränderna man går genom tunnlar för att nå. Överallt belönas man med något nytt att se och på kvällarna kan man vandra ner till hamnen och äta eller titta på folk och båtar. Apropå båtar så gjorde vi en fantastisk tur längs den spektakulära kusten med stränder vid fötterna av berg som lika gärna kunde legat i en djungel så gröna var de. Där hade vi också turen att se delfiner vilket inte är helt ovanligt här och gillar man djur och natur så har man den ensliga fågelön Lundy på segelavstånd här också.

 

Ship

Klippan Hillsborough dominerar hamnvyn i Ilfracombe

Mitt i detta storslagna så finns det lite slitna delar kvar av staden men på ett nästan charmigt sätt som gör att stämningen mest känns avslappnad och aldrig hotande. Längs promenaden har det byggts en modern teater som ser ut som ett kraftverk och så har konstnären Damien Hirst kluvit befolkningen i två delar med sin skulptur Verity i form av en gigantisk naken kvinna med svärd som står nere i hamnen och förtjänar ett eget blogginlägg en dag för såklart finns det en tanke bakom henne. I hamnen äter man annars sina fish & chips som man får vakta noga för trutarna är både stora och hungriga. Under lågvatten kan man gå runt bland båtarna i hamnen och sedan ta sig till någon av pubarna av vilka George & Dragon är den äldsta.

dolphins

Ut på safari med båt!

 

fishing

I inre hamnen ligger fiskebåtarna oavsett tidvatten

 

sunset

Solnedgång vid tunnelstränderna, Ilfracombe

Det har bott människor här sedan stenåldern och man förstår varför. Jag skulle lätt kunna bo här själv och göra utflykter till den långa surfstranden i Woolacombe, Exmoors nationalpark, bilfria byn Clovelly, marknaden i Barnstaple och mycket mer. Kombinationen av avslappnat slitet, vackra vyer och trevligt folk var härlig och visserligen hittar en hel del turister hit men det var inte alls samma trängsel som på Devons sydkust eller i Cornwall, förmodligen för att det tar sådan tid att komma hit. Fler borde definitivt ta sig den tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: