Fish and chips i Köpenhamn

Häromdagen upptäckte jag att en av fiskhandlarna i Köpenhamns ganska nya saluhallar Torvehallerne uppe vid Nørreport inte bara hade en massa fin färsk fisk till salu utan även hade fish & chips på menyn. Skeptisk som jag är till denna rätt i skandinavisk tappning så sneglade jag runt hörnet där det satt några gäster och mumsade och jo då, det såg faktiskt ut nästan som i England. Här var det ingen tillplattad, fyrkantig och fabrikspanerad fiskbit utan äkta vara. Jag var ju tvungen att beställa och testa Fiskerikajen för allas er skull.

Fisken var en glädje att se. Fast och vit precis som den ska vara. Däremot kunde smeten ha fått vara krispigare och samtidigt inte så hårdfriterad – en svår kombination för den som inte har en ”chippie” i blodet. Det var också ganska små fiskbitar som ni ser på bilden och jag misstänker att den görs delvis på bitar som är svåra att sälja när man filéat det bästa till kvalitetssökande danskar. Som sagt inte helt fel trots allt och vinäger fanns det också så det var bara de mosade ärtorna som saknades och jag tror inte det var någon av oss som ville ha dem. Ville man så gick det bra att få både tartarsås (som ju erbjuds även i England om man går till en restaurang eller pub och inte bara en chippie) eller typisk dansk remouladsås och den sistnämnda tog dottern och den verkade hemmagjord så den går säkert åt med fiskförsäljningen. Te gick förövrigt inte att få här men däremot juicer från Bornholm samt både öl och vin.

Fish & chips

Vad ska man säga om potatisen då? Jo det var hyfsade ”chips” skurna i den där fyrkantigt avlånga formen man vill ha och av en bra och passande potatissort som jag inte vet vilken det var. Däremot var även de lite länge nere i fritösen tror jag men goda var de ändå. Allt som allt en av de bästa fish & chips jag ätit i Skandinavien eftersom den iallafall såg ut och huvudsakligen smakade som den rätt den ska vara. Allra bäst åt jag på en pub i Kungälv en gång men den tror jag inte finns kvar. Även Green Lion i Malmö har en ganska bra fast pankofriterad och på tok för dyr för vad den är. Tipsa mig gärna om Stockholms bästa fish & chips. Finns det alls någon godkänd?

 

Uppdatering januari 2016: I december förra året stängde Green Lion i Malmö som jag nämner i slutet. Det var alltså inte bara jag som tyckte deras fish & chips var för dyr och onaturlig…

Uppdatering september 2019: Fiskerikajen lämnade nyligen Torvehallerne och nu hittar man dem på ett par platser norr om Köpenhamn. Sommartid serverar de mat i Rungsted Hamn dit det går tåg och där jag hoppas hitta deras fish & chips framöver. Green Lion i Malmö har öppnat under nya ägare men jag har inte hunnit dit än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: