Världsarvet Jurassic Coast

Som utlovat på facebooksidan berättar jag ikväll om en av Storbritanniens sevärdheter på UNESCO:s världsarvslista. Det finns många brittiska världsarv på listan men det här är det enda som visar natur snarare än kultur och byggnadsminnen.

West Lulworth

West Lulworth

Trias, jura och krita är tre perioder i jordens utveckling från sisådär 251-65 miljoner år sedan och här längs kusten i Dorset i Sydengland finns exempel på alla tre. Längst västerut nära staden Lyme Regis finns de lite rödare klipporna från trias och därefter kommer klipporna från juraperioden längre österut med inslag av krita i mitten. Det finns naturligtvis mängder av imponerande kalkstensklippor runt om i världen, i Sverige t.ex. i Skåne och på Gotland, men här i Dorset är det en väldigt lång sammanhängande sträcka och på grund av kusterosionen är det också väldigt lätt att se olika lager i jordens utveckling just här. På flera ställen finns det stora stränder med eller utan klappersten där man kan ta sig ner och leta fossiler och man ser faktiskt också folk som går och hackar med små spadar, yxor och mejslar för konstigt nog är det inte skyddat som naturreservat på speciellt många ställen. Tänk så många som bor i England. Det hade inte funnits något kvar av Langhammars raukfält på Fårö om vi haft lika mycket folk i Sverige och den inställningen till fossilletande tror jag även om det här handlar om många mil av kust.

Inte nog med att du kan åka hit och se jordens utveckling eller ta med barnen på fossiljakt. Det är också värt att åka hit bara för att vandra längs den otroligt vackra kuststräckan. Mest kända sevärdhet är den eroderade klippan Durdle Door där den hårdare stenen finns kvar men inte den mjuka innanför utan istället har det blivit just som en dörr rakt igenom den. Namnet Durdle är gammal engelska för borr och just här har både Tears for Fears och Billy Ocean spelat in videos till sina låtar (Shout respektive Loverboy). Där man står och hänfört tittar på utsikten kan man se bort till ön Portland som också den är känd för sin sten vilken använts i mängder av engelska byggnader, inte minst St Paul’s Cathedral i London. Man kan börja vandra Jurassic Walk längs kusten lite varstans faktiskt och det är inga jobbiga stigar bortsett från att det går lite upp och ner över kullarna.

Lyme Regis

Lyme Regis

Jurassic Coast

Kusten vid Durdle Door

Durdle Door

Durdle Door

Bra baser att utgå från är städerna Lyme Regis och Swanage, båda ganska stillsamma men Lyme Regis har fördelen av sin fossilstrand där många kända fynd gjorts. En del av dessa finns att se på ”länsmuséet” i residensstaden Dorchester som också den är en bra bas med många romerska lämningar, ett dinosauriemuseum (dinosaurierna hör ju också till juraperioden) och minnen av Thomas Hardy men här bor man då inte vid kusten. Även Weymouth där OS-seglingarna 2012 gick av stapeln har bra förbindelser (inte minst en buss från Lyme Regis med många vackra vyer förbi t.ex. Chesil Beach) och är kanske det mest barnvänliga för här kan man bada och gå till spelarkarkader. Själv tyckte jag Weymouth var lite slitet men det var några år sedan jag var där och OS har säkert piffat till staden. Både den och Swanage påminde mig om kusten på andra sidan kanalen och jag hade själv valt Lyme Regis eller varför inte den gamla repslagarstaden Bridport som jag måste återvända till någon gång för den gav mig en riktig känsla av England med sin atmosfär av gammal marknadsstad. Utanför Bridport ligger dessutom West Bay där TV-serien Broadchurch spelades in så just nu dräller det av deckarturister där. Vill man bo på ett mycket mindre ställe med sneda stugor med halmtak så är pittoreska West Lulworth (och tvillingbyn East Lulworth) den givna platsen där klippan gett vika och skapat en hästskoformad strand. Där finns också ett av besökscentren för Jurassic Coast med massor av information om geologi, natur och annat och med en rätt rolig souvenirbutik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: