Georgianskt på festival

Ursäkta tystnaden de senaste dagarna men jag har varit i England på festival. Det var egentligen inte meningen eftersom jag bara hade tänkt besöka den välbevarade georgianska staden Stamford och kända Burghley House strax utanför men så visade det sig att mitt besök sammanföll med stadens första anordnande av en georgiansk festival och vem är jag att säga nej till sådant. Stamford har funnits sedan längre tillbaka men är känd just för sin välbevarade georgianska stadskärna.

horses

Hästar till tjurrusningen

Den georgianska perioden är uppkallad efter de fyra kungar med namnet George vilka regerade 1714-1830 och i Stamford verkar inte mycket ha ändrats sedan dess. Mängder av vackra hus i typiskt regional honungsgul sten lyser i höstsolen och det är lätt att förstå varför filmer och TV-serier som t.ex. Middlemarch spelats in här. För att vara en festival så var det ganska lite aktiviteter på gator och torg även om en del klätt sig tidsenligt men desto mer föregick på Stamford Arts Centre och i stadshuset där man kunde förboka plats (ofta gratis) till föreläsningar om Jane Austen, det georgianska köket och en mängd annat intressant som jag gärna lyssnat till om jag vetat om det lite tidigare. Istället fick jag nöja mig med gycklare, folkdansande Morris dancers och en marknad med diverse hantverk vilket också var roligt fast jag hade tänkt mig något mer georgianskt.

Den som läser romaner om medeltiden kanske har hört talas om William de Warenne som var earl av Surrey och levde på kung Johns tid. Under en period i Stamford såg han två tjurar som slogs på ängen nedanför slottet (dagens The Meadow) och slaktarna kunde inte sära på dem utan en av tjurarna sprang istället in i staden. Warenne tyckte detta var så roligt att han satte av efter den och senare gav han ängen till slaktarna att ha boskap på mot att de varje år den 13 november ordnade tjurrusning i staden. Detta pågick till 1839 då det ansågs djurplågeri men denna 700-åriga tradition återupplivades i modern form då den blev festivalens höjdpunkt nu i år och här blandades alltså det medeltida med det georgianska när ett rödklätt regemente fick agera eftertrupp åt en uppvisning med hästar och tjurar som med inblandning av färgglada lejon tog sig ner till ängen nere vid floden, ivrigt bråkandes. Jag hoppas så att festivalen bär sig och återkommer nästa år men med mer fokus och mer liv på gatorna. Förhoppningsvis är det jag fick se bara början på något som vågar växa sig stort och ge Stamford den plats staden förtjänar på turistkartan.

soldier

Uppdatering, december 2015: Det blev ingen festival 2014 på grund av ekonomi men den återkom 2015. Du hittar vidare information på Stamford Georgian Festival.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: