Nu tändas tusen juleljus

Nej det gör de ju inte riktigt än men platsen det handlar om idag är känd för sina julljusdekorationer i hamnen och om du vill hit och se dem i sena december så är det hög tid att boka nu för området är populärt inte minst runt nyår. Jag tänkte först att jag inte skulle tipsa så mycket om smultronställen i mitt kära Cornwall här på bloggen för det blir lätt en besatthet hos mig men byn Mousehole (uttalas Mowzel) är så känd ändå att engelsmännen redan kommer i drivor under sommar och nyår. Hit kommer man genom att ta tåget till Penzance längst bort på Great Western Railway och därifrån får man fortsätta med buss, cykel eller hyrbil men det är inte långt. För att vara en liten by så finns här massor av historia. Spanska armadan kom hit 1595 och det var faktiskt byns invånare som först såg det stundande invasionsförsöket mot England och sände en varning till Sir Frances Drake. De spanska skeppen jagades bort men först efter att de bränt stora delar av byn. Än idag kan man se ett hus som faktiskt stod här på den tiden och klarade sig.

xmaslights

Fina Mousehole

Apropå att jag gillar matkultur så är det Stargazy Pie man ska äta i Mousehole. En fiskpaj där man sparat fiskhuvudena och låter dem sticka upp ur pajdegen och kika mot himlen. Rätten kom till för att hedra Tom Bawcock som också han i hård storm gick ut med sin båt strax innan jul för att fiska så att byborna inte skulle svälta ihjäl under en ovanligt hård vinter. Om han har existerat som individ eller om en Bawcock var ett allmänt namn på den här typen av osjälviska fiskare debatteras men den 23 december firas han därför extra mycket och pajen hittar du lite varstans. Inte minst på The Ship Inn som är en mysig pub i hamnen. Den har även rum om du inte vill hyra stuga eller bo på Bed & Breakfast men jag har själv aldrig övernattat i byn utan bara tagit en öl på puben under mina besök.

Så här långt ute på en halvö i Atlanten är naturligtvis havet alltid närvarande och hamnen har varit av mycket större betydelse än idag. Så har även livbåtens betydelse och alla i byn minns fortfarande olyckan den 19 december 1981 då näraliggande Penlee Lifeboat Station förlorade livbåten Solomon Browne med hela sin besättning på väg att undsätta fartyget Union Star som hade motorproblem längre ut längs kusten. Livbåtens kapten och besättning (inklusive Ship Inns landlord) var fast beslutna att rädda alla ombord på fartyget trots hård storm men lyckades inte med detta eftersom fartyget kapsejsat och vågorna var skyhöga. Redan en dag efter katastrofen hade människor anmält sig som frivilliga till en ny livbåtsbesättning och insamling till ny båt var i full gång. En besättningsmedlem hade tänt det årets julljus bara dagar tidigare och efter några dagar nedsläckta lät hans hustru tända dem igen men varje år den 19 december minns man Penlee genom att släcka ljusen en stund vid 20.00. Just sådant här är bara en av alla saker jag älskar med Cornwall. Här är liv och död alltid närvarande och det känns att folk är medvetna om det och lever livet till fullo. Alla känner någon som tjänar sitt levebröd ute till havs eller som tidigare, nere i en gruva.

Sommartid kan du vandra längs kustvägen eller besöka de många gallerierna i omrdået men vill du hit och se julljusen så är det i december eller tidig januari du ska komma. Datumen varierar men finns på den egna hemsidan Mousehole Harbour Lights där du kan läsa mycket mer om ceremonin som i år firar 50-årsjubileum.

Såklart finns också en Stargazy pie

Såklart finns också en Stargazy pie

2 kommentarer

  1. Kul att se bilder på ljusen! Den där fiskpajen har jag läst om, men det verkar kanske inte så gott, eller? 🙂 Mousehole är väldigt fint!

    Gilla

    1. Jag har faktiskt aldrig testat fiskpajen. På vintern är Mousehole väldigt rofyllt. Hela Cornwall egentligen.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: