Se din vardag i nytt ljus i York

När den här bloggen har vuxit lite ska jag börja göra listor och då bland annat över de bästa muséerna i Storbritannien. Castle Museum i York kan mycket väl hamna på den listan för det är ett av mina favoritmuséer och perfekt att ta med vem som helst till en regnig dag. Det här är ett sådant där museum som handlar om människors vardag och det är inte så konstigt eftersom det grundades med hjälp av en samling föremål donerade av en doktor Kirk. Som landsortsläkare i trakten besökte han familjer ur alla samhällsklasser och de som inte kunde betala för sig fick istället donera något föremål från hushållet och det är dessa som hamnat på muséet. Här hittar man nu exemplar av de första dammsugarna, gamla jordbruksredskap och en väldig massa annat och mycket har satts i sina sammanhang i olika möblerade rum. Jag som svensk sommarstugeägare har alltid roligt åt hur besökare kommenterar olika delar av primitivt liv och hur urbant England kan kännas ibland trots alla vilda hedar.

castlevac

Dammsugarens utveckling

I Nordengland liksom i Skottland slutar gatunamnen efter vikingarnas påverkan ofta på ”gate” som i Skandinavien och därför finns här även Kirkgate uppkallad efter doktorn själv – en viktoriansk gata med butiker att kika in i vilka är så tidsenliga det bara går. Slottet i York är inte längre något dramatiskt medeltida stenverk – av det finns bara Cliffords Tower kvar på kullen utanför. Istället är det dess 1700-talsbyggnader som tidigare använts som stadens fängelse man vandrar runt i. Det går att gå in i celler och se var den kände stråtrövaren Dick Turpin satt innan sin avrättning och hur livet i ett fuktigt fängelse kunde vara. Ytterligare en del av muséet visar en utställning om 1600-talets stora inbördeskrig (historieintresserade vet säkert allt om Cromwell) med uniformer, kartor och vapen eftersom flera slag utspelade sig i och omkring den viktiga och historiska staden York. Som kontrast finns sedan  en samling vackra klänningar och gamla leksaker som liksom känns lite udda efter den råa del man just vandrat igenom. Har man med små barn så går det såklart att strunta i de hemskare utställningarna. Då kan man istället spendera tid i muséets butik med historiska pussel och bilderböcker. Själv gillar jag hur Castle Museum verkligen får en att reflektera över sitt eget moderna liv och saker man glömt. Under 2014 öppnar en utställning om hur världen förändrades av första världskriget och jag som är fascinerad av den perioden kommer säkert att försöka ta mig till York igen.

kirkgate

Kirkgate

kirkgate2

Inbördeskrigets många vapen

Inbördeskrigets många vapen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: